Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2019 05:50 | Správy | Domáce správy

Zúfalí rodičia bojujú o liek pre ťažko chorých anjelikov: Robka, Peťka a Jakubka odsudzujete na smrť!

Nekonečné útrapy. Robko (6), Peťko (5), Jakubko (7) sa v dôsledku liekovej politiky na Slovensku zrejme nedožijú ani dospelosti. Majú ťažkú genetickú chorobu, ktorá ich postupne ochromí tak, že prestanú dýchať a udusia sa.

Malí anjelikovia však túžia žiť, hrať sa s rovesníkmi, objímať sa s rodičmi a prinášať radosť všade, kam prídu. Liek na ich záchranu vyrábajú v Írsku a v mnohých krajinách Európy ho deti s touto chorobou dostávajú. Na Slovensku ich však politika liekového systému pochováva zaživa. Rodičia malých detí sa nemôžu tešiť zo života ako ostatní.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Jakubko mal rok a pol, keď mu diagnostikovali Duchennovu svalovú dystrofiu. Zrútil sa mi svet,“ hovorí zronený otec Marián (38), ktorý by pre svojho miláčika obetoval všetko. Keď ministerstvo zdravotníctva vlani kategorizovalo zázračný liek Translarna od írskeho výrobcu, rodičia plakali od dojatia. Záchrana ich malých anjelikov bola tak blízko!

Likvidačný doplatok

 

Chvíle šťastia po oznámení, že chlapcov namiesto pomalého umierania a bolesti čaká radostné detstvo, však trvali len krátko. Ministerstvo stanovilo za liek doplatok až do výšky 4-tisíc eur. „To si nemôžeme dovoliť, nemáme na to,“ zúfa mama šesťročného Robka Renáta Vašková (37).

Tak veľmi dúfala, že jej Robko dostane šancu na plnohodnotný život a teraz sa nedokáže zmieriť s tým, že hoci pre jej syna existuje liek, nemôžu si ho dovoliť. „Neprajem nikomu na svete pozerať sa bezmocne na dieťa, ako vám pred očami slabne, a vy viete, že liek existuje, no nemôžete ho mať. Sme zúfalí, Peťko je naše slniečko,“ plače nešťastná Mária Bédiová (36).

Jej manžel Peter pracuje ako elektrikár, kvôli práci cestuje po celej Európe a práve odchádza do Thajska. Ale aj keby sa upracoval na smrť, nedokáže zabezpečiť tisíce eur na liek pre svojho chlapčeka. „Manželke zomrel na túto chorobu brat, keď mal 17 rokov,“ vraví s bolesťou v hlase Peter Bédi (37). Doplatok pacienta za jedno balenie lieku bol stanovený na neskutočných 968,77 eura.

Stali sa z nich rukojemníci

Trojica chlapcov s Duchennovou svalovou dystrofiou bez tohto lieku skončí na vozíčku a čaká ich mučivá pomalá smrť. „Jakubko potrebuje 3 balenia lieku na mesiac, to je 2 906,31 €. U Adamka je suma ešte vyššia, až 4 300 €, keďže liek sa dávkuje podľa hmotnosti. To sú sumy, ktoré by si nemohli dovoliť hradiť ani rodiny z vyšších sociálnych vrstiev,“ vraví právna zástupkyňa rodičov Lucia Bajzová s tým, že dvaja z chlapcov žijú len s jedným rodičom.

„Doplatok v tejto výške je likvidačný. Pre chlapcov je liek jediná nádej,“ apeluje Bajzová. Ak chlapcov nezachránia darcovia, čaká ich utrpenie. Svaly im stále ochabujú. „Výšku úhrady sme stanovili podľa cien, aké výrobca už teraz poskytoval zdravotným poisťovniam v nádeji, že bude ochotný sa spolupodieľať na nákladoch finančne mimoriadne náročnej liečby. Tlak, ktorý výrobca vytvára, však nenasvedčuje, že mu ide o pacienta, pretože nie je ochotný výšku doplatku kompenzovať napriek tomu, že mu to zákon umožňuje a využíva všetky možné prostriedky na maximalizovanie svojho zisku, kde sa pacient opäť stáva rukojemníkom,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Štyria malí chlapci vo veku od 5 do 9 rokov nemôžu teda robiť vôbec nič, iba čakať na pomalú smrť.

Duchennova svalová dystrofia

Je to ťažké, kruté a neľútostné genetické ochorenie, ktoré spôsobuje postupnú stratu svalovej hmoty od útleho veku. Postihuje zväčša chlapcov a je smrteľné.

Adamkovi uhrádza liek poisťovňa

Adamko Majoroš (9) z Bratislavy rovnako ako jeho traja rovesníci trpí Duchennovou svalovou dystrofiou. Ale jemu Všeobecná zdravotná poisťovňa uhrádza podávanie jediného účinného lieku Translarna, ktorý mu predĺži život.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo