Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2019 10:05 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Herca Stana Dančiaka († 75) uložili do hrobu: Odpočíva 10 metrov od slávneho priateľa

V spoločnosti vzácnych ľudí! Fanúšikov Stana Dančiaka († 75) vlani zasiahla smutná správa, že filmová a divadelná ikona po rokoch trápenia navždy vydýchla. Rodina velikána si dala záležať, aby ho uložila na mieste, kde sa jeho duši bude dobre odpočívať.

Kúsok chladnej zeme napokon našli na Ondrejskom cintoríne v hlavnom meste. Voľba tejto pietnej nekropoly nebola náhodná. Dančiak tam leží nielen pri hrobe režiséra Martina Ťapáka († 88), ale najmä v blízkosti svojho priateľa Mariána Labudu († 73).

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Legendárneho herca Dančiaka († 75) niekoľko mesiacov po smrti uložili do hrobu. Počas vlaňajšieho dušičkového obdobia ešte miesto jeho posledného odpočinku nebolo pripravené, ale fotograf Nového Času pred pár dňami našiel hrob známeho umelca v bezchybnom stave. Nachádza sa na bratislavskom Ondrejskom cintoríne, vedie blízko neho asfaltový chodník a tieň naň vrhajú konáre drevín.

Zdobí ho umelá kytica, konáriky z jedličky a niekoľko sviečok. A hoci vyzerá na prvý pohľad opustene, v skutočnosti sa v jeho susedstve nachádza hrob režiséra a tanečníka Martina Ťapáka († 88). „Stanko mal svojich kolegov veľmi rád, bol to veľký výmyselník a rád si z nich s láskou uťahoval a chystal im na divadelných doskách rôzne šibalstvá,“ zaspomínal si na velikána náš zdroj z jeho rodiny.

Otvoriť galériu
Kamaráti našli posledný odpočinok blízko seba.
Zdroj: gt, rtvs, Daren&Curtis, anc

 

Odišli spolu

Zdá sa, že uloženie urny bolo premyslené. Desať metrov od miesta Dančiakovho posledného odpočinku navždy spí jeho celoživotný kolega a priateľ Marián Labuda († 73). Obaja si budovali svoje kariéry spoločne a často sa stretávali s rodinami aj v súkromí. „Boli veľkí priatelia. Jeden z druhého si uťahovali, občas aj žiarlili na seba, tak milo, nevedeli sa na seba dlho hnevať,“ smeje sa rodinný známy Dančiakovcov s tým, že ako obaja rástli na filmovom plátne a rokmi si len utvrdzovali vzájomné sympatie, takisto spoločne v rovnakom čase odišli na druhý svet. ,,Áno, boli s Mariánom veľkí kamaráti už od školy. Život to tak bohužiaľ zariadil, že spolu odišli v jeden rok. Vždy si boli blízki a nie je tomu inak ani po ich smrti," vyjadril sa Dančiakov syn Martin.

Prvý zomrel vlani v januári na následky srdcového kolapsu spojeného s cukrovkou Labuda. Aj Dančiaka trápil diabetes a strata zraku, pre ktoré sa dávnejšie stiahol do úzadia. Skonal v auguste, sedem mesiacov po Mariánovi. „Nemám čo povedať, a ani sa mi nechce hovoriť. A odmlčím sa aj preto, aby som nepovedal nejaké hlúposti, čo by ma potom mrzeli,“ priznal pred piatimi rokmi pre Nový Čas Nedeľa umelec. „Odišlo moje komično, ale kam, to neviem,“ dodal Stano.

V elitnej spoločnosti

Na Ondrejskom cintoríne, ktorý založili v roku 1784, odpočívajú aj herec Július Satinský († 61), politik Vavro Šrobár († 83), bývalý prezident Michal Kováč († 86) či spisovateľ Ferko Urbánek († 76).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rg, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!