Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2019 10:00 | Správy | Domáce správy

Kiska s Lajčákom tajili príbuzenské väzby: Čo to na nás hráte?!

Nečakané spojenie. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (55) vyvolal veľkú polemiku, keď sa koncom minulého roka rozhodol podať demisiu. Niekoľko dní slovenská politická elita riešila, či odíde zo svojho kresla, alebo ho spolustraníci prehovoria.

Do vysokej hry sa napokon zapojil aj prezident Andrej Kiska (55), ktorý s prijatím Lajčákovej „výpovede“ poriadne otáľal. Minister napokon na svojom mieste zostal. Teraz vyšlo najavo, že obaja politici majú medzi sebou viac ako len pracovný vzťah a spájajú ich vlastní príbuzní. Čo v skutočnosti zohralo rolu v zotrvaní ministra vo vláde?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Diplomat Lajčák podal koncom novembra demisiu ako prejav nesúhlasu odmietnutia migračného paktu a našej účasti na konferencii v Marrákeši. Kiska jeho rozhodnutie ihneď neprijal a snažil sa spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (43) ministra presvedčiť, aby svoje rozhodnutie vzal späť.

„Myslím si, že je všeobecne známe, že ako prezident som s prácou pána Lajčáka pre našu krajinu spokojný. Slovensko by nemalo stratiť takého kvalitného ministra a diplomata svetovej úrovne, a to nielen z pohľadu nadchádzajúceho predsedníctva v OBSE a komplikovanej medzinárodnej situácie,“ neskrývane vychválil prezident Lajčáka. Ten si po týždňovom dumaní všetko nakoniec rozmyslel a demisiu stiahol.

 

„Nezamyslieť sa nad svojím rozhodnutím po viacnásobných výzvach predsedu vlády, po vyjadreniach prezidenta republiky, ale tiež po stanovisku generálneho tajomníka OBSE by už asi nebolo zásadovosťou, ale skôr ješitnosťou,“ vysvetľoval ráznu zmenu postoja Lajčák.

Zlomový ples

Nečakanú skladačku do príbehu priniesol sobotňajší Ples v opere. Brat prezidenta Kisku Jaroslav sa na prestížnej udalosti objavil prvýkrát verejne v spoločnosti švagrinej ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka Evy. Prezidentov brat, ktorý s ním pôsobil v známej firme KTAG, má so sestrou ministrovej manželky Jarmily Lajčákovej-Hargašovej aj takmer ročného syna Samuela.

Otvoriť galériu
Ako sú spojení?
Zdroj: Infografika Nového Času
Na plese sa prominentná dvojica zabávala celú noc až do rána. Potvrdilo sa tak, o čom si vrabce šepkajú už dlhší čas, že prezident a minister majú príbuzenské väzby. V tejto súvislosti sa tak vynára otázka, či obaja politici nemali svoj vzájomný politický postup vopred nekonzultovali. Nový Čas zisťoval, či sa stretávajú aj v súkromí.

„Minister Lajčák nie je žiadna rodina s Andrejom Kiskom, takže nie je dôvod, aby sa stretli na rodinných akciách,“ odpovedal prezidentov hovorca Roman Krpelan, čo by mohlo znamenať, že prezidentov brat a ministrova švagriná zatiaľ spolu žijú bez sobáša.

Politický analytik Ján Baránek tvrdí, že Lajčák sa podľa neho nachádza v právnom vákuu. „Podal prezidentovi demisiu a ten s ňou nič neurobil. Prezident tak drží Lajčáka vo funkcii, čo je neštandardné. Aj tieto väzby môžu byť jedým z dôvodov, prečo tak konal. Je to precedens, ktorý sa v budúcnosti môže vypomstiť,“ myslí si Baránek. Prezidentský palác odmieta akékoľvek špekulácie. „Minister demisiu listom podal a listom ju aj stiahol,“ uzavrel Krpelan.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla