Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2018 08:55 | Správy | Politika

Exminister Drucker chce preraziť novou stranou: Politológ ho okamžite drsne schladil

Najprv z politiky zmizol, teraz sa do nej túži vrátiť. Reč je o Tomášovi Druckerovi (40), bývalom ministrovi zdravotníctva i vnútra.

Nominant Smeru opustil silový rezort po tom, ako nedokázal odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara (54). Ten napokon odstúpil aj tak. S čím chce v politike preraziť a aké šance mu dáva politológ?

Vyštudovaný právnik a programátor začal pôsobiť v manažmente štátnych podnikov ešte za éry SDKÚ. So Smerom sa začalo jeho meno spájať až po tom, ako v roku 2012 prijal od ministra Jána Počiatka ponuku viesť Slovenskú poštu. Odvtedy jeho kariéra raketovo stúpala, vo Ficovej vláde zastával post ministra zdravotníctva, po rekonštrukcii vlády už bol šéfom rezortu vnútra, ale iba na mesiac.

Rezignoval po tom, ako nedokázal odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorého odstúpenie žiadali účastníci protestov Za slušné Slovensko. Drucker tvrdí, že pre Gašparovo odvolanie vtedy nenašiel dôvod, no apeloval na neho, aby odišiel sám. Gašpar tak najprv neurobil a Drucker podal demisiu. „Áno, uprednostnil som osobnú integritu. Je dôležité robiť kompromisy, ale niekde sa to už nedá. Byť schopný odísť od moci, keď neviete realizovať to, čomu veríte, je správne,“ povedal pre Nový Čas Drucker a zároveň potvrdil svoje úvahy o opätovnom vstupe do politiky: „Ak by to malo zmysel a spoločne s viacerými ľuďmi sme schopní priniesť normálnosť do politiky, tak som pripravený sa zapojiť.“

Prečo sa chce exminister do politiky vrátiť? „Podľa všetkých štatistík sa na Slovensku žije najlepšie, ako sa doteraz žilo, no ľudia ten pocit nemajú. V spoločnosti panuje pochmúrna atmosféra a vytráca sa normálne správanie. Preto treba prinášať do spoločnosti normálnosť, ľudskosť a spravodlivosť,“ odpovedal Drucker s tým, že je podľa neho dôležité otvorene pomenúvať, čo je a nie je normálne.

 

Ako by bola jeho strana orientovaná? „Nemyslím si, že je potrebné orientovať sa na symboliku ľavice alebo pravice,“ povedal Drucker s tým, že zo spolupráce nechce dopredu nikoho vylučovať. „Ak by to bolo aktuálne, nebránim sa akejkoľvek spolupráci, ktorá bude znamenať podporu toho, čo chceme realizovať. Neviem si ju však predstaviť s ľuďmi, ktorých politický život je o šírení strachu a nenávisti.“

Či medzi ne patria i iné strany s protirómskou a protiimigrantskou rétorikou, už nespresnil. Prijal by do strany prezidenta Kisku, Andreu Kalavskú, Luciu Žitňanskú či Roberta Kaliňáka? „Myslím si, že každá z týchto osôb má vlastnú cestu, ktorá je asi odlišná od tejto úvahy,“ uzavrel Drucker úvahy o budúcom zložení strany.

Nechávam to otvorené

Otvoriť galériu
Dušan Jarjabek, Smer.
Zdroj: Maroš Herc

Dušan Jarjabek, poslanec za Smer-SD

Zatiaľ o tej strane nič neviem, či bude pravicová, ľavicová, konzervatívna, či liberálna. Musíme počkať, kým bude schopný hovoriť o nejakom programe a kým bude schopný ho garantovať. Nechcem to nijakým spôsobom zhadzovať a, pravdupovediac, je mi to jedno. Ale absolútne ho nediskvalifikujem. Pred voľbami si nedovolím vylučovať strany zo spolupráce. Smer nikdy nemal také silné reči, kto s kým pôjde do koalície. Rozhodnú občania. Nechávam to otvorené.

Bude pod hranicou 5 %

Otvoriť galériu

Grigorij Mesežnikov, politológ

Zatiaľ nevieme, kto stojí v pozadí tejto strany, aký chce mať programový profil. Pán Drucker vystupoval v exekutívnych funkciách skôr ako manažér než politik, preto sa mi to zdá zatiaľ neisté. Pán Drucker pôsobil v dvoch vládach v dvoch rôznych rezortoch. Prejavil sa pomerne úspešne ako manažér, ale ako minister vnútra sa mal prejaviť skôr ako politik a vtedy veľmi úspešný nebol, keď mal niekoho odvolať, tak odstúpil. Nechcem ho diskvalifikovať, ale myslím si, že bude hlboko pod hranicou zvoliteľnosti. Nie je to vyhranený človek ako naprí- klad pán Kaliňák či Hrnko. Dokáže pravdepodobne komunikovať s viacerými časťami politického spektra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny