Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2019 10:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Talian žijúci na Slovensku sa druhý raz narodil: Ľad z kamióna prerazil okno a prizabil vodiča

Ohrozil ho na živote! Krušné chvíle v stredu doobeda zažil Talian (54), roky žijúci na Slovensku. Na ceste medzi Šamorínom a Dunajskou Lužnou na predné sklo jeho Octavie spadol kus zmrznutého snehu z protiidúceho kamióna.

Črepiny z rozbitého čelného skla Talianovi spôsobili vážne poranenia tváre. Kamionista si incident zrejme nevšimol a pokračoval v jazde. Talian skončil s vážnymi poraneniami tváre na klinike ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie a v súčasnosti podstupuje potrebné vyšetrenia. Prípad rieši polícia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Ľad rozbil čelné sklo a 54-ročnému vodičovi spôsobil zranenia, ktoré si vyžiadali prevoz a hospitalizáciu v jednej z bratislavských nemocníc,“ uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková, podľa ktorej nedodržanie ustanovení o osobitostiach premávky v zimnom období môže ohroziť život a zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví, zatiaľ nikto obvinený nebol.

Otvoriť galériu
Ľad sfúklo z návesu na oprotiidúce auto.
Zdroj: Infografika Nového Času

Stav zraneného vodiča osobného auta potvrdila aj hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Eva Kliská: „Pacient je stabilizovaný.“ Podľa našich zistení mal Talian v aute inštalovanú kameru, ktorá by mohla vyšetrovanie nehody uľahčiť. Kamionista zrejme zanedbal prípravu na bezpečnú jazdu a neodstránil všetok ľad a sneh zo strechy návesu.

 

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského majú osobné autá kontrolu jednoduchšiu, pretože strechu vozidla vidia. „Pri kamiónoch je to problém, lebo majú plachtu a pokiaľ to auto stojí a napadá na ňu sneh alebo dážď, plachta sa prehne, lebo je elastická. Keď mrzne, vytvorí sa hrubšia vrstva ľadu a tá sa počas jazdy začne uvoľňovať, keďže kamión nejazdí po ideál­nej rovnej ploche.

Otvoriť galériu

Pri zákrute alebo nerovnosti potom odletí ľad zo strechy,“ vysvetlil Bazovský. Problém je podľa neho aj v tom, že vodič kamióna nemá šancu presvedčiť sa, že na súprave nemá ľad. „Nevidí to a neexistuje zariadenie, napríklad plošina, kde by sa mohol pozrieť, v akom stave má strechu.“

Keďže kamionista nezastavil, zaujímalo nás, či mohol vidieť, čo spôsobil.„Väčšina vodičov sleduje smer cesty a nepozerajú sa sústavne do spätného zrkadla, takže bolo by veľmi nepravdepodobné, že by si to všimol. To však na veci nič nemení a spôsobil ublíženie na zdraví,“ vysvetlil Ján Bazovský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose