Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2019 20:13 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Európu ničí husté sneženie, svetová agentúra napísala aj o nás: Smutné riadky o Slovensku

Husté sneženie vo štvrtok pokračovalo v častiach Rakúska a južného Nemecka, pričom niektoré miesta boli odrezané od sveta. Zlé počasie má podľa očakávania pretrvávať.

Sneh spôsobil problémy aj v iných oblastiach Európy, dokonca aj na nórskom súostroví Špicbergy v Severnom ľadovom oceáne. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Rakúska polícia oznámila, že 16-ročného chlapca z Austrálie usmrtila v stredu lavína v obci Sankt Anton am Arlberg, keď sa na svahu lyžoval s rodinou.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Agentúra AP tiež informovala o Slovensku. Napísala, že podľa Horskej záchrannej služby zahynul v lavíne v pohorí Malá Fatra 37-ročný muž. Ide o Michala "Pabla" Pauloviča, legendárneho slovenského snowboardistu, uviedol portál Boardlife.sk.

 

V nemeckej obci Aying pri Mníchove zabil padajúci strom deväťročného chlapca. Nemecká tlačová agentúra DPA napísala, že podľa štvrtkového oznámenia polície sa strom zvalil pod ťarchou snehu. To znamená, že za posledný týždeň prišlo o život v Európe v súvislosti s počasím najmenej 17 ľudí.

Niekoľko železničných tratí v Alpách pre sneženie zatvorili; nákladné vozidlá a autá zostali niekoľko hodín uviaznuté na hlavnej ceste v juhozápadnom Nemecku a zatvorené boli tiež školy v častiach spolkovej krajiny Bavorsko. Takisto zostali zatvorené cesty do viacerých lokalít - obec Galtür v západnom Rakúsku, kde obrovská lavína v roku 1999 zabila 31 ľudí, bola síce najprv odrezaná od sveta, ale vo štvrtok už bola znova prístupná.

Rakúska ministerka zodpovedná za cestovný ruch Elisabeth Köstingerová vyhlásila, že "vo väčšine lyžiarskych oblastí nie je v súčasnosti dôvod na obavy, ak budú ľudia dodržiavať predpisy a nebudú opúšťať bezpečné svahy". Rakúska verejnoprávna stanica ORF informovala, že počasie sa má v piatok podľa očakávania upokojiť, ale ďalšie husté sneženie má prísť v nedeľu 13. januára.

V Českej republike zostalo vo štvrtok po výdatnom snežení bez elektriny okolo 9 000 domácností, a to v oblastiach na hraniciach s Nemeckom a s Rakúskom. V meste Jablonec nad Nisou vyhlásili stav núdze. Mestskí predstavitelia uviedli, že možno využijú na odpratávanie snehu z ciest väzňov.

 

Rakúski horskí záchranári vo štvrtok hlásili, že zachránili deväť zimných dovolenkárov z Maďarska, Poľska, Ruska a Ukrajiny, ktorí uviazli v snehu v stredisku Zell am See. Východoeurópania si totiž trúfli ísť mimo zjazdoviek, aj napriek výstrahám pred lavínami. Na nórskom súostroví Špicbergy v Severnom ľadovom oceáne pre víchricu a nebezpečenstvo lavín preventívne evakuovali vyše 100 ľudí. Špicbergy sa nachádzajú 800 kilometrov severne od nórskej pevniny.

Nórska tlačová agentúra NTB zverejnila správu, že úrady evakuovali 29 obydlí na úpätí hory Sukkertoppen a zatvorili školu, materské školy, športové zariadenie a verejnú knižnicu. Na severe nórskej pevniny úrady varovali pred nebezpečenstvom lavín. Švédsky meteorologický úrad vyslal vo štvrtok výstrahy pred víchricou a hustým snežením nad severom krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS