Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2019 00:00 | PR články

Prečo sú niekedy slovenské ovocie a zeleniny drahšie ako zahraničné?

Téma podpory domácej produkcie je trendy. Hovoria o nej reťazce, politici a spomína sa aj v každej domácnosti.

Všetci chceme kupovať slovenské ovocie či zeleninu, a podporiť tak prácu farmárov, no častokrát je naše nákupné správanie v praxi iné. Podľa prieskumov sa Slováci pri nakupovaní riadia kvalitou, čerstvosťou a cenou, a až na ďalšom mieste sledujú pôvod potraviny. Slovenské produkty sú však väčšinou drahšie ako zahraničné, čo býva  dôvodom, ktorý nás odradí od ich kúpi. Čo sa skrýva za ich vyššou cenou?

Slovensko už nie je lacným výrobcom potravín. Môže za to hneď niekoľko faktorov. Rastú mzdy, nájomné, dane, ceny osív, chémie, hnojív, strojov a ich údržby, ceny za služby, atď. Technológia je dnes oveľa náročnejšia a pestovanie ovocia a zeleniny si vyžaduje oveľa drahšie riešenia sadenia, starostlivosti, zberu, skladovania a následnej spotrebiteľskej úpravy. „V roku 2017 náklady na jeden hektár zemiakov zo skladu, pred balením, preskočili úroveň 8 000 eur, jedine pri cibuli ostali tesne pod touto hranicou,“ hovorí Šumichrast zo Zeleninárskej organizácie výrobcov.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
Problémom je aj nedostatočná finančná dotácia zo strany štátu, pričom sa nejedná len o priame investície. Okolité krajiny majú častokrát aj vyššie úľavy na odvodoch, neplatia za závlahovú vodu, alebo majú iné formy podpory zo strany rezortu. Cenu domáceho ovocia a zeleniny negatívne ovplyvňuje aj chýbajúca kvalitná pracovná sila, sezónne práce a častokrát aj vrtochy počasia. Oproti okolitým štátom nás znevýhodňuje aj najvyššia DPH.

Kaufland sa napriek tejto zložitej situácii dlhodobo snaží o podporu domácich dodávateľov. Pri rozhodovaní o výbere dodávateľa je u neho prioritou mať práve toho slovenského. „Máme nastavenú spoluprácu s viac ako 200 slovenskými dodávateľmi ovocia a zeleniny, ktorí v roku 2017 dodali na naše pulty viac ako 50 miliónov čerstvého ovocia a zeleniny. Spolupracujeme aj s lokálnymi pestovateľmi a tým im dávame možnosť rásť,“ hovorí Richard Bendík, riaditeľ nákupu.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
Vypestovať zemiaky, cibuľu, mrkvu, petržlen, kapustu, či zeler v perfektnom stave a uskladniť ich v moderných skladoch tak, aby vydržali 8 až 9 mesiacov skladovania do novej úrody, je totiž základným predpokladom sebestačnosti. „Aby sme to dosiahli, musíme mať pestovateľov ochotných investovať do týchto vysokorizikových plodín a získať v krátkom čase potrebné technológie. Aby boli ochotní do nich investovať, musia mať aspoň 80-90- percentnú šancu, že svoju produkciu predajú. Aby túto šancu nadobudli, musia so svojou produkciou ísť na trh, ktorý je ale dnes z väčšej časti obsadený dovozcami. A tí si svoje pozície budú chrániť. Aby sa domácim pestovateľom podarilo  dovozcov vytlačiť, budú musieť zniesť niekoľko rokov strát, ktoré im vzniknú cenovou vojnou“, dopĺňa Šumichrast. Najdôležitejšie však je, aby slovenskí pestovatelia boli konkurencie schopní voči tým zahraničným. Aj preto je dôležité, aby existovali a fungovali rôzne zväzy a asociácie združujúce pestovateľov a dodávateľov ovocia a zeleniny, aby spoločnými silami vedeli vyjednať čo najlepšie podmienky pre svoje podnikanie, a tým zabezpečili aj čo najlepšie ceny pre zákazníkov. Zároveň je dôležité, aby reťazce, ako sa napríklad snaží Kaufland, viedli neustály dialóg s týmito dodávateľmi, pomáhali im s plánovaním a garantovanými odbermi produkcie, a celkovo sa usilovali o čo najväčšiu podporu domácej produkcie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín