Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2018 12:00 | Šport | Šport mix
Foto

Legendárny krasokorčuliar Jozef Sabovčík trénuje syna a dcéru svojho krajana: Slovenské deti sú úspešné v USA

Venuje sa deťom rodáka a kamaráta! Legendárny Jozef Sabovčík (55) vystriedal krasokorčuliarsku šou za trénovanie.

V Utahu, kde dlhodobo žije, sa venuje aj športovo nadaným deťom bývalého česko-slovenského reprezentanta Karla Kovářa (50). Jeho syn Kai (12) na americkom šampionáte vo svojej kategórii skončil tretí a darí sa aj mladšej Miladke (9). Darmo, jablko ani v zámorí nepadlo ďaleko od stromu...

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Popri stolárčine, varení a pečení vlastného chleba, čo bronzového olympijského medailistu zo Sarajeva 1984 veľmi baví, sa čoraz viac venuje novým zverencom. Vyše pol roka už aj súrodencom Kovářovcom, ktorí bývajú v Ogdene, čo je od Salt Lake City len asi pol hodiny autom. „V Bratislave nás aj spolu s jeho sestrou, dvojčaťom Dagmar, trénovala Agnesa Búřilová a hoci sa naše cesty rozišli, opäť sme sa stretli v USA. Už dlhé roky sme takmer susedia, kamarátime sa a teraz pomáham jeho deťom. Je to pre mňa pocta,“ vraví Sabovčík o svojom kamarátovi Karlovi Kovářovi.

Priznáva, že spolupráca s nadanými Kaiom i Miladou je výborná. „Všetko klape, trénujem ich dvakrát do týž­dňa. Potenciál je v nich obrovský, veď Miladka bola druhá vo svojej kategórii a Kai, ktorý bol už celkovo tretí ako najmladší zo súťažiacich, má naozaj vynikajúce predpoklady. Ovláda už tri trojité skoky a zo svojich konkurentov získal najviac bodov. Je veľmi perspektívny. Keď Kai zajazdí, čo v ňom je, môže vyhrať americký šampionát,“ spomenulo naše krasokorčuliarske eso, ktoré sa trénovaniu venuje intenzívnejšie od roku 2002. Amerika pritom patrí medzi krasokorčuliarske veľmoci a každý úspech je tam preto o to väčší.

 

Nedávno bol Jozef doma u rodičov v Bratislave, v tomto roku už štvrtýkrát. „To len nakrátko, lebo som musel odísť trénovať do Brna a odtiaľ s českou reprezentantkou Eliškou Březinovou na preteky do Budapešti,“ prezradil a dodal: „S Kájom sme u nás spolu vyrastali na ľade a teraz v ďalekom zámorí trénujem jeho deti. Máme slovenské korene a to je úžasné. Som presvedčený, že o oboch súrodencoch budeme ešte v každom prípade počuť!“ Karel Kovář, ktorý má s americkou manželkou Amandou, tiež niekdajšou krasokorčuliarkou, športovo veľmi talentované deti, sa spolupráci so Sabovčíkom teší: „Rozumejú si, Kai i Miladka Joža rešpektujú na ľade i mimo a vidieť pokrok. Je to síce ešte priskoro, ale nevylučujem, že by naše obidve deti mohli raz reprezentovať aj Slovensko!“ Museli by sa však viac naučiť našu reč, lebo hoci jej rozumejú, plynule rozprávať veľmi nevedia...

 

Rozlúči sa veľkolepou šou

Vždy bol šoumen! Dokázal to aj svojím rozhodnutím ukončiť bohatú kariéru veľkým programom na „rodnom“ ľade - na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. „Dlho som uvažoval, či vôbec svoju kariéru zakončiť takto ‚oficiálnym‘ spôsobom, alebo len tak potichu odísť zo scény. Ale záujem krasokorčuliarskych hviezd súčasnosti o spoločnú šou ma presvedčil. Predstaviť sa na záver kariéry pred slovenským publikom, na bratislavskom ľade, bude pre mňa mimoriadne emotívny moment,“ povedal Jozef Sabovčík, v krasokorčuliarskom svete známy ako Jumping Joe. Program Fire on Ice sa bude konať 7. novembra 2019 a na rozlúčku bronzového olympionika prídu aj štvornásobný majster sveta Rus Alexej Jagudin, šesťnásobný majster Európy a dvojnásobný majster sveta Španiel Javier Fernandez zo Španielska, olympijskí víťazi v športových dvojiciach Tatiana Totmianinová a Maxim Marinin. Vstupenky stoja 39 alebo 59 € a sú v predaji od 7. decembra 2018.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: uka, Nový Čas Nedeľa, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...