Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2019 11:34 | Správy | Zahraničné správy

Hackeri zverejnili citlivé dokumenty stoviek poslancov: Unikli obsahy súkromných správ

Neznámi hackeri ukradli dáta stoviek nemeckých politikov a rad ich dokumentov s adresami, číslami kreditných kariet a ďalšími osobnými dátami zverejnili na internete.

Informáciu nemeckej rozhlasovej stanice RBB dnes potvrdili niektoré politické strany. Podľa televíznej stanice n-tv boli obeťou útoku poslanci všetkých parlamentných strán s výnimkou protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD), ale tiež napríklad kancelárka Angela Merkelová, prezident Frank-Walter Steinmeier a rada ministrov.

Na internete sa podľa RBB objavil okrem iného rad interných straníckych dokumentov, napríklad zoznamy členov jednotlivých strán a ich adries. V rade textov možno nájsť citlivé osobné údaje, na internete sa objavili tiež obsahy súkromných chatov poslancov s ich rodinnými príslušníkmi, listy, účty alebo kópia občianskych preukazov nemeckých zákonodarcov.
"Pôvodcovia (hackerského útoku) chcú poškodiť dôveru v našu demokraciu a jej inštitúcie," povedala ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová, podľa ktorej ide o závažný útok. "Zločinci a ľudia, ktorí stoja za nimi, nesmú určovať debatu v našej krajine," dodala.

Z politikov sú podľa televíznej stanice n-tv medzi obeťami hackerského útoku okrem iného kancelárka Merkelová, prezident Frank-Walter Steinmeier či predsedníčka dvoch vládnych strán Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) a Andrea Nahlesová (SPD). V prípade kancelárky sa na internete objavilo číslo jej faxu, e-mailová adresa a niekoľko listov. Rad poslancov, ktorých v piatok oslovili nemecké médiá, nemali tušenie, či sa aj oni stali terčom kybernetického útoku.

 

Bulvárny denník Bild napísal, že sa na internete neobjavili len dáta politikov, ale aj ďalších známych osobností, napríklad moderátora Jana Böhmermanna či niekoľkých novinárov verejnoprávnych staníc ARD a ZDF. Bild s odvolaním na bezpečnostné zdroje tiež napísal, že chránená vládna sieť napadnutá nebola.

Kto je za masívny únik informácií zodpovedný, nie je podľa stanice RBB zatiaľ jasné, rovnako ako to, čo bolo cieľom ich zverejnenia. Nie je ani jasné, či v tom, aké dokumenty boli zverejnené, je nejaký systém. Zdá sa, že bola zverejnené všetky dáta, ku ktorým sa hackeri dostali, uviedla RBB. Podľa nej sa na internete objavili aj dokumenty staré niekoľko rokov.

Politicky citlivé materiály novinári RBB pri prvom prehľadaní zverejnených dokumentov nenašli. Nemecká vláda teraz preveruje zdroj úniku informácií. Podľa zdrojov agentúry DPA preveruje aj možnosť, že vôbec nešlo o hackerský útok a že informácie na internete zverejnil niekto, kto k nim oficiálne mal prístup. Úrady sa teraz snažia o to, aby zverejnené dáta zo siete čo najrýchlejšie zmizli.

Odkazy na stránky, na ktorých boli ukradnuté informácie zverejnené, hackeri rozšírili pomocou sociálnej siete Twitter. Podľa RBB boli tieto odkazy zverejnené už pred Vianocami, a to vo forme akéhosi adventného kalendára, pozornosť vyvolali ale až tento štvrtok večer. Twitterový účet, ktorý dáta zverejnil, sa podľa RBB sám označuje za satiru, umenia a bezpečnostný výskum. Sleduje ho okolo 17.000 užívateľov. Osobné údaje viac či menej známych osobností sa na tomto účte objavujú od leta 2017.

Jasné zatiaľ nie je, odkiaľ ukradnuté dáta pochádzajú. Podľa RBB množstvo zverejnených dokumentov dáva tušiť, že nie sú z jedného zdroja. Obeťou hackerského útoku sú poslanci piatich parlamentných frakcií: CDU / CSU, SPD, Zelených, Levice a FDP. Dokumenty poslancov AFD sa na internete podľa RBB neobjavili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu