Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Planý poplach na stavbe R7: Hlásenia už riešia orgány činné v trestnom konaní

Hlásenie o krvácaní robotníkov na stavbe R7 pri obci Blatná na Ostrove (okr. Dunajská Streda) vyvolal paniku. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky a dokonca aj špecialisti civilnej ochrany.

Výsledok ich prešetrovania mnohých šokoval. Zasahujúce zložky neobjavili žiadnu nebezpečnú látku. "Zasahujúci hasiči vykonali všetky potrebné úkony na dekontamináciu postihnutých, zároveň vykonali aj merania - s negatívnym výsledkom. Merania na škodlivé látky vykonali aj Kontrolné chemické laboratória, ktoré taktiež v ovzduší nenamerali žiadne nebezpečné látky," napísali hasiči na sociálnych sieťach. Zároveň sa u robotníkov nepotvrdili žiadne zo spomínaných zdravotných ťažkostí, ktoré boli prvotne hlásené od oznamovateľa udalosti. 

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Informáciu potvrdil aj minister dopravy a výstavby Árpád Érsek, ktorý bol situáciu na mieste osobne skontrolovať. „Zasahujúce zložky nenamerali žiadne nebezpečné látky v ovzduší a išlo len o falošný poplach. Som rád, že aj takýto prípad nás všetkých preveril, aby sme boli vždy pripravení a vedeli včas reagovať na podobné situácie,“ povedal Érsek.

Planý poplach pri stavbe rýchlostnej cesty R7 medzi Blatnou na Ostrove a Lehnicami už riešia orgány činné v trestnom konaní. V piatok o tom informoval generálny riaditeľ Sekcie krízového riadenia MV SR Marián Dritomský. Polícia po skončení zásahu a aj na základe výsledkov meraní odborníkov Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre preveruje udalosť ako podozrenie zo šírenia poplašnej správy. "Prioritou je teraz preveriť všetky informácie, ktoré nahlásila osoba na tiesňovú linku v kontexte s možným protiprávnym konaním," povedala pre Čas.sk trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

 

Ako doplnil prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý, zložky museli pracovať rovnako, ako keby nebezpečná látka naozaj unikala. "Spoločne sme urobili opatrenia, aké sme mali. Počas zásahu sa však zistilo, že tam nič neuniká a prípad sme mohli uzavrieť. Nepotvrdili sa ani informácie o tom, že je niekto zranený. Zásah bol ukončený tým, že išlo o planý poplach," priblížil.
Situácia podľa Nejedlého slov vznikla, keď stavbyvedúci dostal sťažnosti od svojich podriadených. "Do toho sa objavili ďalšie informácie. Prirodzene si to vyhodnotil ako nebezpečnú situáciu a zavolal na tiesňovú linku," opísal.

Záchranári, polícia aj hasiči vo štvrtok zasahovali medzi Blatnou na Ostrove a Lehnicami, kde pri stavbe rýchlostnej cesty R7 malo zdravotné problémy 16 robotníkov. Záchranári mali podozrenie, že unikla nebezpečná látka. „Výsledky meraní potvrdili, že išlo o planý poplach,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká s tým, že aj zhotoviteľ stavebných prác potvrdil, že v danej sa oblasti nevykonávali žiadne úkony, ktoré by mohli ohroziť zdravie a bezpečnosť robotníkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, TASR, Čas.sk, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať