Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2018 21:25 | Správy | Zahraničné správy

Vedci si pozreli 24 filmov o Jamesovi Bondovi, prišli k zábavnému zisteniu: Toto filmári nedomysleli

James Bond, agent s povolením zabíjať? Skôr agent s povolením popíjať, uvádzajú novozélandskí vedci v štúdii, podľa ktorej má agent 007 vážny problém s alkoholom.

Ich práca vyšla v odbornom časopise Medical Journal of Australia, ktorý je úplne seriózny - ale do vianočného čísla rád zaraďuje trochu zábavnejšie vedecké poznatky.

Vedci sa pozreli na 24 bondoviek od Dr. No z roku 1962 po Spectre z roku 2015. Sústredili sa pritom predovšetkým na to, aké množstvo alkoholu najslávnejší britský filmový agent pije, a čo potom robí pod vplyvom alkoholu.

Podľa zistení štúdie je pitie alkoholu stálou súčasťou všetkých bondoviek počas posledných šiestich desaťročí a v skúmaných 24 filmoch sa vyskytuje 109-krát. Bond spĺňa šesť z jedenástich kritérií diagnostického a štatistického manuálu DSM-5 pre závažnú alkoholovú závislosť. Napríklad vo filme Quantum of Solace do seba Bond obráti šesť koktailov Vesper na báze džinu s vodkou. "To sa rovná 24 jednotkám alkoholu, čo by znamenalo hladinu alkoholu v krvi zasahujúcu do smrteľných hodnôt," povedal profesor Wilson. "To však bolo stále málo v porovnaní s inou bondovkou, kde James Bond počas jediného dňa vypil 50 jednotiek alkoholu, čo je množstvo, ktoré by prakticky kohokoľvek zabilo," dodal.

Vedci zistili, že Bond je nielen pripravený vypiť čokoľvek, či už pretrepané alebo zamiešané, ale pod vplyvom alkoholu sa bez obáv púšťa do nebezpečných aktivít. "Zistili sme častú konzumáciu alkoholu pred bitkou, riadením rôznych vozidiel - vrátane naháňačiek - hranie s vysokými stávkami, ovládanie zložitých strojov alebo zariadení, kontakt s nebezpečnými zvieratami, extrémne športové výkony a pohlavný styk s vrahyňou, občas so zbraňami alebo nožmi v posteli," povedal hlavný autor štúdie, profesor Nick Wilson z Univerzity v Otago.

Smrtiace zvieratá, s ktorými Bond bojoval bezprostredne po konzumácii alkoholu, zahŕňali hady, tarantule a dokonca aj varana komodského známeho tiež pod označením komodský drak. "Pri jednej príležitosti po tom, čo počas obeda pil alkohol, naháňal May Day po Eiffelovej veži, skočil na strechu vysokorýchlostného výťahu, riadil bezohľadne ukradnutý taxík po chodníkoch a uliciach Paríža... a potom skočil asi desať metrov z mosta cez strechu lode," uvádza štúdia.

Sú tu však aj dobré správy. Bondovo používanie alkoholu ako zbrane v priebehu času pokleslo. Už do seba nehádže poháre takou rýchlosťou a v bitkách nepoužíva rozbité fľaše. Od roku 2002 sa navyše na plátne neobjavuje s pohárom alkoholu a cigaretou zároveň. Aj jeho zdravie sa zdá byť v poriadku. Nejaví známky kazenia zubov od neustáleho šampanského na raňajky, a tiež jeho pleť vyzerá dobre, všímajú si vedci.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!