Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2019 14:15 | TOP Čas

Vychovávať dieťa je tá najnáročnejšia práca: 5 dôvodov, prečo sú rodičia často v depresii, no boja sa to priznať

Radosť, šťastie a nadšenie. To sú emócie, ktoré by mali čerství rodičia prežívať.

V skutočnosti však tieto pocity neprevládajú a rodičia naopak často cítia smútok, úzkosť, sú depresívni a vyčerpaní. Tieto negatívne pocity robia rodičovstvo náročným a vyvolávajú v matkách a otcoch pochybnosti o sebe samých. Prečítajte si 5 dôvodov podľa brightside.me, ktoré v rodičoch vyvolávajú pocit zlyhania a výchovu dieťaťa "komplikujú". 

1. Túžba byť dokonalý

Výskumníci z belgickej univerzity dospeli k zaujímavému záveru - riziko vyhorenia hrozí viac rodičom s vyšším vzdelaním. Sú pod veľkým tlakom, aby boli najlepší a najúspešnejší v tom, čo robia. Pravdou však je, že niekedy normy, ktoré sme si sami stanovili, môžu byť nereálne a viesť k problémom s vyhorením a duševným zdravím.

 

Pomôcť môže to, ak znížite štandardy a budete načúvať vášmu dieťaťu. Nemusíte byť dokonalým rodičom, stačí byť rodičom, ktorého vaše dieťa potrebuje.

2. Nereálne očakávania spôsobené sociálnymi médiami

Sociálne médiá môžu byť pre nového rodiča zdrojom nadmerného stresu. Ľudia sa viac starajú o vzhľad ako o emócie. Možno to je dôvod, prečo je Instagram top stránkou, ktorá spôsobuje depresiu, úzkosť a zlý spánok. A to nie je to, čo nový rodič potrebuje. Nezabúdajte, že obsah, ktorý vidíte online, bol upravený a zobrazuje len pár okamihov v živote človeka. Musíte sa starať o vás a vaše dieťa a nemusíte sa obávať ničoho iného.

3. Pocit, že si nemôžete dopriať pauzu

Prvých pár mesiacov života dieťaťa je monotónnych a vyčerpávajúcich. Je to ako snažiť zabehnúť maratón, aj keď nie ste v dobrej kondícii. Je to preto také náročné, lebo viete, že nemáte žiadne dni voľna, žiadnu dovolenku a nemôžete s tým len tak seknúť. Podľa štúdie si nové matky začnú užívať svoje dieťa až od jeho 6 mesiacov, pretože sa najskôr snažia akceptovať zmenu svojho života. Ak máte pocit, že to chcete vzdať, neváhajte a požiadajte rodinu alebo priateľov, aby vám pomohli s dieťaťom alebo s domácimi prácami.

4. Príliš veľa zodpovednosti

Ako rodič robíte viaceré úlohy naraz. Ste kuchárka, zdravotná sestra, učiteľka, trénerka a pod. Táto miera zodpovednosti môže byť stresujúca. Štúdia potvrdila, že čím viac ste investovali do rodičovstva, tým vyššie sú vaše šance na depresiu alebo úzkosť. Aby ste tomu zabránili, nechajte svoje dieťa byť tým prvým. Opýtajte sa ho, čo chce robiť alebo jesť, a trvajte na tom, aby si upratalo svoje hračky.

5. Pocit, že strácate samých seba

K mentálnemu vyčerpaniu "dopomáha" pocit, že už nepatríte sebe, pretože celý život sa teraz točí okolo potrieb vášho dieťaťa. Ako však deti rastú, rozvíjajú sa a uvedomujú si, že ľudia okolo nich sú jednotlivci a potrebujú svoj vlastný priestor. Dôležité je aspoň chvíľu venovať sebe - aspoň 15 minút na sprchovanie, cvičenie alebo čítanie v pokoji vám môže znova vrátiť pocit, že ste to stále vy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?