Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2019 01:00 | Správy | Servis | Trh práce

Ako sa starajú firmy o deti zamestnancov? Škôlka či detský kútik je lákavým benefitom

Pracujúci rodičia často riešia, ako sa postarať o svoje ratolesti, keď oni zarábajú peniaze. Ako sa im snažia vyjsť v ústrety ich zamestnávatelia?

Niektorí si zriadili vlastnú škôlku. Na to treba splniť viacero podmienok. Mnohé firmy však podporujú už fungujúce zariadenia, alebo si ich pracovníci môžu umiestniť ratolesti do vybudovaného detského kútika.

Zladiť pracovnú kariéru a starostlivosť o deti je často ťažké. Zamestnanci preto oceňujú, ak ich firma myslí aj na to, ako sa postarať o ich deti, keď oni pracujú. „Do popredia sa dostávajú výhody, ako sú škôlka pre deti zamestnancov, uhradenie zdravotnej starostlivosti či dlhšia materská dovolenka. Každý jeden benefit prináša pre firmu vyššiu lojálnosť jej zamestnancov,“ uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Vybudovať materskú školu však nie je pre firmu ľahké. „V prípade, ak je škola zaradená do siete škôl a školských zariadení, musí spĺňať všetky zákonom stanovené podmienky na výchovu a vzdelávanie detí,“ upozorňuje ministerstvo školstva. Preto majú firmy častejšie zmluvy už s existujúcimi zariadeniami či vybudujú aspoň detský kútik. „Z môjho pohľadu je zamestnávateľ sociálne citlivý k svojej zamestnankyni tým, že jej dá možnosť, aby mohla mať nablízku svoje dieťa a zároveň nemusela opúšťať kariérnu pozíciu, ktorú má,“ ocenila takéto kroky firiem poslankyňa parlamentu Simona Petrík (Spolu-OD). Ako doplnila, mali by tak robiť aj ďalší zamestnávatelia, ak nie, tak umožniť flexibilný pracovný čas či prácu z domu.

Zamestnávatelia prilákajú ľudí s deťmi

 

Nikola Richterová, spoločnosť Profesia

- Najmä v Bratislave sa však začíname stretávať s možnosťou súkromnej škôlky priamo v budove firmy, prípadne neďaleko. Zamestnávatelia sa takýmto spôsobom snažia prilákať aj takých uchádzačov, ktorí majú takéto záväzky a pre nedostatok verejných škôlok to nemajú jednoduché zabezpečiť starostlivosť pre dieťa a zároveň pracovať na plný úväzok. V takýchto prípadoch sa stretávame aj stým, že zamestnávatelia dávajú svojim pracovníkom príspevky, aby pre nich náklady na dané súkromné škôlky neboli príliš vysoké a odrádzajúce.

Detský kútik na univerzite

O deti zamestnancov, ale aj študentov Prešovskej univerzity sa postarajú v novozriadenom detskom centre. Službu zriadili na začiatku tohto týždňa a škola na to investovala 10-tisíc eur. Čas, na ktorý si možno dieťa dať do zariadenia, je podľa jeho veku. Služba je však spoplatnená, jedna hodina vyjde na 1,50 €.

Škôlku zriadila firma

Zuzana Kaňuchová, Henkel Slovensko

- Henkel škôlka patrí k zamestnaneckým benefitom. Škôlka je otvorená pre deti zamestnancov vo veku od 2 do 6 rokov. Jedinou podmienkou je pracovať pre našu spoločnosť a podať si žiadosť.

Ladislav Procházka, Slovnaft

- S cieľom uľahčiť svojim zamestnancom návrat do práce po rodičovskej dovolenke otvoril Slovnaft v roku 2013 modernú materskú školu a detské jasle Slovnaftáčik v zrekonštruovaných priestoroch bývalého učilišťa.

Zariadenie v budove

Nikola Richterová, Profesia

- Zamestnanci našej spoločnosti majú možnosť využiť aj služby súkromnej škôlky, ktorá je priamo v našej budove. Rodičia tak môžu mať lepší pocit, že ich deti sú priamo vedľa nich a v prípade potreby niečo s nimi vybaviť, nemusia cestovať na druhú stranu mesta, ale majú to priamo tu.

Deti do podporovanej

Michal Ambrovič, Volkswagen Slovakia

- Nadácia Volkswagen Slovakia podporuje od roku 2010 materskú školu v Devínskej Novej Vsi. Aktuálne dlhodobo podporuje štyri triedy s výučbou nemčiny. Škôlka je otvorená tak pre deti zamestnancov Volkswagenu Slovakia, ako aj pre iné deti.

Kútik počas práce

Anna Jamborová, ČSOB

- Súčasťou centrály je detský kútik, ktorý je pre zamestnancov s deťmi prístupný počas pracovného času a poskytuje im potrebné zázemie vrátane prebaľovacieho pultu a podobne. V kútiku však nie je dozor dospelej osoby.

Detský kútik do večera

Zuzana Žiaranová, Tatra banka

- Detský kútik je pre zamestnancov Tatra banky k dispozícii v centrále banky na Černyševského ulici a na Hodžovom námestí v Bratislave a tiež v Spracovateľskom centre v Prešove. Prevádzkové hodiny sú od 15.00 do 19.00 hod., v prípade mimoriadnych udalostí, ako sú školské prázdniny alebo štrajky, sa hodiny operatívne upravia.

O deti sa cez prázdniny postarajú

Matej Neumann, Union poisťovňa

- Naši zamestnanci majú možnosť počas letných mesiacov priniesť svoje deti do práce, kde pre ne organizujeme denný letný tábor plný zábavy, vzdelávania a zaujímavých hier.

Zľava na škôlku

Lenka Buchláková, Slovenská sporiteľňa

- Slovenská sporiteľňa má v rámci zvýhodnení pre svojich zamestnancov k dispozícii zľavu vo vybraných škôlkach pre deti zamestnancov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nov, Ivan Šuplata,

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Riaditeľ Machaj mal odvolať šéfku marketingu Ťapákovú!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!