Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2018 12:26 | Správy | Domáce správy
Foto

Kauza zmenky: NAKA vypočúva Ruska, nad Kočnerom sa vznáša vážna hrozba

Pavol Rusko sa rozhodol prehovoriť o prípade zmeniek TV Markíza, v ktorých je spoluobvinený s podnikateľom Marianom Kočnerom.

Podľa informácií TV JOJ však ide len o ďalšiu obštrukciu. Informuje o tom portál Noviny.sk. Podľa TV JOJ Pavla Ruska od rána vypočúvali vyšetrovatelia NAKA. Rozhodol sa vypovedať v prípade zmeniek, v ktorých je spoluobvinený s podnikateľom Marianom Kočnerom.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ako ďalej informuje TV JOJ, Pavol Rusko sa na NAKA v Banskej Bystrici dostavil krátko pred 10:00. Podľa informácií televízie z prostredia vyšetrovania má byť ranný výsluch len ďalšou obštrukciou, keďže v týchto dňoch dozorujúci prokurátor kompletizuje obžalobu v tejto závažnej ekonomickej zmenkovej kauze.

Obhajca Marek Para a takisto aj samotný Rusko uviedli, že stále namietajú priebeh vyšetrovania. „Namietli sme relevantné skutočnosti, ktoré vyplynuli z naštudovania spisu a teraz sú na rade orgány činné v trestnom konaní, aby naše návrhy vyhodnotili a po novom roku zvolíme ďalší postup,“ povedal Pavol Rusko po výsluchu, ktorý trval približne 2 hodiny. „Môj klient sa vyjadril k relevantným skutočnostiam. Odmietol v určitej časti vypovedať, nakoľko spis považujeme za nekompletný. Chýbajú tam niektoré informácie, listiny, niektoré údaje, ktoré neumožňujú klientovi vyjadriť sa úplne tak, akoby chcel. Požiadali sme prokurátora, aby rozhodol a zvážil ďalší postup," povedal.

Otvoriť galériu
,,Navrhli sme prokurátorovi preskúmať postup vyšetrovateľa a chýbajú tam niektoré listiny, ktoré sa nachádzajú v tzv. ostatnom spisovom materiáli, avšak neexistuje legitímny dôvod, prečo by sa s nimi nemohla oboznámiť obhajoba. Jedná sa o rôzne podpisové vzory a podobne,“ vysvetlil obhajca Para s tým, že to, že Pavol Rusko vypovedal v Banskej Bystrici, nemá žiadny súvis s tým, že Marián Kočner sedí vo väzbe práve v Banskej Bystrici.

Pavol Rusko sa vyjadril aj k nedávnemu návrhu vyšetrovateľa obžalovať ho z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal na Krajskú prokuratúru v Bratislave návrh na podanie obžaloby okrem Ruska aj na banskobystrického bosa Mikuláša Černáka a Miloša Kaštana. „Teraz by som sa nerád k tomu vyjadroval. Blíži sa však moment, keď sa k tomu vyjadríme. Myslím si, že to bude ešte tento rok,“ dodal Rusko.

Hrozba pre Kočnera

Podľa zdroja televízie JOJ budúci týždeň vyšetrovacie orgány požiadajú sudcu pre prípravné konanie o predĺženie väzobného stíhania Mariana Kočnera o tri mesiace. Zároveň prokurátor navrhne pre podnikateľa tiež najprísnejšie väzobné obmedzenie, takzvanú kolúznu väzbu, ktorá má súvisieť s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Marian Kočnera si nárokuje preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako ho v tejto kauze obvinili spolu s Pavlom Ruskom. Marian Kočner tvrdí, že zmenky z roku 2000 sú pravé a chcel ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdili, že ich skúmajú znalci.

ŠTS: O návrhu na sprísnenie väzby pre Kočnera bude rozhodovať 20. decembra

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici bude o návrhu na sprísnenie väzby pre obvineného Marian Kočnera rozhodovať vo štvrtok 20. decembra. "Na Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, bol dňa 12. 12. 2018 prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR podaný návrh na rozhodnutie o zmene dôvodov väzby u obvineného M. K., ako aj návrh na predĺženie lehoty väzby u obvineného M. K.," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Ukrajina hlási vážnu stratu: Pri Bachmute padol významný človek
Petr Fiala na palube letu do USA.
Český premiér na návšteve USA: Najprv v sídle CIA, potom ho čaká ešte dôležitejšie stretnutie