Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2018 13:50 | Správy | Zahraničné správy

Polícia zadržala bratov podozrivého z útoku v Štrasburgu: Nové informácie o strelcovi

Francúzska polícia údajne zadržala dvoch bratov predpokladaného páchateľa utorkového útoku v historickom jadre mesta Štrasburg.

Na svojej webovej stránke to v stredu uviedol denník Le Figaro. Na jedného z nich viedli francúzske tajné služby spis typu S, čo znamená, že ho podozrievajú z islamistickej radikalizácie.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Agentúra AFP informovala, že pred bytovým domom na jednom z predmestí Štrasburgu, kde žijú jeho rodičia, hliadkuje polícia. Dom, v ktorom sa nachádza byt podozrivého, sa nachádza obďaleč.

Mužom podozrivým zo spáchania útoku v Štrasburgu je 29-ročný Chérif C., ktorý sa narodil v Štrasburgu. Bezpečnostné zložky naňho od roku 2016 viedli spis typu S pre obavy o bezpečnosť štátu kvôli jeho islamistickej radikalizácii. Tento muž, ktorý je ešte stále na úteku, spáchal v minulosti viacero trestných činov vo Francúzsku i v Nemecku a bol tam za ne aj odsúdený.

 

"Je známy kvôli zločinom, ktoré nesúvisia s terorizmom, nebol známy kvôli trestným činom, čo by súviseli s terorizmom," uviedol pre francúzske médiá štátny tajomník ministerstva vnútra Laurent Nuňez. RTBF pripomenula, že strelec z vianočných trhov v Štrasburgu strávil kvôli viacerým vlámaniam a krádežiam nejaký čas za mrežami v Nemecku. V roku 2016 bol odsúdený súdom v Singene (Bádensko-Württembersko) na dva roky a tri mesiace väzenia za vylúpenie zubnej ordinácie v Mainzi a lekárne v meste Engen.

Nemecká tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že podozrivý bol pre vlámania odsúdený na trest odňatia slobody v roku 2008 aj vo Francúzsku a v roku 2013 vo Švajčiarsku. Za mrežami mal stráviť viac ako štyri roky ešte predtým, než sa dostal do väzenia v Nemecku.

"Počas jeho pobytov vo väzení bola zaregistrovaná jeho radikalizácia, čo však pri výkone svojej náboženskej praxe nedal nikdy najavo," povedal Nuňez. Štátny tajomník pre spravodajský kanál FranceInter zároveň dodal, že podozrivý nikdy nemal záujem vycestovať do Sýrie a pridať sa k radikálnym moslimským bojovníkom.

Podľa prvých správ o útočníkovi ide o muža, ktorý vyrastal so šiestimi súrodencami v rodinnom dome v Štrasburgu. Po dokončení školy pracoval v rámci verejnoprospešných služieb, avšak od roku 2001 bol nezamestnaný.

RTBF upozornila, že podľa zdrojov blízkych k prokuratúre mal byť podozrivý v utorok ráno zadržaný kvôli bežnému policajnému vyšetrovaniu, podarilo sa mu však uniknúť pred políciou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!