Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2019 12:46 | Správy | Domáce správy

Minister Lajčák: Slovensko preberá predsedníctvo OBSE v čase konfliktu za svojou hranicou

Slovensko prvýkrát predsedá multilaterálnej organizácii s krízou na svojom prahu, prvýkrát bude riadiť medzinárodnú organizáciu s takou veľkou neistotou do budúcnosti a v čase ohrozenia multilateralizmu.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) to povedal vo štvrtok vo Viedni pri príležitosti predstavenia priorít slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre rok 2019. Lajčák pripomenul, že z Viedne je do Bratislavy necelých 60 kilometrov a z Bratislavy potom zhruba 380 kilometrov na hranicu s Ukrajinou, ktorá sa nachádza v ozbrojenom konflikte s Ruskom.

"A to, čo sa tam deje - na Ukrajine a v jej okolí - je jednoducho neprijateľné. Uisťujem vás, Slovensko cíti naliehavosť tejto veci," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie na prvom tohtoročnom zasadnutí Stálej rady OBSE, ktoré je zároveň prvým pod slovenským vedením. Výzvy, ktorým v súčasnosti čelí región OBSE a aj širší svet, si podľa Lajčáka vyžadujú väčšiu spoluprácu a dialóg než kedykoľvek predtým.

Ako prvá vec, na ktorú sa chce Slovensko v rámci OBSE zamerať, je prevencia a zmierňovanie následkov konfliktov. Hlavnou príčinou obáv je okrem iných zamrznutých konfliktov pokračujúca kríza na Ukrajine, nelegálna okupácia Krymu či situácia v Kerčskom prielive. "Ide o bezútešnú situáciu. O tom niet pochýb. Ale jej odsúdenie samo o sebe nič nezmení," povedal Lajčák. Efektívnymi sú okrem iných už existujúce postupy a mechanizmy, ako štruktúrovaný dialóg alebo riadenie a reforma sektora bezpečnosti. Za dôležité pri riešení ukrajinského konfliktu považuje aj uplatňovanie rodového hľadiska a väčšiu účasť žien v oblasti bezpečnosti. Významným nástrojom je Osobitná monitorovacia misia OBSE na Ukrajine (SMM), ktorú je nutné podporiť.

 

Druhou prioritou slovenského predsedníctva v OBSE je bezpečná budúcnosť. "Pravdou je, že nevieme, čo prinesie budúcnosť. Stále sme v neistote, akú úlohu budú mať odteraz do budúcnosti komunikačné technológie, umelá inteligencia alebo energetické inovácie v našom bezpečnostnom prostredí," uviedol Lajčák. Za jedno z riešení považuje dialóg, a predovšetkým s mladými ľuďmi, ktorých je podľa neho nevyhnutné počúvať.

Treťou prioritou slovenského predsedníctva v OBSE je efektívny multilateralizmus. Aktuálne medzinárodné výzvy - od terorizmu až po zmenu klímy – sa podľa Lajčáka dajú vyriešiť iba prostredníctvom spolupráce. V súčasnosti sme však svedkami ohrozenia multilaterálnych systémov. Zdôraznil preto, že netreba ignorovať ponaučenia z histórie, ktoré hovoria, že kompromis a spolupráca sú jedinou cestou vpred. V tejto súvislosti úradujúci šéf OBSE vyzval na znovuzavedenie multilateralizmu, a to prostredníctvom konkrétnych krokov.

Slovensko prevzalo 1. januára od Talianska ročné predsedníctvo v OBSE. Počas nasledujúcich 12 mesiacov bude vystupovať v mene celej organizácie. Slovenská vláda tri hlavné priority predsedníctva SR v OBSE schválila 19. decembra. Jeho mottom je "Predsedníctvo orientované na človeka". Úlohou OBSE, ktorej pôsobnosť siaha od Vancouveru po Vladivostok, je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, spoločných hodnôt a praktických krokov. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov až po ekonomiku a ľudské práva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi