Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2019 07:17 | Šport | Tenis

Kužmová v Melbourne končí, Svitolinová ju vybavila za 67 minút

Slovenská tenistka Viktória Kužmová (20) sa nepostarala o prekvapenie na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny Australian Open v Melbourne (14. - 27. januára).

Vo štvrtkovom stretnutí 2. kola dvojhry podľahla turnajovej šestke Ukrajinke Eline Svitolinovej za 67 minút 4:6, 1:6. V súboji o postup do osemfinále čaká Svitolinovú víťazka duelu Šuaj Čang (Čína) - Kristýna Plíšková (ČR).

Dvadsaťročná Kužmová (48. v rebríčku WTA) a Svitolinová (7.) odohrali druhý vzájomný zápas. Slovenskej tenistke nevyšla v Melbourne odplata za vlaňajšiu prehru v rovnakej fáze taktiež grandslamového Roland Garros, v Paríži uspela Ukrajinka po výsledku 6:3, 6:4. Vo štvrtok priniesol úvod stretnutia v Aréne Roda Lavera vyrovnaný tenis. Slabšiu chvíľku si Kužmová vybrala v šiestej hre prvého setu, v ktorej musela odvracať tri brejkbaly. Za stavu 4:4 sa aj Slovenka dostala po troch víťazných úderoch k trom možnostiam na brejk, nedokázala ich však využiť. V následujúcej hre išla Kužmová podávať na udržanie sa v prvom dejstve. Súperku pustila po zhode k setbalu, následne zahrala Slovenka nevynútenú chybu a prehrala úvodný set v pomere 4:6.

V štvrtej hre druhého setu za stavu 2:1 pre Svitolinovú zahrala Kužmová pri zhode dvojchybu, súperka dokázala brejkbal využiť. Následne pri svojom podaní Svitolinová zisk brejku potvrdila a išla do vedenia 4:1. Ukrajinka sa dostala do rytmu, zobrala Slovenke aj ďalší servis a za stavu 5:1 pri svojom podaní premenila esom prvý mečbal a tešila sa z piateho postupu za sebou do 3. kola na Australian Open. Kužmová sa snažila najmä pri svojom podaní určovať rytmus vo výmenách a nebála sa útočiť. Nakoniec však rozhodli väčšie skúsenosti Svitolinovej. V neprospech Slovenky hovorila aj štatistika nevynútených chýb, Kužmová ich zahrala o 18 viac ako jej súperka.

 

"Viki zvládla prvý set výborne. Škoda nepremenených troch brejkbalov za stavu 4:4. Svitolinová využila hneď prvý setbal a v druhom sete už Viki fyzicky odpadla. Tam už nestíhala a prehrala hladko. Svitolinová dnes predviedla super výkon, zahrala veľa víťazných úderov a málo nevynútených chýb," uviedol tréner slovenskej reprezentantky Michal Mertiňák pre agentúru SITA a dodal: "Celkovo môžem vyjadriť spokojnosť so začiatkom sezóny. V Aucklande sa dostala Viki do semifinále. Takže má za sebou mnoho zápasov a hra bola tiež dobrá. Nabrala v nich nové skúsenosti."

"V zápase som sa snažila byť rýchla. Hrala som sebavedomo a som spokojná so svojou hrou. Odohrala som vlani v Singapure náročné stretnutia a dodali mi ešte viac sebavedomia. Viem, že môžem hrať na najvyššej úrovni a chcem si to preniesť aj na grandslamové turnaje," uviedla po stretnutí v rozhovore priamo na kurte víťazná Svitolinová.

Rodáčka z Košíc Kužmová sa v hlavnej súťaži v Melbourne predstavila druhýkrát. Pri vlaňajšej premiére skončila na úvodnej prekážke, keď v 1. kole nestačila na Belgičanku Elise Mertensovú (2:6, 1:6). Kužmová sa na prvý grandslam sezóny naladila dobrými výsledkami na turnaji v Aucklande. Na Novom Zélande sa prebojovala až do semifinále, v ktorom podľahla Nemke Julii Görgesovej (1:6, 6:7 /6/). Pred štartom v Melbourne sa stihla predstaviť na podujatí v Hobarte, kde ju v 2. kole vyradila Belgičanka Kirsten Flipkensová.

Zverenkyňa Michala Mertiňáka v rámci projektu NTC Kužmová má za sebou vydarenú vlaňajšiu sezónu. Začala ju mimo Top 100 a ukončila ju na 50. mieste. Semifinálovou účasťou na turnajoch WTA v holandskom Hertogenboschi a maďarskej Budapešti si vytvorila nové kariérne maximum. Na záver roka v decembri sa dostala do finále turnaja ITF v Dubaji a dobrú formu spred Vianoc ukazuje aj v úvode novej sezóny v Austrálii.

Dvadsaťštyriročná Svitolinová dosiahla v závere vlaňajšej sezóny svoj najväčší úspech v doterajšej kariére. V Singapure sa tešila z triumfu na koncoročnom výberovom podujatí WTA Finals, kde vo finále triumfovala nad Američankou Sloane Stephensovou po výsledku 3:6, 6:2, 6:2. Na grandslamových turnajoch však ešte nikdy nenazrela ďalej ako do štvrťfinále, o semifinálovú účasť bojovala už trikrát, na Roland Garros 2015 a 2017 a vlani na Australian Open.

Dvojhra žien - 2. kolo:

Elina Svitolinová (Ukr.-6) - Viktória Kužmová (SR) 6:4, 6:1 za 67 minút.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO