Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2019 10:05 | TOP Čas
FotoVideo

Martin letel z New Yorku prvou triedou za cenu economy: Trik, vďaka ktorému sa mu to podarilo!

Ušetril tisícky eur! Martinovi vyšiel plán, ako letieť prvou triedou za cenu bežnej letenky.

Známy cestovateľ Martin Hanzel oslávil Nový rok v rušnom New Yorku, no dôvod na oslavu mal aj cestou domov.

Z New Yorku totiž letel spoločnosťou British Airways prvou triedou, no fígeľ bol v tom, že za let zaplatil 300 eur, čo je suma primeraná výhodnejším economy letom. Podarilo sa mu tak vychutnať si 10-tisícový luxus! Pre Nový Čas vysvetlil, ako sa k prvej triede dostal.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Vyšpekuloval to

Martin je človek, ktorý cestuje vždy, keď mu to čas umožňuje. Keďže vedie stránku Tour De Svet, kde informuje o akciových letenkách, má prehľad o výhodných letoch do rôznych destinácií. 

Ako hovorí, letecké spoločnosti ponúkajú zákazníkom míľové programy ako druh vernostného bonusu. "Cestujúci získava míle hlavne za odletené lety, ale takisto ich môže získať za ubytovanie v hoteloch, požičanie si auta, nákupy v obchodoch, alebo napríklad aj za zakúpenie si predplatného novín či magazínu," vysvetľuje. "Nazbierané míle možno minúť viacerými spôsobmi. Môžete si za ne kúpiť tovar, rezervovať ubytko, no hlavne sa za míle dajú booknuť letenky, prípadne si kúpiť upgrade do business alebo prvej triedy." 

 

Keď v júni spustila istá španielska spoločnosť skvelú akciu, v hlave Martina sa zrodil diabolský plán. "Za ľubovoľnú letenku, ktorú ste si zakúpili, ste dostali bonus 9000 míľ. Táto suma je už sama o sebe dosť vysoká, lebo za let v rámci Európy dostanete bežne okolo 500 - 1000 míľ. V čom bola ale táto akcia ešte šialenejšia, bol fakt, že letecká spoločnosť ani nepožadovala, aby ste spomínanú letenku preleteli (čo je bežne podmienkou, aby ste míle získali). Jedinou podmienkou bolo, že akcia sa dá využiť na maximálne 10 rezervácií (10 x 9000 míľ = 90 000 míľ)," vysvetľuje.

So spomínanou spoločnosťou však Martin nemal v pláne letieť, takže sa mu naskytla výzva nájsť 10 lacných leteniek so spomínanou španielskou spoločnosťou. "Ukázalo sa, že najlacnejšie sú jednosmerné letenky mimo sezónu z Madridu na Malorku za zhruba 14 eur (spolu so zľavou cez cashback program), a za podobnú sumu boli aj letenky na Malagu, Ibizu a potom ďalšie vnútroštátne lety. Kúpil som teda 10 jednosmerných spolu za 155 eur do rôznych destinácií v Španielsku a čakal, čo sa udeje. Napokon sa stalo niečo neuveriteľné - 4. júla mi prišiel email, že v rámci akcie som získal 90 000 míľ a že ich musím minúť do 1. decembra, inak prepadnú," opisuje. 

Dvojitá dávka radosti

Keďže mal naplánovaný Silvester v New Yorku, no dovtedy mal vyriešenú len cestu tam, rozhodol sa 90 000 míľ investovať do letenky domov. Jednosmerná letenka z New Yorku do Viedne s prestupom v Londýne v prvej triede stála presne 87 500 míľ s príplatkom 162 eur. Bolo rozhodnuté. "Cesta domov v prvej triede ma stála 162 eur + 155 eur za 10 leteniek = 317 eur. Stala sa dokonca aj taká zaujímavosť, že asi 3 týždne dozadu mi prišiel email, že zrušili let na jednej z tých 10 leteniek a že mám nárok na bezplatné prebookovanie alebo na vrátanie peňazí. Vybral som si, samozrejme, vrátenie peňazí, takže na účet mi poslali späť 15 eur. Koncová cena letenky ma tak vyšla na 302 eur," dodal.

Ako vyzerá let prvou triedou?

Na tlačenicu v lietadle vedľa chrápajúceho cestujúceho môžete zabudnúť. Let prvou triedou ponúka skutočný luxus. V cene inak 10-tisícovej letenky prvou triedou z New Yorku máte tri 32-kilové batožiny, check-in a bezpečnostnú kontrolu bez čakania a takisto prednostný nástup na palubu. Ešte pred odletom môžete na let čakať pohodlne vo VIP salóne zvanom "concorde room", kde sa o vás starajú ako o prominentného hosťa. Šampanské, jedlo hodné Michelinskej hviezdy či masáž. To všetko je vám k dispozícii tri hodiny pred odletom. 

Na palube prvej triedy je pre cestujúcich vyhradených približne 15 sedadiel. Počas letu, ktorý absolvoval Martin, bola obsadená asi polovica, takže o súkromie a komfort mal maximálne postarané. 

Pri vstupe do lietadla vás letuška odprevadí k vášmu miestu, usadí vás a opýta sa, ako vás má počas celého letu oslovovať. Odložia vám kabát do šatníka, donesú pyžamo a sadu s hygienickými potrebami (antiperspirant, sadu na holenie, masku na spanie, štuple do uší). 

Ako najlepšie odštartovať let? Tak, že vám prinesú odletový drink, pričom si môžete vybrať z 8 druhov šampanského, vín, koktejlov či destilátov. Drink vám prinesú s praženými orieškami. 

Potom príde na rad menu - opäť si môžete vybrať zo 4 až 5 jedál, dostanete predjedlo aj dezert. Martin si vychutnal na svojej ceste steak. Prečo si ho nedať na palube lietadla, no nie?

Otvoriť galériu
Zdroj: Archív M. Hanzel
Komfort máte aj vtedy, keď si chcete pospať. Zo sedadla možno urobiť posteľ, ktorú vám pripraví personál. Letušky sa vás spýtajú, kedy vás majú zobudiť. Martin si vybral nerušený spánok až do konca letu v Londýne a na raňajky si vypýtal smoothie. Prestup v Londýne bol opäť luxusný - v príletovom salóniku pre pasažierov prvej triedy mal zdarma jedlo aj sprchu. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí