Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Súd zveril Michaele do opatery deti, syna nevidela už mesiac: Je Dávidko v rukách náboženských fanatikov?!

Nemôže ho objať, pohladiť ani pobozkať. Michaela (26) už niekoľko týždňov nevidela milovaného synčeka Dávidka (4), ktorého jej manžel vzal. Predbežné opatrenie, ktorým Okresný súd v Senici zveril všetky deti matke, nemá teraz pre ňu žiadnu cenu. Manžel Ivan (41) jej aj naďalej odmieta synčeka vrátiť.

Michaela je vydatá za Ivana šesť rokov. Spolu majú dve deti, Noemku (5) a Dávidka (4). Z predošlého pomeru má syna Adriana (10). „Môj vzťah s Ivanom bol na začiatku pekný. Poznali sme sa však veľmi krátko a po pár mesiacoch sme sa zosobášili.

Až teraz viem, čo všetko som o ňom ani len netušila, vzala som si za manžela jehovistu,“ vraví zúfalá žena a pokračuje: „Celý náš spoločný život bol len o zákazoch a príkazoch. Vždy som sa musela podriaďovať. Všetko to vyvrcholilo koncom novembra. Presťahovali sme sa k svokrovcom a ja som nemo­hla nikam chodiť, nemohla som si zobrať ani kľúče od auta. Púšťali ma iba zaviezť synčeka do školy,“ plače Michaela.

Všetko mi zakazovali

 

U svokrovcov sa podľa nej musela riadiť biblickými zákonmi jehovistov. „Stále hovorili, že Ježiš je víťaz a satan je porazený a ja som posadnutá diablom,“ spomína Michaela.

Otvoriť galériu

„Chcela som s ňou ísť k lekárovi, lebo mala veľmi opuchnutú ručičku. Keďže mi manžel nedal kľúče od auta, tak som povedala, že ma odvezie rodinná známa. Vtedy ho chytil ošiaľ a začal na mňa vrieskať a vyhrážať sa mi. Práve v tom čase som si povedala, že už je toho dosť. Zobrala som najnutnejšie veci deťom a odišla som s nimi k svojej mame.“ Vtedy vraj netušila, čo sa stane o pár týždňov neskôr.

Mesiac bez Dávidka

„Manžel spočiatku chodil za deťmi a úplne v pohode to fungovalo. Dokonca si ich zobral a opäť priviedol. Raz však malá Noemi nechcela ísť s otcom a to ho hrozne rozúrilo. Zobral si Dávidka a odvtedy som ho nevidela. Bolo to ešte začiatkom decembra, ani na Vianoce sme neboli spolu. Chodím denne prosíkať, aby mi malého aspoň ukázal, ani to ním nepohne. Deti doma plačú, chcú byť s bračekom, veď spolu vyrastali,“ zúfa si nešťastná žena, ktorá milovaného synčeka Dávidka nevidela už mesiac.

Michaela podala na manžela trestné oznámenie a na súd žiadosť o predbežné opatrenie. „Od pondelka mám rozhodnutie Okresného súdu v Senici, na základe ktorého sú Dávidko aj Noemka zverení do mojej starostlivosti. Už neviem, čo mám urobiť, aby som mala syna konečne doma,“ plače nešťastná žena. Nový Čas oslovil aj Dávidkovho otca.

„Dvaja dospelí ľudia si majú vyriešiť problémy bez médií. Myslím si, že je to intímna vec a ne­chcem sa o súkromie deliť s celým svetom. Sú tu inštitúcie, ktoré sa tým zaoberajú,“ vyjadril sa Ivan, ktorý poprel, že by bol jehovistom. Situáciu okrem sociálky už rieši aj polícia. „Oznámením sa v súčasnosti zaoberáme,“ informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Aké možnosti má matka

Róbert Bános, advokát

Matke v prvom rade odporúčam nechať si vyznačiť na rozhodnutí o nariadení neodkladného opatrenia právoplatnosť a vykonateľnosť a následne opakovane požiadať o pomoc políciu a pracovníkov ÚPSVaR. Pokiaľ predmetné bude bezvýsledné, matka má možnosť podať návrh na výkon rozhodnutia na príslušný súd.

Keď súd zistí, že návrh je dôvodný, v prvom rade vyzve otca na dobrovoľné plnenie pod hrozbou uloženia pokuty či zastavenia výplaty dávok na dieťa. Ak napriek tomu otec dieťa matke dobrovoľne nevydá, uskutoční súd výkon rozhodnutia a maloletého otcovi odníme.

Ako vykonať súdne rozhodnutie

Jana Lukáčová, hovorkyňa ústredia práce

Po odchode zo spoločnej domácnosti matka kontaktovala úrad v Senici, ktorý jej poskytol poradenstvo. Na základe toho podala návrh na neodkladné opatrenia na zverenie detí do jej starostlivosti. Úrad môže viesť rodiča k dobrovoľnému plneniu súdneho rozhodnutia, ak to však otec nebude rešpektovať, matka sa môže domáhať výkonu súdneho rozhodnutia na príslušnom súde. Výkon súdneho rozhodnutia môže nariadiť a vykonať len súd.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy