Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2019 11:15 | Správy | Domáce správy

Poslanec Dostál podal trestné oznámenie v súvislosti s nahrávkou Kočnera a bývalého generálneho prokurátora

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS) podal v utorok na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie v súvislosti s informáciami o nahrávke rozhovoru medzi podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

"Mám podozrenie, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo niektorého z trestných činov korupcie, najmä trestného činu prijímania úplatku, podplácania alebo nepriamej korupcie," povedal Dostál. Ako doplnil, keďže doteraz nebolo vo veci začaté trestné stíhanie, obrátil sa na GP SR s trestným oznámením, aby podozrenia zo spáchania vyššie uvedených trestných činov prešetrila.

Strana SaS žiada, aby orgány činné v trestnom konaní začali konať vo veci nahrávky Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. A to nielen skúmaním obsahu nahrávky a z nej plynúcich trestnoprávnych konzekvencií, ale aj skúmaním príčin, pre ktoré polícia a prokuratúra nezačali konať hneď, ako sa o nahrávke a jej obsahu dozvedeli. "Očistu spoločnosti môžu uskutočniť len poctiví ľudia, ktorí sa mafie nezľaknú. Poctiví prokurátori, policajti, sudcovia. Vyzývame špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby takým nestál v ceste a konečne z funkcie odišiel," povedal poslanec NR SR Alojz Baránik (SaS).

Liberáli očakávajú, že orgány činné v trestnom konaní budú voči Trnkovi postupovať – vzhľadom na jeho prokurátorskú funkciu – tvrdo, nekompromisne a spravodlivo.

 

V trezore podnikateľa Mariana Kočnera sa našla nahrávka, na ktorej komunikuje s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Informáciu priniesol Denník N, podľa ktorého z nahrávky vyplývajú podozrenia, že prokuratúru neriadil Trnka, ale Marian Kočner, prípadne ďalší oligarchovia, ktorí s ním obchodovali.

Nahrávka má byť o korumpovaní poslancov NR SR pri Trnkovej voľbe za generálneho prokurátora v roku 2011. Podľa denníka sú spomenuté aj úplatky za prepustenie z väzby Jozefa Majského či kauza Glance House.

"Na základe medializovaných informácií vedenie Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky spoločne s príslušnými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vykonávajú dozor v trestnej veci poškodených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyhodnotia a zanalyzujú zistené informácie na pracovnom stretnutí, na ktorom sa dohodne ďalší postup vo veci," uviedla v utorok hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Dostálovo podanie, ktoré bolo v utorok doručené na GP SR, bude vybavené zákonným spôsobom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí