Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2018 14:09 | Správy | Politika

Premiér o zadržaní Kočnerových lístkov: Mňa nikto nekontaktoval

Premiér Peter Pellegrini nevie žiadne podrobnosti o medializovanom prípade motákov, ktoré vo veci svojho prepustenia z väzby zasielal obvinený Marian Kočner.

"Ja osobne môžem ale prehlásiť, že mňa osobne nikto v tejto veci nekontaktoval ani sa ma nikto nesnaží nejakým spôsobom o niečom presvedčiť," povedal dnes novinárom s tým, že sa nechce nechať vtiahnuť do diskusie o niečom, čo nevidel ani nečítal. Podľa predsedu vlády nie je možné nikomu, kto sa ocitne v podobnej situácii zakázať, aby sa pokúšal "vplývať vo svojich veciach". "Dôležité je, aby systém ako taký odolal a aby príslušné orgány konali tak, ako im hovorí zákon, a nie tak, ako sa ich snaží niekto ovplyvniť," zdôraznil. Dodal, že ak sa k nemu dostanú závažné informácie z tejto oblasti, bude sa nimi zaoberať.

Ministerka vnútra Denisa Saková podľa vlastných slov necháva celý prípad na orgány činné v trestnom konaní. "Ja môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že na mňa nikto tlak nevyvíjal, aby som ovplyvňovala vyšetrovanie," povedala s tým, že ovplyvňovanie je mimo jej kompetencií. "Ja len viem z písomného vyjadrenia Policajného zboru, že boli všetky tieto dokumenty odovzdané dozorujúcemu prokurátorovi. To je všetko čo viem," dodala.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zaistili motáky 26. novembra a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci „zmeniek“. Uvádza sa to v stanovisku Prezídia Policajného zboru k anonymnému e-mailu, ktorý dnes ráno dostali viaceré médiá vrátane agentúry SITA. Týka sa obvineného podnikateľa Mariana Kočnera a jeho snahy dostať sa z väzby. "Absolútne odmietame zatajenie dôkazov, lístočky (motáky) boli odovzdané v plnom rozsahu," dodalo policajné prezídium v reakcii na tvrdenie, že jeden zo zaistených lístkov NAKA prokuratúre neodovzdala.

 

Podľa anonymného e-mailu, ktorý médiá dostali v stredu ráno, sa obvinený Marian Kočner za každú cenu snaží dostať z väzby. V trestnom spise je informácia, že Marian Kočner z väzby cez svojho advokáta posielal listy (tzv. „motáky“ alebo „lístočky“ s inštrukciami) určené svojmu dlhoročnému kamarátovi – novinárovi a exsiskárovi Petrovi Tóthovi, uvádza sa v e-maili s tým, že sa jedná o vlastnoručne písané dokumenty Marianom Kočnerom. V týchto motákoch inštruoval Petra Tótha, čo konkrétne má vykonať. Medzi inými je tam požiadavka, aby kontaktoval nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, aby cez šéfa špeciálnej prokuratúry zariadil jeho prepustenie z väzby.

Rovnako v týchto listoch podľa e-mailu žiadal Kočner Tótha, aby kontaktoval osobu označenú ako RF, aby zistil prečo zlyhal „jeho človek“ na ústavnom súde, ktorý rozhodol o jeho väzbe. "V zachytených dokumentoch sa vyskytuje aj komunikácia, ktorá naznačuje, že sudcovia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) boli ovplyvňovaní Marianom Kočnerom už pri prvom prepustení z väzby. Všetko mal zariaďovať človek so skratkou Michal T. zo ŠTS a jeho kamarát, sudca ŠTS, ktorý o tom priamo rozhodoval. Prostredníkom mal byť v týchto veciach advokát Martin R.," dodáva anonymný mail.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený