Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2019 16:00 | Správy | Domáce správy

Sociálne siete vás môžu dostať do problémov: Ako komunikovať na internete?

Sociálne siete môžu skoncovať s vašou kariérou či dostať vás do nemalých problémov. Svedčí o tom aj prípad námestníka generálneho prokurátora, ktorý stratou svojho miesta zaplatil za chybu, o ktorej na začiatku ani nemusel vedieť – začal na internete komunikovať s cudzou osobou. Išlo o Alenu Zsuzsovú (44), ktorá je obvinená z objednania vraždy novinára Kuciaka.

Ako si na internete chrániť súkromie a bezpečnosť a nedostať sa zbytočne do problémov? V dobe internetu, sociálnych sietí, zoznamovacích portálov a anonymných chatov je celkom bežné, že komunikujeme s neznámymi ľuďmi.

Mnohí využívajú sociálne siete na spoznávanie nových ľudí, či už ako priateľov, alebo na hľadanie partnera na lásku. Cez počítač sa dokážeme rozprávať vlastne s kýmkoľvek, je to rýchly a praktický spôsob zoznámenia. Aby však ostal bezpečným, je potrebné ostať opatrným. Na čo by ste na internete mali myslieť a čomu sa vyhýbať?

„Na sociálnych sieťach sa dnes delíme o svoje zážitky a myšlienky, niekedy aj afekty i s úplne neznámymi ľuďmi. Mnoho ľudí toto podceňuje a neuvedomuje si, že odkrýva svoje vnútro a často aj situácie, ktoré majú zostať utajené,“ hovorí sexuologička Dana Šedivá. „Sociálne siete ponúkajú väčšie možnosti ako každodenný život,“ myslí si sociologička Zuzana Kusá.

 

Internet ponúka viac možností:

Zuzana Kusá, sociologička

Sociálne siete ponúkajú omnoho väčšie možnosti „prvého kontaktu“ ako každodenný život, zvlášť pre pracovne veľmi vyťažených ľudí. Zrejme aj preto sú zoznamovacie agentúry na internete, ktoré sa zameriavajú práve takúto potenciálnu klientelu a „dobré partie“. Plusom sú určite väčšie šance zoznámiť sa, no samozrejme sú tu riziká najmä pre tých, ktorí nie sú dostatočne zruční na to, aby vedeli odhaliť vyfabrikované profily a podvodníkov rôzneho druhu.

Otvoriť galériu

Komunikácia s neznámymi

Ak využívate internet na zoznamovanie, komunikujete s ľuďmi, o ktorých nič neviete. Zachovajte si však pritom rozum. Nedávajte informácie, podľa ktorých by vás mohli identifikovať alebo nájsť. Ak sa rozhodnete pre osobné stretnutie, vyberajte si miesta, kde je veľa ľudí. Rozhodne nesúhlaste s návštevou v byte.

Fotografie na sociálnych sieťach

Fotka nového auta či drahého notebooku dá všetkým informáciu o tom, že máte dosť peňazí. Obrázok z dovolenky zase oznámi, že váš byt je prázdny a tak skoro sa do neho nevrátite. A pravidelné príspevky z vášho individuálneho večerného behu prázdnym parkom zase poradia, kde si vás vie človek odchytiť fyzicky.

Nastavte si zabezpečenie

Skontrolujte si nastavenia súkromia. Najväčšia sociálna sieť ponúka možnosti rozlišovať, čo sa komu o vás zobrazí. Kamarátky z piatkového vínneho klubu možno môžu vedieť, že ste sa ráno zobudili v cudzej posteli, ale stovka chlapov, ktorí váš profil „šmírujú“ kvôli vašej postave v plavkách a otravujú vás návrhmi, radšej nie.

Neznáme prílohy a výzvy

Nemali by ste otvárať prílohy od neznámych odosielateľov a v žiadnom prípade nereagovať na maily, ktoré vás vyzývajú na zadanie akýchkoľvek osobných údajov inam, než na overenú zabezpečenú stránku. Ak sa adresa odosielateľa tvári ako iná, vám známa, overte si odosielateľa telefonicky. Minimálne ho informujte.

S deťmi hovorte o nástrahách

Gabriela Herényiová, detská psychologička

- Rodičia by sa mali s deťmi rozprávať o všetkých nebezpečenstvách virtuálneho priestoru. Upozorniť deti, aby tam nedávali fotografie, intímne veci a všetko také, čo sa môže zneužiť. Porozprávať sa s nimi, ako to môže niekto zneužiť. Tvrdá kontrola nie, ale mierna.

Zvádzajú, aby neskôr vydierali

Zuzana Hošalová, spoločnosť ESET

Pri tejto taktike je využitá atraktívna žena na to, aby cez internet zviedla muža ideálne k online sexu. Video alebo fotografický záznam z tohto aktu je potom útočníkom využitý na vydieranie mužskej obete. „Ak nezaplatíš, fotky pošlem tvojej žene, deťom a aj do tvojej práce!“

Môžu to brať ako neveru

Danica Caisová, sexuologička

Flirty na sociálnych sieťach môže niekto vnímať ako neveru. Väčšine ľudí však robí dobre, keď ich niekto chváli, keď sa o nich zaujíma. Hlavne v dlhodobých vzťahoch si ľudia málo prejavujú náklonnosť. Potom stačí, keď do toho niekto ťukne. Ak ide o atraktívnu mladú ženu či významného muža, je tá ochota na debaty aj opakovane väčšia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Ivan Šuplata, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí