Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Saška († 10) zomrela za záhadných okolností: Udusilo sa krásne dievčatko keksom?

Otcovská láska až za hrob. Ľuboš Stano (48) prišiel o všetko, čo bolo preňho v živote najvzácnejšie. O milovanú rodinu a jej každodenné svetlo a radosť - dcérku Sašku († 10). Život rodiny sa ponoril to temných farieb v októbri minulého roka, keď sa malá školáčka z ničoho nič začala dusiť a upadla do kómy.

Otvoriť galériu

Záchranári jej neskôr z hrdla vybrali kúsok keksu, ktorý zjedla 10 minút predtým a z nosohltana veľký kúsok šupky z hrozna, hoci žiadne nejedla. Napriek niekoľkonásobnému oživovaniu a prevozu do nemocnice, kde ju 9 dní udržiavali v umelom spánku, museli Ľubošovu jedinú dcérku vyhlásiť za mŕtvu. Príčinou šokujúcej smrti dievčatka je záhadné udusenie.

Otec, ktorý stratil najvzácnejší poklad svojho života, jej začal na piaty deň kómy písať knižku. Neprestal ani vtedy, keď ju lekári vo Fakultnej nemocnici v Martine vyhlásili za mŕtvu. Dojemné riadky dokončil až teraz, tesne pred Vianocami. Knižku s názvom „Adresu nepoznám – od tatina“ najskôr zavesil na internet ako e-book, no vychádza už aj v knižnej verzii. Kto ju vezme do rúk, plače už od prvých slov.

Otvoriť galériu

 

„Písal som ju pre ňu, aby som s ňou mohol byť aspoň takto v spojení. Svoju dcéru som miloval tak, ako najviac môže otec svoje dieťa milovať. Nedokázal som si predstaviť, že už tu nie je, že nežije. Knižka mi pomáhala udržať si jej prítomnosť ešte aspoň rok,“ hovorí otec, ktorý sa po smrti svojej ratolesti zmenil na nepoznanie. Okrem toho, že sa rozviedol s manželkou Annou, celkom ošedivel a stal sa z neho len chodiaci tieň.

„Moje srdce odišlo spolu s ňou. Som tu len na nejaký čas, ale to, čo žijem, by som už nenazval životom. To už nie je život,“ hovorí cez slzy. Vraví, že to pochopí len človek, čo stratil dieťa. Kniha sa za pár hodín stala na internete bestsellerom a ľudia mu teraz volajú, pretože si ju chcú kúpiť. On však peniaze za ňu odmieta, môže ju iba darovať. Má posledných 30 kusov.

Umierala pred očami najbližších

Saška bola zdravé dieťa, ktoré pár dní pred smrťou ochorelo na silnú angínu spojenú s mononukleózou. Antibiotiká, ktoré detský organizmus potreboval, jej lekári nasadili až po niekoľkých dňoch trápenia. Keď sa jej stav náhle zhoršil, hospitalizovali ju v nemocnici v Žiline. „Zrazu ju však pustili domov, pretože bol v nemocnici plný stav. Mala lieky už iba na dva dni, bol utorok a nasledujúci pondelok už mala ísť do školy,“ opisuje dramatický utorok Ľuboš.

Bol v práci, keď mu telefonovala jeho matka: „Ľubo, poď domov, Saške sa zle dýcha, dusí sa.“ Otec utekal z práce domov, sanitka meškala a lekár meškal tiež, pretože podľa otca čakal na výťah, aj keď na druhé poschodie paneláka mohol vybehnúť pešo. Saška sa podľa rozprávania babky a mamy z ničoho nič začala dusiť. „Mama, rob niečo, veď ja nemôžem dýchať,“ chrčala dievčina. Keď Ľubo otvoril dvere do bytu, videl, ako jej mama Anna dáva masáž srdca.

„Zastavilo sa jej srdce, tak ju oživovala. Priskočili záchranári a naštartovali ju, potom sa zase srdce zastavilo, potom ho zase naštartovali. Kým ju dopravili do Martina, bola už v kóme,“ opisuje zúfalý Ľuboš. Oficiálna správa z pitvy znie neuveriteľne – záhadné udusenie. Lekári nechápu, ako mohla rozprávať, keď sa dusila, a ako sa mohla udusiť keksom, ktorý zjedla desať minút predtým a ako sa jej do nosa dostala šupka z hrozna, keď žiadne hrozno ani doma, ani u babky nemali.

Smrť po 9 dňoch

Krásne dievčatko, ktoré sa výborne učilo a robilo radosť všetkým, zomrelo po deviatich dňoch v kóme bez vážnej diagnózy, podľa vyjadrenia lekárov – úplne zdravé. Keď videl otec čas úmrtia v pitevnej správe, zmeravel – Saška zomrela o 11.44 hodine a vzťah jej mamy a otca sa zrodil 11. 4. Náhodná hra čísel či znamenia osudu? Pre otca nevysvetliteľné.

Kniha bestseller

Keď Saška upadla do kómy, Ľuboš zobral jej zošit z biológie a začal doň písať. „Knižka bola cesta, ako mohla zostať so mnou, s nami aj naďalej. Neprišlo mi správne ju nechať potichu odísť do úplného zabudnutia. Niekedy je pekná spomienka viac ako zlá prítomnosť. Knižka je bezplatná a ja som chcel ňou vyjadriť Saške poďakovanie za všetko. Nikdy neprestanem byť hrdý na to, že som mohol byť jej otcom,“ hovorí Ľubo. Stovky rodičov, ktorí už odprevadili svoje ratolesti do neba, mu za to píšu ďakovné správy a listy.

Čo sa stalo

Začala sa dusiť: v utorok

Zomrela: po 9 dňoch

Pohreb: 17. 10. 2017

Je suché vianočné pečivo nebezpečné?

Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža

Akékoľvek väčšie sústo môže upchať dýchacie cesty. Pokiaľ je to niečo tvrdšie, ako napr. suché pečivo, tak to väčšinou neupchá úplne dýchacie cesty, len to dráždi a začne kašeľ ako obranný mechanizmus. Nech je to akokoľvek ťažké, najdôležitejšie je nepodľahnúť panike a začať konať. Pomoc musí prísť do troch minút.

Prvá pomoc pri deťoch do 2 rokov

1.Sadnite si na lýtka a predlaktie si položte na stehno dlaňou hore.

2. Dieťatko si dolu bruškom položte na pripravenú ruku, dlaňou mu chyťte sánku.

3.Hlavička musí byť nižšie ako telo.

4.Udrite päťkrát po chrbátiku medzi lopatkami. Dajte do toho trochu sily, aby sa zaseknutý predmet uvoľnil.

5.Ak nepomáha tento spôsob, skúste dieťa obrátiť.

6.Rukou chyťte hlavičku, tiež musí byť nižšie ako telo. Dva prsty voľnej ruky priložte na stred hrudníka bábätka.

7. Stláčajte do hĺbky približne 4 centimetre a všetko opakujte 5-krát. Pokračujte, kým cudzí predmet nedostanete von.

Prvá pomoc pri dusení väčšieho dieťaťa a dospelých

1. Postavte sa za poškodeného.

2. Obe ruky mu obchytením priložte na hornú časť brucha.

3. Nakloňte ho dopredu.

4. Ruky zovrite do pästí a udrite nimi do brucha a smerom nahor, opäť päťkrát.

5. Ak sa stále dusí, striedajte údery medzi lopatky so stláčaním brucha.

Tip

Volajte linku rýchlej pomoci a riaďte sa inštrukciami. Ak poškodený prestane javiť známky života, upustite od manévrov a začnite s oživovaním.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov