Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2018 19:05 | Správy | Zahraničné správy
Foto

V Paríži protestovalo výrazne menej občanov: Dochádza žltým vestám dych?

V Paríži sa v sobotu k protivládnymi protestom zišlo vyše 2000 členov hnutia takzvaných žltých viest, teda oveľa menej ako v uplynulých týždňoch.

Zhruba 4500 ľudí v sobotu demonštrovalo v centre Bordeaux a v celom Francúzsku sa protestov zúčastnili viac ako tri desiatky tisíc osôb. Len v Paríži bolo podľa francúzskych médií zadržali 157 ľudí; 104 z nich bolo vzatých do väzby. Päť ľudí bolo ľahko zranených. V metropole bol dlho relatívny pokoj, ale na sklonku popoludnia polícia na triede Champs-Elysées použila vodné delo na rozohnanie zvyšných protestujúcich. Dnešok bol už piatu sobotou protivládnych protestov, namierených pôvodne proti plánovanému zdražovaniu pohonných hmôt.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Francúzsko sa aj v sobotu na protesty žltých viest pripravovalo masívnym nasadením polície. Tentoraz boli ale demonštrácie nielen pokojnejšie, ale aj oveľa menej početné, ako pred týždňom. Podľa ministerstva vnútra sa dnes do demonštrácií zapojilo 33.500 ľudí, z toho 2200 v Paríži. Minulú sobotu sa v celej krajine protestných akcií zúčastnilo až 77.000 ľudí, z toho 10.000 v hlavnom meste. Francúzska vláda po utorkovom teroristickom útoku v Štrasburgu "žlté vesty" vyzvala, aby tento víkend nedemonštrovali.

Väčší počet ľudí ako v metropole sa v sobotu zišiel v centre západofrancouzského Bordeaux. Podľa miestnej prefektúry tam bolo zadržaných 14 osôb. Minulú sobotu bolo mesto dejiskom násilných stretov a dnes tam bolo v pohotovosti vyše 600 policajtov a žandárov. V celom Francúzsku v sobotu bolo nasadených 69.000 príslušníkov bezpečnostných síl, z toho asi 8000 v Paríži. Polícia podľa tlače síce zablokovala prístup k štátnym inštitúciám, ako je sídlo prezidenta alebo premiéra, ale Eiffelova veža a múzeá uzavretá pri protestoch minulú sobotu boli normálne v prevádzke. K predvianočnom nákupom zostávajú otvorené tiež veľké obchodné domy.

 

Preventívne bolo uzavretých 40 zo zhruba 300 staníc parížskeho metra. Hlavné demonštrácie sa konali na triede Champs-Élysées, odkiaľ boli hlásené ojedinelé strety, pri ktorých polícia použila slzný plyn. Ďalšími zhromaždiskami bolo námestie pred budovou parížskej Opery a Haussmannov bulvár. Na približne 200 miestach po celom Francúzsku sa konali tiež cestné blokády. Neskôr popoludní polícia na Champs-Elysées použila aj vodné delo, aby rozohnala 300 až 400 demonštrantov, ktorí sa ešte s príchodom tmy zdržiavali na slávnej parížskej triede. Niektorí demonštranti sa dali počuť, že sú nízkou účasťou sklamaní. "Ak to tak pôjde ďalej, (prezident Emmanuel) Macron si večer otvorí šampanské a povie: a je to, víťazím," uviedol podľa serveru France Info jeden z účastníkov protestu.

Na triede Champs-Élysées sa dnes počas mrazivého dopoludnia objavilo aj niekoľko polonahých aktivistiek s telom natretým striebornou farbou a oblečených v rozhalených červených mikinách s kapucňou a trikolórou. Len potichu stáli naproti policajtom, napísal Le Figaro. List je s ohľadom na ich červené pokrývky hlavy označil za "Marianny", francúzsky štátny symbol. Členovia hnutia žltých viest už niekoľko týždňov protestujú proti vládnym ekonomickým reformám. Demonštrácia a cestné blokády boli pôvodne namierené proti plánovému rastu cien pohonných hmôt, neskôr ale prerástli v protesty proti hospodárskej politike vlády vo všeobecnosti aj proti Macrona samému.

Rozsiahla vlna protestov je mnohými považovaná za najväčšiu od nepokojov v roku 1968. Francúzske médiá píšu, že cestné blokády, ktoré Francúzsku v rôznej intenzite paralyzujú už od 17. novembra, si v piatok večer vyžiadali ďalšie nepriame obete, ktorých je tak dokopy už osem. Novo je jednou z nich spolujazdkyňa z auta, ktoré sa zrazilo s iným osobným vozidlom, ktorý sa otáčal kvôli barikády na ceste v departemente Aisne v severnom Francúzsku. Ďalšia smrteľná nehoda sa stala v belgickej obci na hranici s Francúzskom. Zahynul vodič, ktorý sa svojím autom narazil do kamiónu, ktorý zastavila bariéra vztýčená demonštrantov na francúzskej strane

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu