Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2019 11:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Alena Zsuzsová zničila prokurátora: Zoznam jej nebezpečných známostí

Má to zrátané! Veľký rozruch vyvolalo zistenie, že námestník generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára (54) René Vanek dlhodobo komunikoval s obvinenou z vraždy novinára Alenou Zsuzsovou (44).

Prostredníctvom sociálnej siete si písali aj krátko pred jej zatknutím v septembri minulého roka. Vanek namiesto toho, aby oznámil svoj konflikt záujmov, mlčal a komunikáciu svojim nadriadeným neoznámil. Čižnár okamžite zvolal zasadnutie na prokuratúre, ktorého výsledkom je Vanekov koniec vo funkcii do 24 hodín.

To, že si Vanek písal so Zsuzsovou, sa objavilo v spise z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27). Zsuzsová pritom oslovovala viacerých vplyvných mužov, s ktorými sa snažila nadviazať neformálnu komunikáciu či s niektorými dokonca sa stretnúť. Obvinená z objednávky popravy si následne tieto správy archivovala a nie je vylúčené, že ich chcela použiť na vydieranie niektorých z nich.

Dlhodobo pritom mala udržiavať intímny vzťah s Mariánom Kočnerom, ktorý jej podľa vyšetrovania platil tisícky eur mesačne. Námestník Vanek sa po otázkach z Denníka N k písaniu s obvinenou priznal. „Je pravda, že niekedy v roku 2013 ma cez massenger na facebooku oslovila neznáma žena. Prvý kontakt odôvodnila tým, že mám peknú motorku. Odvtedy sme si raz za čas napísali o jednoduchých súkromných veciach.

 

Mala prezývku Ali Ajuška a nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku a ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol,“ hovoril Vanek. Skonštatoval, že Zsuzsovej dokonca rezervoval mobil u telekomunikačného operátora pre jej dcéru krátko pred jej zadržaním. „Vedela, že môj známy tam pracuje,“ dodal. Tieto veci však neoznámil svojmu nadriadenému, keďže, ako tvrdí, neprišiel do styku s prípadom vyšetrovania vraždy.

Svoj čin ľutuje

Napriek tomu v utorok sa uskutočnilo na Generálnej prokuratúre niekoľkohodinové rokovanie, ktoré zvolal Čižnár. Jeho výsledkom je, že Vanekovi zrušili poverenie vykonávať funkciu námestníka generálneho prokurátora pre netrestný úsek.

Otvoriť galériu
René Vanek (v strede).
Zdroj: tasr, anc

„Dôvodom sú medializované informácie, ktoré si generálny prokurátor overil z viacerých zdrojov. Takéto konanie považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nezlučiteľné s funkciou námestníka generálneho prokurátora, ktorá je jednou z najvyšších funkcií v rámci rezortu prokuratúry. O ďalšom osude Dr. Vaneka v rámci prokuratúry sa rozhodne v najbližších dňoch,“ skonštatovala hovorkyňa Andrea Predajňová. Prokurátor však podľa nich nemal a ani nemá vplyv na vyšetrovanie brutálnej popravy.

Vanek v reakcii uviedol, že ho celá vec mrzí. „Bola to veľká chyba a zaplatil som za ňu. Bola chyba, že som komunikoval s neznámou osobou,“ sypal si popol na hlavu Vanek. Ľúto mu je hlavne to, že roky jeho poctivej práce sú takouto chybou vymazané. Advokát Roman Kvasnica, ktorý zastupuje Zlaticu Kušnírovú, hovorí, že dal výzvu na to, aby sa prihlásili všetci, ktorí komunikovali so Zsu­zsovou.

„Bola zachytená komunikácia medzi vysokopostaveným prokurátorom s osobou, ktorú niektorí označujú za objednávateľku vraždy novinára. Zsuzsová mohla svoje kontakty cieliť práve pre možnú kompromitáciu alebo vydieranie. Myslím si, že nemusela kontaktovať len politikov alebo prokurátorov, ale aj sudcov, predovšetkým tých bratislavských, kde mal Kočner viacero otvorených prípadov,“ povedal Kvasnica.

Zvíťazilo mužské ego

Psychológ František Skokan objasňuje, že muži, ktorých Zsuzsová „chytila do pasce“, sú slabí profesionáli. „Zvíťazilo u nich mužské ego a zabudli na to, že sú politici, vysokopostavení muži. U nich vybehli do popredia pudy, ustúpilo ratio a ostražitosť unikla, reagovali ako lovci,“ zdôraznil Skokan.

Kariéra Vaneka

1996: Absolvoval Právnickú fakultu UK v Bratislave

1999: Pôsobil ako prokurátor Okresnej prokuratúry v Malackách

2005: Pracoval ako námestník krajského prokurátora v Bratislave

2013: Generálny prokurátor ho vymenoval do funkcie námestníka

Otvoriť galériu

Kto sa chytil do siete Zsuzsovej?

Juraj Droba, bratislavský župan za SaS

Priznal sa, že so Zsuzsovou komunikoval. „Bol som jedným z cieľov podobne ako páni Lipšic, Kollár a podľa všetkého viacerí ďalší. Komunikácia bola elektronická, nikdy sme sa nestretli a nepoznáme sa.“

Andrej Danko, predseda NR SR za SNS

Zsuzsová ho uviedla vo výpovedi ako svojho priateľa, no v spise zatiaľ k tomu neexistujú dôkazy. „Pán predseda NR SR Andrej Danko sa s dotyčnou osobou nikdy nestretol a ani nevidel,“ povedal hovorca.

Martin Glváč, podpredseda NR SR za Smer

O jeho kontaktoch s obvinenou majú byť dôkazy v spise. Vymieňať si mali fotografie aj správy. Glváč to popiera. „Na rozdiel od pána Lipšica som ja na podozrivé kontakty upozorňoval príslušné orgány, postupoval som podľa ich pokynov a vždy za prítomnosti tretích osôb“, povedal. Podpredseda Smeru Robert Kaliňák si myslí, že Glváč mohol len naletieť.

„Aj mne sa to raz stalo, išiel som z kúpeľov a odfotil sa so mnou jeden človek. Poslal fotku do médií, že aha Kaliňák s trikrát odsúdeným človekom. To nemáte šancu zistiť, kto je kto. Pred 4 mesiacmi pani Zsuzsovú nikto nepoznal,“ vysvetlil.

Daniel Lipšic, advokát, exminister

Po zatknutí Zsuzsovej sa objavila ich údajná pikantná komunikácia. Lipšic to označuje za výmysel. „Trvám na tom, že komunikácia je podvrh. Môj názor je, že to vzniklo na objednávku Mariána Kočnera takisto ako úvahy o mojej likvidácii,“ povedal.

René Vanek, bývalý námestník Generálnej prokuratúry

Priznal sa, že so Zsuzsovou komunikoval, dokonca ešte pár dní pred jej zatknutím. Čižnár ho preto zbavil funkcie. Vanek ľutuje, že to neoznámil svojim nadriadeným.

Boris Kollár, šéf Sme rodina

Bol prvý, ktorý priznal, že so Zsuzsovou si písal a dokonca sa stretli. „Neviem, odkiaľ zohnala moje telefónne číslo, ale napísala mi esemesku, ktorá akože nepatrila mne, ale niekomu inému. Ponúkala mi nejaké pozemky. Ich predaj sprostredkúvala a mala by z toho províziu. Potom ma poprosila, či jej nemôžem prispieť, lebo má nejaký finančný problém a malé dieťa,“ dodal s tým, že jej poslal 500 až 700 eur.

Marián Kočner, podnikateľ

Krátko po zatknutí sa zistilo, že s Kočnerom bola dlho v blízkom kontakte. Zo súdnych spisov vyplyvnulo, že podnikateľ jej dokonca posielal tisícky eur a mal byť aj krstným otcom Zsuzsovej dcéry.

Zsuzsová je slovenská Mata Hari

Danica Caisová, sexuologička

Komunikovať s takouto osobou mužov prinútil pocit výnimočnosti. Oni veria, že každú ženu, ktorú oslovia, dostanú, nepripúšťajú si, že by nejakú nemohli mať. Sú ženy, ktoré baví zvádzať silných mužov politikov, podnikateľov. Ale pre mnohých najmä starších je to nová forma flirtu, nemajú s tým skúsenosť, boli zvyknutí flirtovať tvárou v tvár.

To, že bola zrejme nasadená, tu je už od čias starého Ríma, pozrite sa na Mata Hari. Tento flirt mohol byť ako poistka do budúcnosti. Kam diabol nemôže, pošle ženu. Mňa však udivilo, že námestník prokurátora vybavuje bezvýznamnú vec, ako je mobilný telefón, pretože mocní muži vybavujú skôr super dôležité veci, a nie takéto záležitosti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii