Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2019 16:15 | Správy | Servis

Rezort vnútra navrhuje nové pravidlá na cestách: 10 prevratných zmien pre vodičov

Na slovenských cestách by mali začať platiť niektoré nové pravidlá. Ministerstvo vnútra predstavilo zmeny, ktoré upravujú určité pojmy či napríklad sprísňujú sankcie za používanie telefónu.

Ak prejdú novinky legislatívnym procesom, mali by platiť od júla tohto roka. Ako hodnotí prínos najvýraznejších zmien dopravný analytik Jozef Drahovský?

1. Cyklisti a alkohol

Od roku 2016 môžu cyklisti v zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov jazdiť beztrestne s 0,5 promile alkoholu v krvi. Podľa návrhu by cyklisti po konzumácii menšieho množstva alkoholu mohli jazdiť na cestičke a v obci. Čo presnejšie vymedzí priestor, keďže územie obce je vyznačené značkami. 

 

Odborník:

Ide len o právne špecifikovanie presného miesta, kde platí spomínaná úprava, pretože šikovní právnici to vedeli patrične zužitkovať.

2. Definícia elektrickej kolobežky

Legislatíva doteraz na obľúbené elektrické kolobežky nemyslela. Podľa návrhu však do definície nemotorového vozidla pribudla „kolobežka s pomocným motorčekom“. Tým pribudli aj povinnosti pre kolobežkára. Dostáva sa na úroveň cyklistu. Napríklad priechod pre chodcov bude môcť použiť, len keď bude kolobežku tlačiť vedľa seba.

Odborník:

Keď sa kolobežka presunula z nemotorového vozidla na chodca na športovom naradí a prestala sa na jej vodiča vzťahovať úprava o zákaze alkoholu a následne začala byť populárna, najmä ak mala pomocný motorček. Teraz kolobežka, ale len s pomocným motorčekom, bude znova nemotorové vozidlo, ako je napríklad cyklista, aj so všetkými povinnosťami.

3. Pokuta za držanie telefónu

Doteraz mal vodič zakázané telefonovať (môže iba s hands free), ale po novom nebude môcť telefón ani držať v ruke. Zákaz sa má týkať aj používania iných telekomunikačných, audiovizuálnych a obdobných zariadení. Za porušenie zákazu má v blokovom konaní vzrásť z 50 na 100 eur.

Odborník:

Na cestách je veľa vodičov, ktorí jednou rukou držia volant a druhou telefón pri uchu a nemajú tretiu ruku na dávanie smeroviek a radenie rýchlosti, čím nepredvídateľne vybočujú z jazdnej dráhy, alebo idú neprimerane pomaly, lebo nemôžu preradiť. Takýchto nebezpečných vodičov treba z cestnej premávky vyradiť a výška doterajšej pokuty bola na to nízka.

4. Záchranná ulička na diaľnici

Podobne, ako to funguje v iných štátoch, majú byť aj u nás vodiči povinní vytvárať záchrannú uličku pri kolóne na diaľnici. V rámci objektívnej zodpovednosti sa navrhuje pokuta 300 eur za neumožnenie prejazdu vozidla s právom prednostnej jazdy a zneužitie záchrannej uličky a 99 eur za nevytvorenie uličky pre záchranné zložky.

Odborník:

Vodiči, ktorí jazdili v susedných krajinách, doniesli túto potrebnú prax aj na Slovensko, teraz sa takýto postup dostáva do zákona aj u nás ako povinnosť.

5. Parkovanie na chodníkoch

Navrhujeme upraviť znenie pravidla o parkovaní na chodníku tak, aby bolo jednoznačne uvedené, že parkovať na chodníku možno len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde skutočne len o zaparkovanie na chodníku, ktorý susedí s cestou.

Odborník:

V zákone bola diera, ktorá umožňovala obísť stĺpiky zabraňujúce parkovaniu na chodníku pozdĺžnou jazdou a parkovať z druhej strany stĺpikov. Teraz bude takáto jazda zakázaná.

6. Menej papierovačiek pri evidencii

Postupne sa bude upúšťať od vypisovania papierových žiadostí pri evidenčných úkonoch vozidla na dopravnom inšpektoráte. Vypúšťa sa povinnosť vlastníka vozidla predkladať dopravnému inšpektorátu tie rozhodnutia okresného úradu, ktoré inšpektorátu už okresný úrad zaslal v elektronickej podobe. Rozširujú sa súčasné možnosti elektronického prihlasovania novozakúpených vozidiel. 

Odborník:

Odbremení to občana od zbytočnej byrokracie tak, že už nemusí robiť úkony, ktoré spravil niekto iný, respektíve už spravil na inom štátnom orgáne.

7. Bez kontroly VIN čísiel

Zmena vypúšťa vykonávanie fyzického porovnávania údajov uvádzaných v dokladoch vozidiel s údajmi priamo na vozidle na dopravných inšpektorátoch.

Takéto kontroly identifikátorov vozidiel zabezpečujú pracoviská technických kontrol, ktoré je potrebné absolvovať v pravidelných lehotách. Rovnako vykonávajú kontrolu identifikátorov vozidiel aj pracoviská kontroly originality vozidiel, ktoré sú na túto činnosť patrične vybavené.

Odborník:

Ide o vývojovú zmenu, aby fyzickú kontrolu vykonával ten, kto je na ňu patrične technicky vybavený a za jej správne vykonanie aj zodpovedal.

8. Zadržanie dokladov a evidenčného čísla

Podľa návrhu, ak nebude uhradená pokuta uložená v rámci objektívnej zodpovednosti a policajt príde do kontaktu s daným vozidlom priamo na ceste, bude môcť  zadržať doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom, čím sa znemožní ďalšia jazda vozidlom. Bude jedno, kto vozidlo šoféruje. Doklady vrátia až po zaplatení pokuty.

Odborník:

Bežná prax zo zahraničia, keď bol vodič priestupkovo riešený s tým, že prisľúbil pokutu zaplatiť, ale napokon ju nezaplatil. Teraz pri cestnej kontrole alebo riešení ďalšieho priestupku od neho budú žiadať doplatiť aj všetky predchádzajúce pokuty, inak bude mať ďalšiu jazdu znemožnenú.

9. Zmeny  pri troch priestupkoch

Dnes hrozí vodičovi preskúšanie alebo návšteva lekára v prípade, ak za posledných 12 mesiacov trikrát spáchal závažný priestupok, za ktorý dostal pokutu aspoň 60 eur. Po novom by už výška udelenej pokuty nebola dôležitá. 

Odborník:

Ide o zmenu v orientácii zápisu priestupkov, ako rozpoznať ich závažnosť. Teraz aj za menej závažný, ale často opakujúci sa priestupok bude možné nariadiť zdravotné preskúšanie.

10. Prísnejšie na začiatočníkov

Pre vodičov, ktorí majú vodičské oprávnenie kratšie ako dva roky, pripravila novela zmenu. Rezort vnútra im navrhuje dvojročné skúšobné obdobie.

Ak počas neho dvakrát spáchajú závažný priestupok alebo prekročia najvyššiu povolenú rýchlosť, budú musieť absolvovať doškoľovací kurz, navštíviť psychológa a preskúšanie na polícii. Ak aj potom spáchajú tretí závažný priestupok, príde na 6 mesiacov o vodičský. Ten budú môcť získať až po pol roku a po preukázaní spôsobilosti. 

Odborník:

Ide o nástroj na prísnejšie posudzovanie mladých vodičov v snahe im pomôcť skôr, než sa stane vážna dopravná nehoda. Otázka je, ako sa to osvedčí v praxi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)