Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2019 02:00 | Správy | Zahraničné správy

V uplynulom roku sa vo svete diali veľké novinky: Pátrajú po nás mimozemšťania?!

Aj mimo Slovenska sa tento rok diali veci. Ťažko vybrať najzásadnejšie, ale tieto udalosti sa naozaj vymykali bežným správam o vojnách, voľbách a výčinoch počasia.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Agenta otrávili novičokom

Marec

Tento rok sa svetová verejnosť stala svedkom drsnej spravodajskej hry. V britskom meste Salisbury našli v marci bezvládne sedieť na lavičke bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Niekto ich otrávil! Ukázalo sa, že išlo o nebezpečný nervový jed novičok, ktorý vyvinuli v 70. - 80. rokoch v niekdajšom Sovietskom zväze. Skripaľ bol dvojitým agentom pracujúcim pre ruské, ako aj pre britské tajné služby. Otravu aj so svojou dcérou našťastie prežili.

 

Briti okamžite ukázali prstom na Rusov a v reakcii na škandál vyhostili z krajiny 23 ruských diplomatov. K rovnakému kroku pristúpili aj ďalšie štáty EÚ vrátane Česka, Slovensko však ruských diplomatov nevyhostilo.

Otvoriť galériu
Dcéra Julia.
Zdroj: getty images

Skripaľ podľa nemeckého magazínu Focus pomohol v Estónsku odhaliť niekoľko ruských špiónov a mal pomáhať bojovať proti ruskej rozviedke aj krajinám NATO. Za to mala Moskva na neho poslať agentov, aby ho zlikvidovali.

Britská tajná služba za páchateľov označila údajných agentov ruskej vojenskej rozviedky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, ktorí sa v ten deň nachádzali v Salisbury. Tí tvrdia, že do mesta prišli iba ako turisti. Vyšetrovanie ešte nie je ukončené.

Otvoriť galériu
Skripaľ (67).
Zdroj: anc

Vietnamca uniesli v slovenskom špeciáli

Apríl

Poriadny škandál vo svete urobilo aj naše malé Slovensko. Koncom apríla nás Nemci začali podozrievať, že máme prsty v únose vietnamského politika Trinha Xuana Thanha, ktorého vo Vietname obvinili z korupcie. Utiekol do Nemecka, kde žiadal o azyl. Podľa Nemcov ho ešte v lete 2017 späť domov uniesla vietnamská tajná služba. A to na palube nášho vládneho špeciálu!

Otvoriť galériu

Podozriví krátko po únose Thanha odcestovali do Bratislavy, kde sa v tom čase konala schôdzka slovenských a vietnamských politikov. Bol na nej aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý vietnamskej delegácii poskytol slovenský špeciál na let do Moskvy. Podľa nemeckých vyšetrovateľov bol na palube aj unesený Thanh. Slovenské ministerstvo vnútra tvrdí, že o únose nevedelo a že nás Vietnamci poriadne napálili.

Oženil sa už aj princ Harry

Máj

V máji sa oči celého sveta upierali na ďalšiu veľkolepú svadbu svetového formátu. Britský princ Harry si bral za manželku už raz rozvedenú neurodzenú Američanku Meghan Markle. Bývalá herečka, ktorá žiarila v seriáli Suits, nemala kedysi problém ukázať na plátne svoje krásne telo v plnej kráse, čo sa nepáčilo kráľovnej Alžbete, a tak sa krásna Meghan musela krotiť a zavesiť sľubnú kariéru na klinec.

Otvoriť galériu
Harry (34) a Meghan (37).
Zdroj: getty images

Snúbenci si povedali áno 19. mája v Kaplnke sv. Juraja vo Windsorskom zámku. Svedkami udalosti bolo 600 hostí a na večernej súkromnej párty sa zúčastnilo 200 najbližších príbuzných a priateľov. Obrovská udalosť zahŕňala dlhé mesiace príprav a kráľovská rodina, ktorá svadbu hradila, musela zaplatiť v prepočte 568 000 eur! Niekdajší kráľovský rebel Harry tromfol svadbou aj svojho obľúbenejšieho brata Williama. Svadbu Harryho a Meghan totiž sprostredkovane sledovali neuveriteľné 3 miliardy ľudí po celom svete, čo bolo o miliardu viac ako svadbu Willi ama a Kate v roku 2011.

Severokórejský diktátor ako fajn chlapík

Jún

Zimné olympijské hry, ktoré sa konali v juhokórejskom Pjongčangu, dali nádej na zmierenie medzi Južnou a Severnou Kóreou. Hoci sú obe krajiny formálne vo vojnovom stave už vyše polstoročia, tento rok došlo medzi nimi k historicky najpriateľskejším kontaktom.

Otvoriť galériu
Severokórejský diktátor ako fajn chlapík.
Zdroj: wikipedia, shutterstock, reuters

Najväčším prekvapením však bolo, keď sa 12. júna v Singapure prvý raz stretli prezident USA Donald Trump a vodca KĽDR Kim Čong-un. Odložili vojnové hrozby a pekne sa usmievali do kamier ako veľkí kamoši. Diktátor Kim prisľúbil, že sa Severná Kórea vzdá jadrového programu a Trump mu začiatkom decembra odkázal, že ho má rád.

Most sa rozpadol rovno pod autami

August

Počas letných prázdnin sa v Taliansku stala nevídaná tragédia. Na frekventovanom úseku diaľnice A10 v Janove sa zrútil 200-metrový kus Morandiho mosta. Spolu s mostom spadli z výšky 50 metrov aj desiatky áut, ktoré práve prechádzali po diaľnici.

Otvoriť galériu

Nešťastie si vyžiadalo 43 obetí. Podľa vyšetrovateľov firma Autostrade per l’Italia, ktorá most prevádzkovala, nepodnikla dostatočné opatrenia, aby zabránila jeho pádu, hoci na riziko zrútenia ju upozorňovali už niekoľko rokov.

Prišli nás pozrieť mimozemšťania?

November

Tento rok sa ľudstvo dozvedelo naozaj znepokojujúcu správu. A to s odstupom jedného roka... Ešte v októbri 2017 do našej slnečnej sústavy priletel a zakrátko aj zmizol záhadný vesmírny objekt, ktorý astronómovia pomenovali Oumuamua (havajsky Posol). Vedci sa najprv domnievali, že je to teleso, ktoré k nám zablúdilo z iného hviezdneho systému. Mohlo ísť napríklad o asteroid či kométu.

V novembri tohto roka však odborníci z amerického Harvardu prišli s tvrdením, že mohlo ísť o sondu mimozemskej civilizácie, ktorá pátrala po cudzom živote! Objekt sa totiž správal veľmi zvláštne - okolo svojej osi sa otáčal každých sedem hodín a menil rýchlosť. „Asi najzaujímavejšia je jeho trajektória, ktorá svedčí o tom, že ho niečo poháňa,“ uviedol astronóm Avi Loeb. Takže možno tu naozaj nie sme sami!

Británia má problém odísť

November

Rozvodové konanie Európskej únie a Veľkej Británie sa blíži ku koncu. Či k spokojnosti oboch strán, je však zatiaľ otázne. Po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová súhlasila v novembri s 585-stranovým znením dohody o brexite, strhla sa na jej hlavu vlna kritiky z vlastných radov. Okrem toho, že krátko nato sa začala rozpadať vláda, keď rezignovalo hneď niekoľko politikov, medzi nimi aj sám minister pre brexit Dominic Raab, musela zvládnuť aj hlasovanie o nedôvere v parlamente.

Otvoriť galériu
Brtiská premiérka Theresa Mayová.
Zdroj: wikipedia, shutterstock, reuters

Briti jej vyčítajú, že z dohody nevyťažila dosť a nevyrokovala pre krajinu lepšie podmienky. Zmluvu však už odsúhlasili europarlament, Rada EÚ aj členské štáty. Mayová najprv tvrdila, že dohoda je podľa nej „tou najlepšou, akú bolo možné dosiahnuť“, teraz chce o dohode ešte ďalej rokovať s európskymi lídrami. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker s tým však nesúhlasí.

„Nie je priestor na nové rokovanie,“ vyhlásil. Všetko sa možno rozuzlí už v polovici januára, keď premiérka Mayová plánuje schvaľovanie dohody britským parlamentom. Ak sa to nepodarí, Británii hrozí, že v marci 2019 odíde z EÚ nadivoko, teda bez akejkoľvek dohody, čo by mohlo mať viac ako dramatické následky pre ekonomiku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas Nedela

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili