Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.12.2018 10:53 | Správy | Domáce správy

Ako vnímajú Slováci rok 2018? V jednej oblasti sme výrazne spokojnejší

Takmer tridsať percent obyvateľov Slovenska (29 %) považuje z pohľadu svojho osobného života rok 2018 za lepší, ako očakávali na jeho začiatku.

Naopak, o niečo menšia skupina (približne 20%) považuje rok 2018 za horší, ako si mysleli na jeho začiatku. Pre približne polovicu obyvateľstva (51 %) bol rok približne rovnaký v porovnaní s očakávaniami v januári 2018. Respondenti, pre ktorých bol rok 2018 lepší ako ich očakávania, uviedli ako hlavný dôvod zlepšenie ich finančnej situácie. Tento dôvod uviedlo 44 % z nich. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý vykonala agentúra Go4insight na populácii SR vo veku 15 až 79 rokov na vzorke 1 000 respondentov na prelome novembra a decembra 2018.

Vyše dve pätiny opýtaných (43 %) boli spokojné s rokom z pohľadu svojej rodiny či partnerských vzťahov. S oblasťou svojho osobného života bolo spokojných 39 % respondentov. Pre viac ako tretinu (35 %) bolo dôležitým zdrojom spokojnosti zlepšenie v pracovnej oblasti.
Symptomatické podľa agentúry pre súčasnú situáciu na Slovensku je, že zlepšenie všeobecnej nálady na Slovensku alebo politickej situácie v krajine bolo dôvodom optimizmu len pre menej ako 10 % spokojných.

Pre tých, ktorí vnímali rok 2018 ako horší, bolo hlavným dôvodom zhoršenie zdravotného stavu (48 %). Finančná situácia je druhým najdôležitejším dôvodom negatívneho hodnotenia uplynulého roka, takto to vníma 42 % tých, pre ktorých bol rok 2018 menej priaznivý. Práve faktor nespokojnosti s finančnou situáciou znamenal tento rok významný pokles. Takmer jedna tretina (31 %) spomenula ako dôvod negatívneho hodnotenia roka 2018 zhoršenie politickej situácie na Slovensku a štvrtina (28 %) všeobecnú negatívnu náladu v slovenskej spoločnosti. Podobné percento zažilo komplikácie v osobnej oblasti (23 %) alebo pri situácii vo svojej rodine (22 %).

 

Rok 2018 podľa agentúry predčil očakávania takmer všetkých skupín obyvateľstva. Pozitívne ho hodnotili ľudia zo všetkých slovenských regiónov aj všetkých sociálnych skupín. Zásadným faktorom, ktorý vplýva na spokojnosť s končiacim sa rokom, je však vek. Najspokojnejší s rokom 2018 boli mladí ľudia, najmenej spokojní tí najstarší.

Rok 2018 bol celkovo hodnotený priaznivejšie ako rok 2017. V porovnaní s predchádzajúcou vlnou prieskumu sa tento rok mierne zvýšil podiel tých, čo končiaci sa rok hodnotili pozitívnejšie (o jeden percentuálny bod) a zároveň sa znížil podiel tých, čo hodnotili rok negatívnejšie (o 3 percentuálne body).

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí