Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2019 16:00 | Správy | Servis

Rozdiely medzi generáciami prehlbuje aj jazyk: Ako porozumieť deťom a vnúčatám?

Internet hýbe svetom a zarába peniaze. Hlavne vďaka nemu sa odrazu ľudia živia a zaoberajú vecami, o ktorých sme pred niekoľkými rokmi ani nechyrovali.

Youtuberov vyrába jedného za druhým, súťaž Blogger roka je propagovaná aj na bilbordoch a slniečkari ovplyvňujú a zlepšujú celý svet. Poznáte tieto slová? Vedeli by ste vysvetliť, čo robí influencer a prečo chodia ľudia k barberovi? Spoznajte 12 slov, ktoré sa pomaly stávajú súčasťou nášho jazyka.

Hejtovať

– slovíčko odvodené od anglického „hate“, čo znamená neznášať. Čiže vyjadrovať sa negatívnym spôsobom, odsúdiť vzhľad, vyjadrovanie, názor a podobne. Označenie „hejter“ dostáva obvykle človek, ktorý nie je s niečím spokojný a automaticky sa od neho očakáva odpor a negatívna reakcia, obvykle buď na čokoľvek, alebo na konkrétnu oblasť záujmu.

 

Hipster

– hipstera spoznáte ľahko a to jednak podľa vzhľadu, ale aj podľa štýlu života. Hipsterská móda zahŕňa často okuliare s priehľadnými aj nedioptrickými sklami v ťažkých čiernych obrúčkach, priliehavé nohavice tak u žien, ako u mužov, flanelové košele a staré saká, ktoré často vytvárajú akoby otrhaný umelecký vzhľad, alebo traky.

Časté sú obrie vlnené čiapky aj v teplejších obdobiach. Hipsteri väčšinou študujú, najčastejšie humanitné vedy, a často sa zdržujú v kaviarňach, na vernisážach, výstavách a podobných menej bežných miestach. Veľmi častým znakom je hustá dlhá brada.

Blogger

– blog je vysvetľovaný ako osobný denník na internete. Význam tohto slova sa posunul na akúkoľvek osobnú stránku, kde sa autor zaoberá vybranou témou. Môže to byť osobný život, ale častejšie sú zamerané na užšiu oblasť, ako je zdravé varenie, výchova detí či móda. Blogger je teda človek, ktorý takýto blog vytvára.

Influencer

– influence znamená vplývať. Influencer je človek, ktorý dokáže svojím názorom a postojom ovplyvniť okolie. Influenceri mávajú obvykle vlastné internetové kanály, kde sa prezentujú. Najmä mladí ľudia zvyknú pravidelne sledovať príspevky takýchto mienkotvorcov a ich názory často preberajú.

Influenceri patria momentálne k najsilnejším nástrojom reklamy a za jednu fotku, video či len zmienku o nejakom produkte dokážu dostávať obrovské peniaze. Druhou stranou mince je, že zaslúžene, lebo ohromné množstvo ľudí začne kupovať konkrétnu značku oblečenia či kávy len preto, že práve túto propaguje ich vzor.

Slniečkar

– toto označenie sa chvíľu vyvíjalo. V súčasnosti sa používa v pejoratívnom význame a označuje človeka, ktorý sa snaží vyjadrovať a navonok správať rasovo, genderovo a politicky korektne s ohľadom na všetky vierovyznania a sexuálnu orientáciu. Väčšina slniečkarov sa vyznačuje typickými znakmi extrémizmu, v prvom rade tým, že neakceptujú a silne zaznávajú každého, kto má iný názor, než oni.

Youtuber

– človek, ktorý prezentuje seba a svoje názory videami na internete, v tomto prípade na kanáli YouTube. Väčšina najznámejších a najlepšie zarábajúcich influencerov sú práve youtuberi.

Startup

- pojem označujúci novovznikajúci projekt či začínajúcu firmu. Start-upový projekt sa môže objaviť v akomkoľvek odbore, najčastejšie sú to však technologické či internetové firmy. Medzi ich vlastnosti patria nízke počiatočné náklady, vyššie podnikateľské riziko a potenciálne vyššia návratnosť v prípade, keď sa spoločnosť etabluje.

Barbershop

– pánske holičstvo. Používajú však klasickú britvu, mydlá na holenie značiek, ktorých meno sa používa storočia a tiež holiace štetky z prírodných štetín diviaka, koňa či jazveca. Službu obvykle poskytujú hipsteri.

Raw food

– znamená tepelne neupravovaná strava. Môže to byť dočasná redukčná diéta, ale obvykle skôr dlhodobý životný štýl. Zástancovia tvrdia, že žijú v súlade s prírodou, lebo ani naši prapredkovia si jedlo nevarili, ale zbierali plody z prírody bez toho, aby ju devastovali.

Nové slová do slovenčiny pribúdajú prirodzene

Katarína Kalmanová, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra

- Mnohé slová, takých 90 %, sa prijme do slovenčiny tým, že ho príjmú používatelia slovenského jazyka. Po čase sa slová prispôsobia a ľudia ich začnú písať tak, ako počujú. To nie je otázka toho, že by jazykovedec povedal, že toto slovo sa odteraz bude písať takto. Ide o to, ako nové slovo prijmú a používajú bežne ľudia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať