Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2018 12:26 | Správy | Domáce správy
Foto

Kauza zmenky: NAKA vypočúva Ruska, nad Kočnerom sa vznáša vážna hrozba

Pavol Rusko sa rozhodol prehovoriť o prípade zmeniek TV Markíza, v ktorých je spoluobvinený s podnikateľom Marianom Kočnerom.

Podľa informácií TV JOJ však ide len o ďalšiu obštrukciu. Informuje o tom portál Noviny.sk. Podľa TV JOJ Pavla Ruska od rána vypočúvali vyšetrovatelia NAKA. Rozhodol sa vypovedať v prípade zmeniek, v ktorých je spoluobvinený s podnikateľom Marianom Kočnerom.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ako ďalej informuje TV JOJ, Pavol Rusko sa na NAKA v Banskej Bystrici dostavil krátko pred 10:00. Podľa informácií televízie z prostredia vyšetrovania má byť ranný výsluch len ďalšou obštrukciou, keďže v týchto dňoch dozorujúci prokurátor kompletizuje obžalobu v tejto závažnej ekonomickej zmenkovej kauze.

Obhajca Marek Para a takisto aj samotný Rusko uviedli, že stále namietajú priebeh vyšetrovania. „Namietli sme relevantné skutočnosti, ktoré vyplynuli z naštudovania spisu a teraz sú na rade orgány činné v trestnom konaní, aby naše návrhy vyhodnotili a po novom roku zvolíme ďalší postup,“ povedal Pavol Rusko po výsluchu, ktorý trval približne 2 hodiny. „Môj klient sa vyjadril k relevantným skutočnostiam. Odmietol v určitej časti vypovedať, nakoľko spis považujeme za nekompletný. Chýbajú tam niektoré informácie, listiny, niektoré údaje, ktoré neumožňujú klientovi vyjadriť sa úplne tak, akoby chcel. Požiadali sme prokurátora, aby rozhodol a zvážil ďalší postup," povedal.

Otvoriť galériu
,,Navrhli sme prokurátorovi preskúmať postup vyšetrovateľa a chýbajú tam niektoré listiny, ktoré sa nachádzajú v tzv. ostatnom spisovom materiáli, avšak neexistuje legitímny dôvod, prečo by sa s nimi nemohla oboznámiť obhajoba. Jedná sa o rôzne podpisové vzory a podobne,“ vysvetlil obhajca Para s tým, že to, že Pavol Rusko vypovedal v Banskej Bystrici, nemá žiadny súvis s tým, že Marián Kočner sedí vo väzbe práve v Banskej Bystrici.

Pavol Rusko sa vyjadril aj k nedávnemu návrhu vyšetrovateľa obžalovať ho z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal na Krajskú prokuratúru v Bratislave návrh na podanie obžaloby okrem Ruska aj na banskobystrického bosa Mikuláša Černáka a Miloša Kaštana. „Teraz by som sa nerád k tomu vyjadroval. Blíži sa však moment, keď sa k tomu vyjadríme. Myslím si, že to bude ešte tento rok,“ dodal Rusko.

Hrozba pre Kočnera

Podľa zdroja televízie JOJ budúci týždeň vyšetrovacie orgány požiadajú sudcu pre prípravné konanie o predĺženie väzobného stíhania Mariana Kočnera o tri mesiace. Zároveň prokurátor navrhne pre podnikateľa tiež najprísnejšie väzobné obmedzenie, takzvanú kolúznu väzbu, ktorá má súvisieť s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Marian Kočnera si nárokuje preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako ho v tejto kauze obvinili spolu s Pavlom Ruskom. Marian Kočner tvrdí, že zmenky z roku 2000 sú pravé a chcel ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdili, že ich skúmajú znalci.

ŠTS: O návrhu na sprísnenie väzby pre Kočnera bude rozhodovať 20. decembra

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici bude o návrhu na sprísnenie väzby pre obvineného Marian Kočnera rozhodovať vo štvrtok 20. decembra. "Na Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, bol dňa 12. 12. 2018 prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR podaný návrh na rozhodnutie o zmene dôvodov väzby u obvineného M. K., ako aj návrh na predĺženie lehoty väzby u obvineného M. K.," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach