Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2019 08:24 | Správy | Politika

Podľa Sakovej mohlo byť Slovensko do únosu Vietnamca zapletené nevedome: Zneužili našu pohostinnosť

Ak bolo Slovensko zapletené do únosu vietnamského občana a bol na to použitý vládny špeciál, bolo to nevedome. Pre TASR to povedala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) s tým, že sú aj iné spôsoby, ako sa mohol dostať z krajiny.

Ak bolo Slovensko do únosu zatiahnuté, podľa Sakovej zneužili jeho pohostinnosť. "Ak sa toto preukáže, tak sa na úrovni diplomatických krokov príjmu opatrenia. Deklaroval to predseda vlády, minister zahraničných vecí aj ja," vysvetlila.

Všetky lety ministrov a iných ústavných činiteľov vládnym špeciálom povoľuje minister vnútra zo svojej kompetencie. "Ja som síce mala na starosti v organizačnej štruktúre letku ministerstva vnútra, ale podpisovala som akurát vyúčtovanie zahraničných služobných ciest. Ja som nikdy nepodpisovala lety. Všetky lety, lety ministrov a iných ústavných činiteľov povoľuje minister vnútra zo svojej kompetencie. A jednotlivé lety zaraďuje do letového plánu šéf letky MV bez toho, aby štátny tajomník, pod ktorého letka patrí, mal o tomto informácie," ozrejmila.

Otvoriť galériu
Prípad vyšetrujú nemecké orgány činné v trestnom konaní, kde malo k únosu dôjsť. "Aj slovenský generálny prokurátor jasne deklaroval, že nemal zákonný dôvod na to, aby na základe nemeckého vyšetrovania začal podnikať právne kroky pre začatie vyšetrovania na Slovensku," vysvetlila Saková. Doplnila, že vyšetrovanie na Slovensku sa začalo v auguste 2018, kedy redaktorka jedného z denníkov podala trestné oznámenie za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Toto trestné oznámenie bolo inšpekciou odmietnuté a jej rozhodnutie potvrdila aj prokuratúra.

 

Liberáli slovám ministerky nedôverujú. Poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko (SaS) tvrdí, že s vysokou pravdepodobnosťou existujú na Slovensku ľudia, ktorí na tomto únose vedome spolupracovali. „Je absolútne vylúčené, aby vietnamskí únoscovia pri prevoze Thanha do Vietnamu improvizovali a použitie slovenského vládneho špeciálu im vyšlo len preto, lebo im v Bratislave prialo šťastie,“ uviedol. Podľa Galka všetko nasvedčuje tomu, že vietnamskí únoscovia mali vopred dohodnuté s vplyvnými ľuďmi na Slovensku, že dostanú k dispozícii vládny špeciál.

Poslanec Martin Klus (SaS) tvrdí, že podľa výpovede policajtov sa na palube vládneho špeciálu unesený Trinh Xuan Thanh nachádzal. "Ak ministerka Saková zároveň tvrdí, že sú aj iné spôsoby, ako sa mohol Trinh Xuan Thanh dostať zo Slovenska, mala by teda povedať aspoň jeden takýto spôsob, ktorý vyznie reálnejšie ako prelet slovenským vládnym špeciálom,“ doplnil.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli minulého roka. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetruje možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberalo aj možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo