Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.01.2019 04:00 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Nové skutočnosti o obvinenej z objednávky vraždy Kuciaka († 27): Kontakty Zsuzsovej siahali poriadne vysoko

Okruh vplyvných známych sa rozširuje. Alena Zsuzsová (44) je už niekoľko mesiacov za mrežami po tom, čo ju obvinili z objednávky vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27).

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Krátko po jej zatknutí sa ukázalo, že bola v intenzívnom kontakte s Borisom Kollárom. Vyšetrovatelia teraz zistili, že Zsuzsová si písala s ďalšími známymi ľuďmi. Najväčší tieň podozrenia padá na námestníka Generálnej prokuratúry Reného Vaneka.

Práve šéf prokuratúry Jaromír Čižnár po vražde vyhlásil, že ak sa ukáže, že novinára zabili pre jeho prácu, rozpúta peklo. To ešte netušil, že s obvinenou Zsuzsovou, ktorá mala byť objednávateľkou vraždy, mal kontakt aj jeden z jeho najbližších spolupracovníkov. Ako upozornil Denník N, Zsuzsová si komunikáciu s viacerými známymi tvárami archivovala a nie je vylúčené, že ju mohla používať na ich vydieranie. Dlhodobo udržiavala intímny vzťah s Mariánom Kočnerom, ktorý je v prípade vraždy tiež podozrivý. 

 

Námestník generálneho prokurátora priznáva, že so Zsuzsovou komunikoval. „Je pravda, že niekedy v roku 2013 ma cez massenger na facebooku oslovila mne neznáma žena. Prvý kontakt odôvodnila tým, že mám peknú motorku. Odvtedy sme si raz za čas napísali o jednoduchých súkromných veciach. Mala prezývku Ali Ajuška a nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku, ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol,“ objasnil situáciu Vanek.

Otvoriť galériu
Naposledy sa zhovárali tri dni pred zadržaním Zsuzsovej. „V septembri ma požiadala, či by som jej vedel rezervovať v Orangei telefón pre dcéru, s čím som nemal problém. Vedela, že môj známy tam pracuje,“ dodáva Vanek.

Kontakty s obvinenou však neoznámil svojmu nadriadenému, vraj sa necítil v konflikte záujmov. „S prípadom vyšetrovania vraždy Kuciaka som z titulu svojej funkcie nikdy neprišiel do styku, ani som naň nemal vplyv, keďže v mojej pôsobnosti je netrestný úsek a ekonomický odbor. V prospech pána Kočnera som ako prokurátor nikdy nič nepodnikol, skôr naopak, keďže som ho vždy považoval za ,závadovú‘ osobu,“ zakončil Vanek.

Sám sa však ešte pred zadržaním a obvinením štyroch osôb zúčastnil aj na tlačovke k prípadu. Vysvetľuje to tým, že novinári sa mohli pýtať na Dobroslava Trnku. „Spätne si uvedomujem, že komunikácia s osobou, ktorú osobne nepoznám, bola chybou a mrzí ma to,“ uzavrel Vanek.

Skončí vo funkcii?

Čižnár oznámil, že dnes rozhodne, či Vanek zostane vo funkcii, alebo ho odvolá. Pripomenul, že vo veci Kuciaka a Kušnírovej nemá vplyv na vyšetrovanie. Zsuzsová vo výpovedi podľa Denníka N uviedla, že ďalší, s kým komunikovala, mal byť aj člen predsedníctva Smeru Martin Glváč, s ktorým si údajne posielali fotografie či správy.

Ten však kontakty so Zsuzsovou poprel. „Ak toto myslíte vážne, tak to je absolútna nehoráznosť,“ skonštatoval. Medzi svojimi priateľmi Zsuzsová uviedla aj bratislavského župana za SaS Juraja Drobu alebo Andreja Danka. Droba priznal komunikáciu, ale tvrdí, že sa nepoznajú. Danko skonštatoval, že sa nestretli a ani nevideli.

Ako sa mali podielať na vražde

Otvoriť galériu
Tomáš Szabó
Zdroj: anc
Podľa doterajších zistení ním mal byť Tomáš Szabó, ktorý si bol miesto činu pred osudným dňom aj niekoľkokrát pozrieť, zbraň si zrejme zaobstaral z Maďarska.

Otvoriť galériu

V úlohe vodiča mal byť bývalý vojak Miroslav Marček. S obvineným vykonávateľom sa poznali už dlhšie a spolu mali tento čin aj plánovať

Otvoriť galériu
Kšeft Szabóovi dohodil Zoltán Andruskó, za jeho služby mu objednávateľka odpustila 20-tisícový dlh, ktorý u nej mal

Objednávateľka

Zatiaľ poslednou osobou, od ktorej vyšiel smrteľný ortieľ, má byť Alena Zsuzsová, ktorá zaplatila za tento beštiálny čin 70- tisíc eur, od koho dostala príkaz ona, zatiaľ jasné nie je.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť