Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Archeológom z Košíc sa podaril neuveriteľný úlovok: Poklad z dobovej žumpy

Archeológom z Košíc sa podaril neuveriteľný úlovok! V pivnici Levočského domu na Hlavnej ulici našli stovky strieborných mincí z 15. až 17. storočia.

Okrem platidiel tam našli aj keramiku a hlinené žetóny s kostenou hracou kockou, čo svedčí, že dávny hostinec bol vychýreným miestom pre hazard. Nález keramiky v dobovej žumpe datujú na začiatok 14. storočia, čím sa prepísali dejiny a Levočský dom sa stal oficiálne najstaršou svetskou stavbou v meste.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Spolumajiteľ pivovaru Hostinec Peter Škripko priblížil, že v novembri začali s prácami na rozšírení kapacít v suteréne. Predtým však museli pivnicu presondovať archeológovia. Začiatkom decembra prišlo veľké prekvapenie, v zemi objavili prvé strieborné mince.

Platidlá až 15 panovníkov

 

Podľa archeológa Petra Šimčíka takýto nález v pivnici nie je bežným úkazom. Razby na strieborných platidlách majú zastúpenie až 15 panovníkov strednej Európy. Na prezentácii Košického strieborného pokladu vystavili spolu 580 mincí v hodnote desiatok tisíc eur, no ich počet podľa archeológa ešte narastie. Stále totiž skúmajú väčšiu hrudu mincí uloženú v textilnom mešci.

„V poklade prevažujú mince poľského panovníka Žigmunda III. Vasu, no významný podiel majú aj mince Mateja II. a protikráľa Gabriela Bethlena,” informoval Šimčík. Okrem toho našli ďalších 120 mincí z obdobia 17. až 18. storočia s vyobrazeniami Leopolda I., Jána II. Casimíra aj jednu tureckú mincu. Archeo­logický výskum odkryl architektúru až z 13. storočia, ako aj šachtu prevétu, dobovej žumpy, v ktorej sa našli časti keramických nádob.

„Je dôkazom, že budovu vlastnil zámožný človek. Vďaka nájdeným nádobám datujú časť toho domu do začiatku 14. storočia. Pre históriu Košíc je to nový údaj a prepísali sa dejiny. Doteraz sa uvádzali ako najstaršie svetské stavby v Košiciach Levočský dom spolu s Mikušovou väznicou. Od toho nálezu vieme, že táto budova je najstaršia svetská stavba,” uviedol spolumajiteľ Škripko.

Košický strieborný poklad plánujú pre verejnosť sprístupniť priamo v budove hostinca. „Sme v rokované s Východoslovenským múzeom, ktoré bude majiteľom celého nálezu. Je naklonené myšlienke, aby sa v pivnici vytvorila stála expozícia, kde by sa prezentovala keramika i celý poklad,” uzavrel Škripko.

Odkiaľ sa nabral Košický striebroný poklad

Nájdené mince môžu súvisieť aj s úspešnou výhrou v hazardných hrách počas veľkolepej svadby sedmohradského kniežaťa Gabriela Bethlena s Katarínou Brandenburskou 2. marca 1626. Na svadbe sa vtedy zúčastnili viacerí európski panovníci.

V sprievode Kataríny bolo 255 osôb, 340 koní a 39 kočov. Za mestom ich na brehu privítalo 6-tisíc Bethlenových jazdcov, 1 500 uhorských pandúrov a 500 nemeckých mušketierov. Hostina sa po obrade uskutočnila práve v Levočskom dome a trvala celý týždeň.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!