Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2018 23:55 | Správy | Domáce správy

Zomrel významný predstaviteľ maďarskej literatúry na Slovensku: Lajos Grendel († 70) bol pri vzniku známeho vydavateľstva

Vo veku 70 rokov zomrel spisovateľ Lajos Grendel, významný predstaviteľ maďarskej literatúry na Slovensku. Na sociálnej sieti o tom informoval jeho syn, slovenský politik Gábor Grendel. Lajos Grendel patrí k zakladateľom vydavateľstva Kalligram.

Súčasne bol šéfredaktorom rovnomenného časopisu, ktorý vychádzal v maďarskom jazyku. Písal v maďarčine, jeho beletristické či literárno-historické diela sa prekladali do slovenčiny, pričom najčastejšie spolupracoval s prekladateľom Karolom Wlachovským. Počas života získal viacero ocenení za literárnu tvorbu. 

Lajos Grendel sa narodil 6. apríla 1948 v Leviciach. Absolvoval levické gymnázium, študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, odbor maďarčina-angličtina. Od roku 1973 pôsobil ako redaktor a zástupca šéfredaktora vo vydavateľstve Madách. Počas Novembra 1989 bol politicky aktívny, najprv ako jeden zo zakladateľov a hovorcov Maďarskej nezávislej iniciatívy a od februára do júna 1990 ako kooptovaný poslanec Slovenskej národnej rady (SNR).

 

V rokoch 1990 až 1992 bol šéfredaktorom literárneho mesačníka Irodalmi Szemle. Patrí k zakladateľom vydavateľstva Kalligram, od roku 1994 bol jeho riaditeľom. Súčasne bol šéfredaktorom rovnomenného časopisu, ktorý vychádzal v maďarskom jazyku. Prispieval pravidelne do viacerých slovenských novín a časopisov. V rokoch 1990-1992 bol predsedom Spolku maďarských spisovateľov v Československu. V období rokov 1997-2000 zastával funkciu predsedu Slovenského centra PEN. V rokoch 1998-2000 popri tom vykonával funkcie predsedu Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska a podpredsedu Csemadoku. V marci 2003 bol zvolený za predsedu Slovenského helsinského výboru.

Od roku 1997 pôsobil na Katedre maďarského jazyka a literatúry na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde vyučoval dejiny modernej maďarskej literatúry a dejiny moderného románu. Pôsobil v Seminári stredoeurópskych štúdií Ústavu slavistických a východoeurópskych štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Lajos Grendel písal v maďarčine, jeho beletristické či literárno-historické diela sa prekladali do slovenčiny, pričom najčastejšie spolupracoval s prekladateľom Karolom Wlachovským.

Knižne debutoval v roku 1979 zbierkou poviedok Hütlenek (Neverní). Napísal romány Éleslövészet (Ostrá streľba, 1981), Galeri (Odkundesi, 1982) a Ártelek (Odvodeniny, 1985). Tieto diela, v ktorých sa autor zamýšľa nad históriou strednej Európy od čias tureckých vojen až po dnešok, vyšli v slovenčine pod názvom Odtienené oblomky (1985). Po slovensky vyšli aj jeho poviedky zo zbierky Böröndök tartalma (1988) pod názvom Obsažná batožina (1989), knihy Okno po erotických snoch (1991), Cudná správa z vrcholu sna (1998), zväzok publicistických textov Moja vlasť, Absurdistan (1998) a román Einsteinove zvony (1998).

Vytvoril tri romány, v ktorých s iróniou popisuje fiktívne mesto a kraj New Hont v oblasti Tekova a Hontu: U nás doma, v New Honte (2001), Hromadný hrob pri New Honte (1999) a Kráľ Matej v New Honte (2005). V roku 2016 vyšli súhrnne pod názvom Newhontská trilógia. Lajos Grendel získal viacero ocenení za literárnu tvorbu. Bol laureátom Kossuthovej ceny (Maďarsko, 1999), Ceny Sándora Máraiho (Maďarsko), ceny Acerbi (Taliansko, 2006), Ceny Tibora Déryho (Maďarsko, 1988), Ceny Józsefa Attilu (Maďarsko, 1990), Ceny Imre Madácha (Maďarsko, 1990, 1997), Ceny Milana Füsta (Maďarsko) a Ceny Endre Adyho (Maďarsko, 1997). Na Slovensku sa stal držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo za literatúru za rok 1998. V roku 2003 získal jedno z najvyšších slovenských štátnych vyznamenaní, Pribinov kríž I. triedy za literatúru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?