Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Populárna obec po škandálnom videu zo zastupiteľstva prišla o 4 poslancov: Pravda o puči vo Fekišovciach!

Dráma v aktuálne najznámejšej obci na Slovensku pokračuje! Väčšina miestnych poslancov sa po medializácii ustanovujúceho zastupiteľstva, ktorého záznam obletel celú krajinu, rozhodla skončiť.

Dnes už bývalí zástupcovia občanov vyčítajú súčasnej starostke Miloslave Fedorovej, že s nimi nekomunikovala a cez médiá obhajovala svoj pohľad na vedenie obce a jej správanie. Vo funkcii zostáva len Jozef Ostrožnický, verejnosti známy ako Ďoďo. Na miesta po odídencoch majú nastúpiť náhradníci, no ani im sa po škandále do horúcich poslaneckých stoličiek príliš nechce.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Stanislav Štefanič, Jozef Sabo, Peter Veseliny i Mária Harabinová už nie sú miestnymi poslancami vo Fekišovciach. Vyhlásenie o vzdaní sa svojho mandátu doručili úradujúcej starostke ešte v stredu. V spoločnom vyhlásení uviedli, že od medializácie nahrávky decembrového zastupiteľstva, kde správanie Fedorovej zdvihlo na nohy celé Slovensko, sa výrazne zvýšilo napätie v obci.

„Starostka sa pre médiá vyjadrila, že má podporu u dvoch tretín občanov obce. Z jej vyjadrení vyplýva, že z postu starostky obce Fekišovce neodstúpi. Na základe toho sme dospeli k záveru, že pre upokojenie situácie a ďalšieho fungovania v obci bude najlepšie, ak uvoľníme svoje posty ďalším poslancom,” uviedli.

 

Starostka a Ďodo zostávajú

Ťah štyroch bývalých poslancov potvrdila aj starostka Fedorová. „Je to ich právo. Všetko prebehlo slušne a rozišli sme sa v dobrom. Dôvody svojho odstúpenia mi neuviedli,” komentovala. Dodala, že ich rozhodnutie rešpektuje a viac sa k tejto situácii nebude vyjadrovať. Na jej stranu sa pridal aj jej zástupca Jozef Ostrožnický, alias Ďoďo.

Otvoriť galériu

„Bola pod veľkým tlakom, čo v kombinácii so stresom z prítomnosti kamier a iných cudzích osôb v zákulisí zapríčinilo takéto správanie,” uviedol s tým, že za svoje správanie sa verejne ospravedlnila. Hneď však dodáva, že aj správanie niektorých poslancov bolo neprimerané a nesúviselo s programom zasadnutia. Po­dľa neho sa na celom mediálnom šialenstve okolo Fekišoviec snažia zarábať šikovné firmy. „Som zvedavý, aký ‚sľubovaný‘ výťažok zo zisku poskytnú obecnému rozpočtu,” dodal.

Kto sa chcel zbaviť starostky?!

Pre Nový Čas prehovoril kameraman Peter Pavolko, ktorý priznal, že zastupiteľstvo nakrúcal na objednávku, meno však neprezradil. Nakrútené video podľa jeho slov po skončení odovzdal objednávateľovi. „Čakal som, že to bude mať maximálne 200 či 300 pozretí, no nakoniec si zostrih z celého zastupiteľstva pozrelo vyše milióna ľudí,“ dodal.

Pre jeho zábery sa však teraz na uvoľnené miesta poslancov nikomu nechce. Prvým náhradníkom po odídencoch by sa mal stať Patrik Orosz (22). Ten pre Nový Čas uviedol, že zo správania starostky na videu ostal zhrozený. „Keďže je situácia v obci teraz napätá, tento post prvého náhradníka za poslanca neprijmem a odstupujem takisto,” povedal Orosz.

Otvoriť galériu
Podobne zmýšľa aj ďalšia náhradníčka Oľga Čižmárová (49). „Zdieľam rovnaký názor ako tí poslanci, ktorí zložili svoje mandáty. Jej správanie zachytené na videu sa nestalo prvýkrát, bolo to tak stále. Vôbec nerešpektovala názory poslancov a nič na ňu nebolo našité, ako sa v médiách vyjadruje,"vysvetlila Čižmárová. Zhodnotil, že koniec doterajších poslancov však určite neznamená definitívne upokojenie v dedine.

Obec má na krku prokuratúru

Starostka Miloslava Fedorová potvrdila, že jej prišiel aj list od Transparency International, ktorým ju vyzývajú na dodržiavanie zákonov a uplatňovanie politickej kultúry v ich obci. Rovnako ju informovali, že na prokuratúru podali podnet pre porušovanie zákona v priebehu zastupiteľstva.

„Z toho listu nie je jasné, čo mi presne vyčítajú. Sú to útoky nie na mňa, ale na našu obec,” reagovala. Faktom však zostáva, že na dodržiavanie zákonov v obci si posvieti aj prokuratúra. „Krajská prokuratúra Košice uložila Okresnej prokuratúre v Michalovciach, aby vykonala previerku zákonnosti konania zasadnutia miestneho zastupiteľstva v obci Fekišovce,“ reagoval hovorca krajskej prokuratúry Milan Filičko.

Nechceli byť vystavení ďalším posmeškom

Otvoriť galériu

Nemyslím si, že to treba brať ako story z nejakého filmu alebo seriálu. Zasadnutie zastupiteľstva je totiž úplne legitímne nahrávať. Ak by to niekto zakazoval, sú na to Ústavným súdom vydané rozhodnutia, že je to protizákonné. Takýchto prípadov je na Slovensku veľa, kde si starostovia myslia, že sú zemepáni a takto sa správajú.

Došlo však aj k zahanbeniu poslancov, preto si myslím, že štyria z nich sa vzdali mandátu, aby sa vyhli ďalším posmeškom. Je predpoklad, že by ich nahrávali aj na ďalších zastupiteľstvách a boli by ďalej pranierovaní spoločnosťou. To, či to bolo, alebo nebolo na objednávku niekoho, je irelevantné, pretože zasadnutia sú verejné a ich obsah sa môže zverejňovať.

Náhradníci alebo doplnkové voľby?!

Otvoriť galériu
Michal Kaliňák
Zdroj: anc

Pani starostka zoberie toto rozhodnutie o vzdaní sa mandátu poslancov na vedomie a na ich miesta nastúpia náhradníci, teda ďalší kandidáti na poslancov, ktorí mali vo voľbách najvyšší počet hlasov, ktorí sa po zložení sľubu stanú poslancami so všetkými právami.

Zastupiteľstvo tak bude opäť funkčné a bude môcť naplno vykonávať všetky úlohy. Ak sa nenájde dostatočný počet náhradníkov, budú vypísané doplnkové komunálne voľby na poslancov obecného zastupiteľstva. Treba však zdôrazniť, že voliči si v komunálnych voľbách vybrali starostu a poslancov na to, aby riešili otázky rozvoja obce, a nie preto, aby sa hádali.

Ako vnímajú situáciu obyvatelia Fekišoviec?

Natália (18), 

Otvoriť galériu
Natália
Zdroj: Patrik Struk

Spolužiaci sa z videa a zo správania našej starostky smejú. Je dobré, že sa o tom Slovensko dozvedelo. Keby sa video nezverejnilo, nič by sa neriešilo a ani nezmenilo. Z môjho pohľadu starostka pre obec veľa nerobí.

Anna (38), 

Otvoriť galériu
Anna
Zdroj: Patrik Struk

Moje prvé reakcie na video boli, že je to úplná katastrofa. Veľmi zlé svetlo to vrhlo na našu obec. Nálada v obci nie je dobrá, ľudia sú tu už veľmi podráždení z celého diania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Patrik Struk, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí