Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2019 17:30 | Správy | Domáce správy

Hlina sa pridal ku kritike Ficovho rozhodnutia: Pre expremiéra je nedôstojné skončiť na ústavnom súde

Bývalý premiér by mal spravovať nadáciu alebo učiť na vysokej škole.

Podľa predsedu KDH Alojza Hlinu by bolo nedôstojné, ak by mal trojnásobný expremiér skončiť ako sudca na Ústavnom súde SR. "Orol muchy nechytá. Je to nedôstojný koniec," povedal Hlina v TABLET.TV na margo kandidatúry predsedu Smeru-SD Roberta Fica na post ústavného sudcu.

Na námietku, že súdna moc nie je podriadená exekutívnej a nie je korektné hodnotiť pozíciu vo vláde ako významnejšiu než post na ústavnom súde, Hlina reagoval, že ide o dva rôzne typy kariér. "Vrcholom kariéry v súdnictve môže byť ústavný súd. Ale keď ste sa v nejakej oblasti dostali na vrchol, ostaňte tam," povedal s tým, že on osobne nevidí zmysel v snahe vybudovať novú kariéru v úplne inej oblasti.

Ako problém vníma Hlina aj politické zaradenie Fica a kauzy spájané s jeho vládami. "Po tom všetkom, s čím je Robert Fico spájaný, jeho kandidatúra už nie je ani absurdná," povedal. "Žiť budeme vedieť, aj keď bude Robert Fico na ústavnom súde, svet sa nezrúti. Ale nebude to dobré. Ak sa Robert Fico stane ústavným sudcom, podporí deštrukciu parlamentnej demokracie," povedal Hlina.

 

V diskusii odpovedal aj na otázku, prečo KDH napriek viacerým starším vyhláseniam napokon nebude do súboja o post prezidenta nominovať vlastného kandidáta. "Boli sme prvá politická strana, ktorá povedala, nad kým rozmýšľame, teda Miroslavom Mikolášikom a Mariánom Čaučíkom. Nakoniec došlo ku korektnej dohode, že naším návrhom bude pán Čaučík," pripomína Hlina rozhodovanie kresťanských demokratov z minulého roka.

Strana mala podľa neho ambíciu dohodnúť sa na podpore spoločného konzervatívneho kandidáta s OĽaNO, ale k dohode nedošlo. KDH neuspelo ani s návrhom, aby matovičovci podporili ich pôvodného kandidáta.

"Prezident bude iba jeden. To znamená, že nie každá strana musí dať kandidáta, mali by sme sa dohodnúť. My sme navrhli OĽaNO, či by si pána Čaučíka neosvojili ako spoločného kandidáta, čo by mu dávalo inú legitimitu, a dostali sme odpoveď, že nie. Tak načo to lámať na kolese. Povedali sme, že nebudeme stavať svojho kandidáta a budeme sa snažiť zachovať v prezidentských voľbách zodpovedne," povedal Hlina s tým, že takýto postup odobrila Rada KDH. "Definovali sme dva strategické ciele KDH pre prezidentské voľby, aby boli dôstojné a aby podľa možností vyhral konzervatívny kandidát," dodal.

"Podporíme kandidáta opozície, ktorý má najväčšiu šancu postúpiť do druhého kola. Prísne vzaté to ešte môže byť aj pán Mikloško. Ale budeme k tomu pristupovať s pocitom zodpovednosti," zdôraznil Hlina. Na otázku, či je pre KDH prijateľná možnosť podpory Roberta Mistríka, ktorý sa aktuálne podľa prieskumov javí ako najsilnejší opozičný kandidát, Hlina povedal, že to nevylučuje.

"KDH už v minulosti vládlo spolu s SaS," poznamenal na margo faktu, že dnes nezávislý kandidát Robert Mistrík v minulosti figuroval ako zakladajúci člen SaS. "Niekedy sa musia spojiť aj hodnotovo inak nastavené subjekty, ak sú obidvaja demokrati," pripomenul Hlina.

Uznesenie Rady KDH však podľa neho kladie pre podporu kandidáta podmienku. "Ak bude pán Mistrík najsilnejším kandidátom opozície, je tam ešte jedna veta, že ho podporíme po dohode na základných kultúrno–etických otázkach," uzavrel Hlina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu