Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2019 00:05 | Správy | Servis | Lifestyle

Tipy, rady a triky, ako tento rok konečne nezlyhať: Ako dodržať novoročné predsavzatia?

Každý rok na Silvestra, keď ohňostroj vypáli prvú ranu, všade vôkol znie: Šťastný nový rok! Z nejakého dôvodu práve v tejto chvíli si takmer každý z nás povie, že ďalší rok už bude lepší a určite šťastnejší.

Budeme šikovnejší, úspešnejší, bohatší a krajší. Konečne prestaneme fajčiť, schudneme, v škole budeme mať lepšie výsledky, začneme podnikať…

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Šikovnejší z nás sa ráno zobudia bez opice, niektorí si dokonca kúpia permanentku do posilňovne, vyhodia z bytu všetky cigarety a zapaľovače alebo alkohol. Drvivá väčšina z nás však zakrátko na tieto nápady zabudne a potom už opäť ide všetko po starom. Prečo to každý rok dopadne úplne rovnako?

Lebo naše nápady sú nerozvážne, nenaplánované a povedzme si pravdu, často opité. Predsavzatia, ktoré majú šancu nevyfučať nám z hlavy takmer súčasne s bublinkami sektu, sa síce môžu začať presne na Nový rok, ale vzniknúť musia aspoň chvíľu predtým. Dajte si poradiť, ako byť úspešným!

 

Otvoriť galériu
Predsavzatia
Zdroj: iStock

1. Formulujte svoje predsavzatia pozitívne. Napríklad: „Budem jesť zdravo,“ namiesto „Nebudem toľko jesť.“ Dobre znie aj: „Každý deň budem cvičiť,“ alebo „Mám dosť sily, aby som prestal fajčiť.“

2. Kúpte si o téme knihu alebo sa prihláste do skupín na sociálnych sieťach, ktoré sa vašej téme venujú. Informácie a názory spoluúčastníkov vám pomôžu pri zaváhaní a podporia, keď dostanete chuť vzdať sa.

3. Rozdeľte si cieľ na viacero menších, najlepšie merateľných krokov. Pri chudnutí si napríklad vysnívanú hmotnosť rozložte na jednotlivé mesiace. Ak chcete zhodiť desať kíl, dajte si medzicieľ kilo alebo dve za mesiac.

4. Zapisujte si každý deň svoje úspechy, postupujte krok za krokom. Budete mať pocit, že postupujete a už ste niečo pre danú vec urobili. Kúpte si krásny zošit a špeciálne pero. Pre radosť. Vraj sa hovorí, že kto povedal, že si nepotrebuje zapisovať, už vopred sa vzdal.

5. Vizualizujte si úspech. Môžete si dať fotku vysnívaného cieľa do mobilu či vyvesiť na stenu. Majte svoje predsavzatia stále na očiach a neustále si ich pripomínajte.

6. Pochváľte sa, prípadne odmeňte za každý, aj malý úspech.

7. Potrestajte sa za zlyhanie. Dohodnite sa s kamarátom, čo budete musieť urobiť, ak sa vzdáte. Nie pri každom malom zakopnutí, ale keď prestanete bojovať úplne.

8. Rozkričte svoj zámer do celého sveta. Status na sociálnych sieťach, veľký kalendár na rodinnej chladničke pomôžu. Čím viac ľudí bude o vašom pláne vedieť, tým viac budete odďaľovať zlyhanie, aby ste sa pred nimi nemuseli cítiť trápne.

9. Nevzdajte sa pre občasné prehrešky. Jeden zákusok či cigareta predsa nezničia všetku vašu doterajšiu snahu. Stalo sa, nič to. Pokračujte!

10. Nehanbite sa nájsť si pomoc. Ak si neviete rady a predsavzatia opakovane neplníte, nájdite si niekoho, kto vám s tým pomôže.

Otvoriť galériu

Chyby:

V podstate žiadne. Na toto rozhodnutie nepotrebujete nič viac ako rozhodnutie.

Ako na to?

Bohužiaľ, začať s niečím novým je oveľa ľahšie, ako prestať so starým. Napríklad začať chodiť plávať je jednoduchšie, ako prestať s dlhodobým zlozvykom. Skúste sa oklamať tak, že jeden zvyk nahradíte iným. Ak fajčíte preto, lebo si počas práce potrebujete robiť prestávky, vynechajte cigaretu a postavte sa len tak na balkón alebo sa choďte prejsť.

Ak v rôznych situáciách neviete, čo s rukami, zabavte si ich spinnerom. Väčšina motivátorov odporúča prestať chodiť do barov s pôvodnou partiou kamarátov, lebo by vás ako fajčiari k zlozvyku stiahli späť. Toto riešenie väčšina ľudí neprijme, ale možno sa podarí aspoň nájsť nefajčiarsky bar.

Na trhu existuje viacero nikotínových produktov, ktoré pomáhajú pri odvykaní. Žuvačky, náplasti, ústne spreje a dokonca aj liek. Či sa ich rozhodnete využiť a odvykať si postupne, alebo s tým seknete zo dňa na deň, je len na vás. Za pokus nič nedáte a každý sa počíta.

Otvoriť galériu

Chyby:

Najčastejšou chybou pri tomto predsavzatí je, že sa mnohí do chudnutia pustia bezhlavo, bez prípravy, neuvážene, okamžite, bez toho, aby sa na chudnutie vopred pripravili a prehodnotili všetky reálne okolnosti. Veľkou chybou je rozhodnúť sa schudnúť bez zmeny životosprávy alebo pomocou zázračných prípravkov a liekov, prípadne pomocou zázračnej diéty, hladovaním alebo enormným športovaním.

Už niekoľko rokov to potvrdzuje aj skutočnosť, že po Novom roku sú fitnescentrá preplnené a v druhej polovici januára záujem o cvičenie rapídne klesá.

Ako na to?

Otvoriť galériu

- Nastavte si reálne ciele a zvoľte si vhodný spôsob chudnutia. Zhodiť desať kíl za mesiac, lebo budete piť iba kávu, je nereálne, nezdravé a neudržateľné.

- Naštudujte si informácie o výžive, vhodnom stravovaní a účinnom pohybe, naplánujte si redukčný jedálny lístok a dodržiavajte zásady redukčnej diéty.

- Naučte sa kontrolovať pocit hladu a sýtosti.

- Trávte voľný čas aktívne a pravidelne vykonávajte pohybovú aktivitu, ktorá vám vyhovuje zo zdravotnej stránky a baví vás.

- Pri tvorbe jedálneho lístka sa nepokúšajte úplne zmeniť svoje stravovacie zvyklosti a chute. Ak preferujete vegetariánsku stravu trikrát denne, plán dostať do seba päťkrát denne mäso je nesprávny a nevydržíte ho dodržiavať.

- Jedálny lístok redukčnej diéty má byť pestrý a suroviny na prípravu jedál majú byť bežne dostupné.

- Diétne jedlá majú byť chutné a ich príprava nenáročná.

Otvoriť galériu

Chyby:

Novoročný plán v zmysle - začnem zarábať státisíce, nemá ktovieakú životnosť ani šance na úspech. Rozhodnutie zmeniť prácu by nemalo prísť po jednom náročnom dni v práci či po osobnom konflikte s kolegyňou.

Nad novým pracovným miestom by ste sa mali zamyslieť, ak vás aktuálna práca neuživí, nenapĺňa, viete, že sa potrebujete profesijne posunúť alebo jednoducho nie ste schopní naďalej ju znášať, či už priamo náplň práce, alebo aj šéfa, či kolegov. Zvážte aj možnosť, že možno nenájdete prácu, ktorá by spĺňala všetky vaše požiadavky. Zamyslite sa preto, ktoré sú pre vás menej dôležité.

Ako na to?

Otvoriť galériu
Jitka Součková
Zdroj: iStock

- Skontrolujte si a aktualizujte profil na profesijnej sieti LinkedIn vrátane fotografie, teda nahraďte tú spred 10 rokov.

- Ak nemáte profil na LinkedIn, treba si ho založiť. To sa však netýka pozícií vo výrobe.

- Nastavte si na LinkedIn automatické zasielanie relevantných otvorených pozícií.

- Aktualizujte si životopis - doplňte chýbajúce údaje o praxi, znalostiach či absolvovaných školeniach.

- Fotografia síce nie je povinnou súčasťou CV, ale očakávanou áno. Aj v tomto prípade treba nahradiť tú z čias vysokej školy.

- Obnovte si či založte profil v databázach uchádzačov na Profesia.sk, či ďalších pracovných portáloch a na weboch najväčších personálnych agentúr a nastavte si automatické zasielanie relevantných otvorených pozícií.

- Začnite aktívne odpovedať na otvorené pozície.

- Ku každej reakcii si pripravte motivačný list, ktorý bude v súlade s ponúkanou pozíciou.

- Snažte sa reagovať na pozície v personálnych agentúrach, pretože na pohovore sa uchádzač dozvie aj o pozíciách, ktoré nie sú na pracovnom trhu inzerované a ponúkajú sa len prostredníctvom personálnej agentúry.

Otvoriť galériu

Chyby:

Najväčšou chybou je dať si predsavzatie a už ďalší mesiac ho nedodržiavať. Nemá zmysel odložiť si v januári stovku bokom, minúť ju hneď počas januárových výpredajov a vo februári zhodnotiť, že na šetrenie vám nevychádza a zo svojho príjmu si nemôžete dovoliť odkladať. Veľmi pravdepodobne to nie je pravda.

Ako na to?

- Zhodnoťte reálne svoje možnosti a rozhodnite sa pre sumu, ktorú si chcete mesačne odkladať.

- Sumu si pošlite na iný účet hneď na začiatku mesiaca a zabudnite na ňu. Ešte lepšie urobíte, ak si nastavíte trvalý príkaz.

- Nepokúšajte sa šetriť spôsobom, že na konci mesiaca uvidíte, koľko vám ostalo a to si odložíte – nepodarí sa vám to.

- Väčšina bánk dnes už ponúka vo svojich aplikáciách rôzne možnosti šetrenia. Systém vám na osobitný účet automaticky odošle napríklad 10 % platby, ktorú ste vykonali, zaokrúhli ju na celé eurá alebo na desiatky eur.

- Zaujímavou formou šetrenia sú cash-backové portály, ktoré vám z platby za tovar na internete vrátia určité percento späť na účet.

- Evidujte si prehľadne svoje financie, čo a koľko vás stojí. Pravdepodobne nájdete miesta, kde môžete ubrať.

Dôležitá je pravidelnosť!

Otvoriť galériu
Maroš Ovčarik
Zdroj: iStock

- Oveľa dôležitejšie ako samotná mesačná suma, ktorú si človek sporí, je, aby bolo sporenie pravidelné, každý mesiac. Napríklad, ak by si človek ukladal 100 € mesačne, po desiatich rokoch by mal len z vlastných peňazí nasporených 12 000 €. Pokiaľ by si vybral aj produkt s rozumným zhodnotením, suma by bola ešte vyššia.

Rada na záver: Nenechávajte si zadné vrátka

Príliš veľa možností nás rozptyľuje. Nastavte si veci tak, aby ste si nemuseli vyberať. Nehovorte si, že budete chodiť behať po práci, keď sa bude dať. Lebo vždy nájdete dôvod, prečo sa nedá ísť. Povedzte si, že pôjdete a hotovo. Nekupujte si spolu s kilami zeleniny aj dve-tri čokoládky pre prípad núdze. Radšej ju doma ani nemajte.Vždy si pripravte len jednu možnosť a neuvažujte o iných. Tak čo, aký je váš plán na dosiahnutie tohtoročného cieľa?

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Marcinová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci