Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2019 13:02 | Správy | Politika

Železnice podľa OĽaNO premrhali 635-tisíc eur: Dobre premyslený kšeft, stopa vedie k ministrovi!

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) podľa hnutia OĽaNO pri nákupe pozemku pri trati v Bratislave - Devínskej Novej Vsi premrhali státisíce eur.

Skutočná hodnota pozemku, ktorý odkúpili za 1,21 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (1,45 mil. eur vrátane DPH) od firmy Flavio, s. r. o., na základe zmluvy z decembra 2017, je podľa nezávislého znaleckého posudku 573 tis. eur. Rozdiel teda predstavuje 636,5 tis. eur. Informoval o tom v utorok na brífingu poslanec Národnej rady SR a tieňový minister dopravy za OĽaNO Ján Marosz s tým, že znalecký posudok si dali vypracovať od znalca z Ústavu stavebnej ekonomiky Juraja Nagya.

"Takéto šafáranie s peniazmi občanov nesmie ostať nepovšimnuté a musí zaňho niesť niekto zodpovednosť. Náš nezávislý znalecký posudok doplníme do trestného oznámenia, ktoré sme podali ešte (vlani) v októbri. Okrem toho žiadame ministra dopravy, aby v spolupráci so ŽSR získali peniaze za pozemok čím skôr a využili ich v prospech cestujúcich," uviedol Marosz. Trestným podaním v prípade nákupu pozemku sa podľa neho už zaoberá Okresná prokuratúra Bratislava I. OĽaNO zopakovalo, že železnice nakúpený pozemok ani nepotrebovali.

Poslanec pripomenul, ŽSR sa ústne dohodli s firmou Flavio na cene 90 eur za štvorcový meter, pričom okolité pozemky boli výrazne lacnejšie. "Cenu vysvetlili železnice tak, že znalec, ktorého si najal predávajúci, určil hodnotu pozemku na 111 eur, a tak sa vlastne železniciam ešte podarilo ušetriť," uviedol Marosz. Na základe znaleckého posudku, ktorý si objednalo OĽaNO, pozemok má hodnotu maximálne 40 eur za štvorcový meter. Železnice si podľa poslanca mali nechať urobiť aj kontrolný posudok, ktorý by nákup zdôvodnil.

"Všetko nasvedčuje, že išlo o dobre zorganizovaný kšeft. Personálne prepojenia vo firme Flavio, ktorá pozemky predávala, sú veľmi podozrivé a siahajú až k ministrovi financií Petrovi Kažimírovi," povedal Marosz. ŽSR mohli podľa neho peniaze na nákup nepotrebného pozemku použiť napríklad na výstavbu potrebnej zástavky na Kysuciach, či na opravu poškodených výhybiek, pre ktoré musia vlaky spomaľovať.

Odborník OĽaNO na dopravu Jiří Kubáček uviedol, že ŽSR zdôvodnili nákup pozemku majetkovoprávnym vysporiadaním, keďže sú tam potrebné zariadenia infraštruktúry. Znalecký posudok však podľa neho tieto zariadenia na pozemku neuvádza. "Šesťkilovoltové napájacie vedenie, ktoré je vyznačkované trafoskriňou, je na opačnej strane trate a všetky ostatné zariadenia ležia v tesnom susedstve železničnej trate. Potvrdzuje sa, čo sme hovorili už v októbri, že železnice vôbec nepotrebovali kúpiť tento pozemok s veľkosťou 13 tisíc štvorcových metrov," povedal Kubáček. Keďže v zmluvách tvrdili presný opak, celý nákup považujú za pomerne veľký podvod.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?