Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2018 12:00 | Správy | Politika
Foto

Michael Spavor pochádza z Oravy, získal si priazeň kórejského vodcu: Tajný kamoš diktátora Kima!

Dostal sa do priazne diktátora! Kanaďan Michael Spavor (40), ktorého starí rodičia pochádzali z Oravy a on sám sa k slovenským koreňom vždy hlásil, sa nikdy netajil svojím priateľstvom so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom (35).

Fotkami s vodcom na jachte alebo v súkromí vo veľkom zásoboval aj sociálne siete. Na Východe pôsobí viac ako 20 rokov, má tam vplyvných známych, a tak jeho zatknutie čínskymi úradmi všetkých poriadne zaskočilo. Vstúpiť na územie Severnej Kórey nie je vôbec jednoduché. Dostať sa až k samotnému vládcovi Kim Čong-unovi je takmer nemožné. Kanaďovi Michaelovi Sparovi, ktorý má korene na Slovensku, sa to však podarilo.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Michaelovi starí rodičia pochádzajú od Dolného Kubína. Keď bol menší, celé leto trávil na Orave a ešte stále hovorí lámanou slovenčinou,“ začína rozprávanie jeho priateľ Robert (37) z Liptovského Mikuláša, ktorý s ním prežil aj oslavy Nového roka 2018 na Námesti Kim Ir Sena v Severnej Kórei. Dostal sa tam vďaka kontaktom, ktoré má jeho priateľ s tunajším diktátorom.

„Mišo má agentúru, ktorá zabezpečuje kultúrnu výmenu medzi Severnou Kóreou a Západom, ale aj príchod rôznych investorov. Cez neho sa do Kórey dostávali všetci,“ vysvetlil rodák z Liptova s tým, že práve Spavor mal na budúci rok dotiahnuť do komunistami ovládanej krajiny aj slovenské folklórne súbory či náš hokejový amatérsky tím, ktorý mal zaúčať do tajov tohto športu hráčov miestnych klubov.

 

Blízko ku Kimovi

V Severnej Kórei je Michael Spavor varený-pečený už viac ako 20 rokov. Pôvodne začínal ako učiteľ angličtiny. Vybudoval si tu kontakty, ktoré ho dostali až k samotnému vodcovi. Z fotiek, ktoré uverejnil na svojej sociálnej sieti, je zrejmé, že s ním popíjal na jeho jachte alebo ho zoznamoval s osobnosťami Západu.

„Mišo sa poznal s Dennisom Rodmanom, a keďže Denis chcel isť do Kórey, tak ho tam zobral a zoznámil s Kimom,“ prezradil Robert, ako sa slávny basketbalista dostal do tejto krajiny. „Dokonca pri prvej návšteve Rodmana vodcovi aj prekladal,“ dodal.

Miša bolo vidieť aj v prvom rade na februárovej vojenskej prehliadke v uliciach Pchjongjangu, kam sa väčšina zahraničných médií nedostala, a údajne mal byť aj súčasťou delegácie, ktorá sprevádzala severokórejského diktátora na stretnutí s Donaldom Trumpom v Šanghaji.

Divné zatknutie

Vzhľadom na nadštandardné vzťahy, ktoré mal Spavor na Východe, nikto neočakával, že by sa mohol dostať do nemilosti čínskej polície. Ešte v nedeľu (9. 12. - pozn. red.) na sociálnej sieti písal, že v pondelok mieri do juhokórejského Soulu, tam však už nedorazil.

„Hovorí sa, že by mal mať na rováši ohrozenie čínskej bezpečnosti, čo je podľa mňa hlúposť,“ povedal Spavorov priateľ Robert s tým, že ide zrejme o reakciu Číny na to, že pred dvoma týždňami na letisku vo Vancouveri zadržali viceprezidentku a dcéru zakladateľa gigantu Huawei Meng Wan-čou. „Jeho situácia teraz nie je dobrá, až v nedeľu povolili kanadskej diplomacii navštíviť ho,“ prezradil Robert.

Michael nie je jediný kanadský občan, ktorého za posledné dni zatkli. Tým prvým bol Michael Kovrig, bývalý kanadský diplomat. „Obaja sú podozriví z vykonávania aktivít, ktoré sú v rozpore s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang.

Zatknutie viceprezidentky Huawei

Finančnú riaditeľku čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei Meng Wan-čou zatkli kanadské úrady 6. decembra na žiadosť USA. Spojené štáty ju podozrievajú z porušovania amerických obchodných sankcií voči Iránu. Informovala o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na kanadský denník Globe and Mail.

Otvoriť galériu

Meng Wan-čou, ktorá zastáva vysoký post v telekomunikačnej spoločnosti, je zároveň aj dcérou zakladateľa tejto firmy. Hrozí jej vyhostenie do USA a v súčasnosti čaká na vydávacie konanie. Peking proti jej za­tknutiu protestoval a žiada jej okamžité prepustenie.

„Kanada na žiadosť USA zatkla čínsku občianku, ktorá neporušila žiadny americký a ani kanadský zákon,“ uviedlo čínske veľvyslanectvo v Kanade. Zatknutie dvoch Kanaďanov je zo strany Číny zrejme recipročným krokom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!