Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

V Slovenskom raji po 10 rokoch obnovia turistickú atrakciu: Rozbehnutie lanovky vyjde na 600-tisíc €

Pamätníci jasajú! Jozef Korfanta (77) a Štefan Šlejzák (72) z juhu Slovenského raja dlho neverili, že by sa dožili obnovenia prevádzky lanovky, ktorá kedysi bola jednou z najkrajších v Československu. Vďaka investícii presahujúcej 600-tisíc eur odvezie už o rok turistov z Dediniek na Geravy.

Čiperní sedemdesiatnici celý život zasvätili tejto lanovke a postupne jej šéfovali ako náčelníci až do jej definitívnej odstávky v roku 2010. „Tešíme sa, že sedačková lanovka, ktorá bola na odstrel, ožije. Je to vynikajúca správa,“ povedali obaja pamätníci, ktorí radi spomínajú na obdobie 70. rokov.

„Vtedy bolo toľko turistov, že stáli v dlhom rade. Prevádzka sa spúšťala ráno o pol deviatej a za tri hodiny nešla ani jedna sedačka prázdna! Fungovala celoročne a vyvezenie na Geravy trvalo 20 minút. Lístky v začiatkoch stáli na dnešnú dobu smiešne málo. Detský lístok nahor sa predával za tri koruny (10 centov) a spiatočný stál šesť (20 centov). Dospelí platili hore 9 (30 centov) a za spiatočný dali 12 korún (40 centov). Pred koncom prevádzky však vyvezenie hore stálo 90 (3 eurá) a obojsmerne až 150 korún (5 €),“ dodal Korfanta.

Otvoriť galériu
Jeho kolega Šlejzák pripomenul aj príhodu, ktorá dosť mrazila: „Stalo sa, že na lanovke sa v zime zabudli dve upratovačky a jedna z ich dcér. V roku 1976 ostali visieť v strede trasy až 21,5 hodiny! Bývalý náčelník sa kolegu síce pýtal, či tie ženy za ním ešte sadli na sedačku, no neoveril si to. Jedna napokon zoskočila do snehu a privolala pomoc. V tú noc bolo mínus štyri stupne.“
Otvoriť galériu
Starosta Dediniek Milan Červenka Novému Času potvrdil, že už finišuje verejné obstarávanie na dodávateľa sedačky, ktorá v tomto regióne veľmi pomôže. „Stavebné práce by sa mali začať na jar, k dispozícii je 400-tisíc eur plus ďalšie z Úradu vlády. Niečo dofinancujeme. Prvých návštevníkov by mala odviezť na jar 2020,“ uzavrel starosta. Do národného parku by mala prilákať aj nových turistov zo zahraničia.

 

Trasa viedla cez 3 kopce

Prevádzku spustili v roku 1970. Stavali ju asi tri roky bez helikoptéry, len pomocou lesníckych lanoviek. Merala až 1 951 metrov, na trase bolo 32 oporných stĺpov a prekonávala prevýšenie vyše 200 metrov. Na bežných lanovkách vidieť z jednej stanice do druhej, no v tomto prípade to nebolo možné pre vlnitý terén. Trasa totiž viedla až cez tri kopce a vyvezenie trvalo 20 minút. Prevádzku skončili v roku 2010.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!