Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2018 13:15 | Správy | Domáce správy

SaS upozorňuje: Pacienti si od nového roka zaplatia za vyšetrenie, na ktoré sa objednajú

Pacienti si od nového roka zaplatia za vyšetrenie, na ktoré sa objednajú. Poplatok bude vo výške maximálne 30 eur. Upozorňuje na to opozičná SaS.

Pacient takto podľa poslancov NRSR Jany Cigánikovej a Eugena Jurzycu zaplatí za vyšetrenie dvakrát. "Raz do zdravotnej poisťovne, druhýkrát priamo," dodali. Zdôrazňujú, že sa spoplatňuje primárna zdravotná starostlivosť. "Pacienti majú platiť za liečbu prioritných diagnóz, to tu nikdy nebolo," vyhlásil Jurzyca.

Cigániková žiada zmenu. Zdravotná starostlivosť má byť podľa nej plne hradená zo zdravotného poistenia a chce ponechať možnosť pacientovi objednať sa na termín, ale platiť by sa malo maximálne 10 eur.

"Ministerstvo zdravotníctva odmieta zavádzanie poplatkov počas ordinačných hodín a pacientom garantuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť z verejného zdravotného poistenia," reagoval rezort zdravotníctva.

 

Podľa zákona budú môcť lekári dobrovoľne zaviesť doplnkové ordinačné hodiny v ambulanciách. Tie by mali byť mimo bežných ordinačných hodín. Pacient sa v rámci nich bude môcť objednať, za vyšetrenie si však bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Zmenu prijal parlament ešte vlani, neskôr posúval účinnosť tohto opatrenia na január 2019. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD) dodáva, že doplnkové ordinačné hodiny budú len v obmedzenom rozsahu tak, aby zostalo garantované bezplatné poskytovanie zdravotnej starostlivosti. "Aj naďalej platí, že podmieňovanie zdravotnej starostlivosti či ošetrenia poplatkom, ktoré je plne hradené z verejného zdravotného poistenia, považujeme za nesprávne," uviedla ministerka.

Tieto hodiny by nemali obmedziť pacientov, ktorí čakajú na vyšetrenie v klasických ordinačných hodinách. "Chceme dať možnosť ekonomicky aktívnym ľuďom a zároveň nedopustíme, aby akýmkoľvek spôsobom bola znižovaná dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre ľudí, ktorí nemajú záujem si priplácať za jej poskytovanie,“ vysvetlila Kalavská.

Ministerstvo zdravotníctva zároveň zdôrazňuje, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia aj naďalej zostáva bez poplatku a pacient v žiadnom prípade neplatí v ambulancii ani cent. Dodáva, že suma 30 eur je maximum, čo ale neznamená, že pacient bude toľko platiť. Suma má závisieť od typu vyšetrenia. "V priemere sa cena za vyšetrenie pohybuje v sume sedem až desať eur," uviedlo ministerstvo.

Opatrenie ocenila aj prezidentka Asociácie na ochranu práv pacienta Mária Lévyová aj prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Hovoria o lepšom manažmente pacienta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú