Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2018 07:00 | Správy | Domáce správy
Video

Rebelský novinár Paľo Rýpal záhadne zmizol: Ťažké rozhodnutie rodiny po 10 rokoch

Stratili nádej. Rodina nezvestného novinára Paľa Rýpala, ktorý by sa tento rok dožil päťdesiatky, sa odhodlala na radikálny krok. Po desiatich rokoch od jeho zmiznutia a desať mesiacov po vražde novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) definitívne prestali dúfať, že ich milovaný syn môže žiť niekde v utajení v zahraničí.

Paľo totiž nemal povahu, ktorá by nechala rodinu, na ktorej tak lipol, žiť v mučivej neistote. Pokúsil by sa aspoň o nenápadný kontakt. Nič také sa však doteraz nestalo. Investigatívneho novinára s rebelskou povahou a s túžbou po pravde mnohí poznali najmä z televíznych reportáží, v ktorých odhaľoval zločin na Slovensku.

To sa Paľovi Rýpalovi zrejme stalo osudným. Rodák z Rajca zmizol nečakane ako 39-ročný v apríli 2008 za záhadných okolností z prenajatého bratislavského bytu, kde zanechal list na rozlúčku. „Je mi to veľmi ľúto, ale iné východisko som nenašiel,“ stálo v ňom s mrazivým odkazom pre domácu: „Moje veci môžeš vyhodiť.“ Rodina verila, že sa na nejaký čas potreboval vypariť.

Otvoriť galériu

„Mysleli sme si, že odišiel niekde do zahraničia, pretože som mala informácie, že si vybavoval doklady a chcel zmiznúť,“ hovorí Paľova sestra Iveta. „Povedal mi – raz zmiznem a tri roky o mne nebudete počuť,“ spomína jeho otec Pavol (76).

 

Našiel sa hrob?

Keď však vo februári zavraždili Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú († 27), pochopili, že ešte pred nimi mohol byť popravený kvôli svojej práci aj ich syn. „Paľo mi hovoril, že je na linke s Černákom. Nechápala som, ako si môže volať s mafiánom, ktorý je v base,“ spomína novinárova kamarátka Jana.

Neskôr, keď zmizol, sa informovala o ňom u známeho trenčianskeho právnika: „Povedal, že mi môže dať informácie, ale si musím zabezpečiť azyl mimo Európy,“ hovorí. Paľov kamarát a kolega Peter Nôta tvrdí, že Paľo mohol mať informácie ohľadom zmeniek v súvislosti s Markízou a Jánom Duckým.

Otvoriť galériu

Nevylučuje ani to, že objednávateľom vraždy môže byť niekto, kto si zaplatil aj likvidáciu Kuciaka. Najnovšie označil, že miestom, kde je pochovaný Paľo, by mohlo byť okolie penziónu Havran v Zázrivej. „Hovorí sa to, boli tam vtedy vykopané také rigoly, ale ktovie, či je to pravda. Paľo tam chodieval,“ potvrdil nám starosta Zázrivej Matúš Mních.

Práve na tomto mieste v studni, ktorú medzitým z bezpečnostných dôvodov zamurovali, sa podľa sestry Ivety našla aj Paľova zelenooranžová bunda. „Chceme ho vyhlásiť za mŕtveho a možno to dovolí polícii konať,“ povedala mama Matilda (69).

Na tento krok sa odhodlávajú pár dní pred Paľovými 50. narodeninami. Potom už ostáva čakať na správu, či sa na označenom mieste telo novinára nachádza, alebo nie. Ak áno, Paľova rodina by potom mohla svojho príbuzného dôstojne pochovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila