Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2019 16:00 | Správy | Servis

Rozdiely medzi generáciami prehlbuje aj jazyk: Ako porozumieť deťom a vnúčatám?

Internet hýbe svetom a zarába peniaze. Hlavne vďaka nemu sa odrazu ľudia živia a zaoberajú vecami, o ktorých sme pred niekoľkými rokmi ani nechyrovali.

Youtuberov vyrába jedného za druhým, súťaž Blogger roka je propagovaná aj na bilbordoch a slniečkari ovplyvňujú a zlepšujú celý svet. Poznáte tieto slová? Vedeli by ste vysvetliť, čo robí influencer a prečo chodia ľudia k barberovi? Spoznajte 12 slov, ktoré sa pomaly stávajú súčasťou nášho jazyka.

Hejtovať

– slovíčko odvodené od anglického „hate“, čo znamená neznášať. Čiže vyjadrovať sa negatívnym spôsobom, odsúdiť vzhľad, vyjadrovanie, názor a podobne. Označenie „hejter“ dostáva obvykle človek, ktorý nie je s niečím spokojný a automaticky sa od neho očakáva odpor a negatívna reakcia, obvykle buď na čokoľvek, alebo na konkrétnu oblasť záujmu.

 

Hipster

– hipstera spoznáte ľahko a to jednak podľa vzhľadu, ale aj podľa štýlu života. Hipsterská móda zahŕňa často okuliare s priehľadnými aj nedioptrickými sklami v ťažkých čiernych obrúčkach, priliehavé nohavice tak u žien, ako u mužov, flanelové košele a staré saká, ktoré často vytvárajú akoby otrhaný umelecký vzhľad, alebo traky.

Časté sú obrie vlnené čiapky aj v teplejších obdobiach. Hipsteri väčšinou študujú, najčastejšie humanitné vedy, a často sa zdržujú v kaviarňach, na vernisážach, výstavách a podobných menej bežných miestach. Veľmi častým znakom je hustá dlhá brada.

Blogger

– blog je vysvetľovaný ako osobný denník na internete. Význam tohto slova sa posunul na akúkoľvek osobnú stránku, kde sa autor zaoberá vybranou témou. Môže to byť osobný život, ale častejšie sú zamerané na užšiu oblasť, ako je zdravé varenie, výchova detí či móda. Blogger je teda človek, ktorý takýto blog vytvára.

Influencer

– influence znamená vplývať. Influencer je človek, ktorý dokáže svojím názorom a postojom ovplyvniť okolie. Influenceri mávajú obvykle vlastné internetové kanály, kde sa prezentujú. Najmä mladí ľudia zvyknú pravidelne sledovať príspevky takýchto mienkotvorcov a ich názory často preberajú.

Influenceri patria momentálne k najsilnejším nástrojom reklamy a za jednu fotku, video či len zmienku o nejakom produkte dokážu dostávať obrovské peniaze. Druhou stranou mince je, že zaslúžene, lebo ohromné množstvo ľudí začne kupovať konkrétnu značku oblečenia či kávy len preto, že práve túto propaguje ich vzor.

Slniečkar

– toto označenie sa chvíľu vyvíjalo. V súčasnosti sa používa v pejoratívnom význame a označuje človeka, ktorý sa snaží vyjadrovať a navonok správať rasovo, genderovo a politicky korektne s ohľadom na všetky vierovyznania a sexuálnu orientáciu. Väčšina slniečkarov sa vyznačuje typickými znakmi extrémizmu, v prvom rade tým, že neakceptujú a silne zaznávajú každého, kto má iný názor, než oni.

Youtuber

– človek, ktorý prezentuje seba a svoje názory videami na internete, v tomto prípade na kanáli YouTube. Väčšina najznámejších a najlepšie zarábajúcich influencerov sú práve youtuberi.

Startup

- pojem označujúci novovznikajúci projekt či začínajúcu firmu. Start-upový projekt sa môže objaviť v akomkoľvek odbore, najčastejšie sú to však technologické či internetové firmy. Medzi ich vlastnosti patria nízke počiatočné náklady, vyššie podnikateľské riziko a potenciálne vyššia návratnosť v prípade, keď sa spoločnosť etabluje.

Barbershop

– pánske holičstvo. Používajú však klasickú britvu, mydlá na holenie značiek, ktorých meno sa používa storočia a tiež holiace štetky z prírodných štetín diviaka, koňa či jazveca. Službu obvykle poskytujú hipsteri.

Raw food

– znamená tepelne neupravovaná strava. Môže to byť dočasná redukčná diéta, ale obvykle skôr dlhodobý životný štýl. Zástancovia tvrdia, že žijú v súlade s prírodou, lebo ani naši prapredkovia si jedlo nevarili, ale zbierali plody z prírody bez toho, aby ju devastovali.

Nové slová do slovenčiny pribúdajú prirodzene

Katarína Kalmanová, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra

- Mnohé slová, takých 90 %, sa prijme do slovenčiny tým, že ho príjmú používatelia slovenského jazyka. Po čase sa slová prispôsobia a ľudia ich začnú písať tak, ako počujú. To nie je otázka toho, že by jazykovedec povedal, že toto slovo sa odteraz bude písať takto. Ide o to, ako nové slovo prijmú a používajú bežne ľudia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!