Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2018 06:20 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

V centre Štrasburgu sa strieľalo: Hlásia 3 obete, informácie o útočníkovi neveštia nič dobré

Utorkový útok v Štrasburgu si podľa najnovšej bilancie vyžiadal troch mŕtvych a 13 zranených.

Zrevidované údaje zverejnila v stredu predpoludním tamojšia prefektúra, pričom však nevysvetlila, prečo krátko predtým informovala o dvoch obetiach a 14 zranených.

Strelec je úradom známy, v minulosti ho odsúdili vo Francúzsku a Nemecku za skutky, ktoré nesúvisia s terorizmom. Miestne úrady však dodali, že útočník bol na zozname ľudí, ktorí sú zrejme zradikalizovaní. Podľa televízie BFM TV a Reuters má podozrivý 29 rokov.

Zástupca polície Stephane Morisse potvrdil, že niekoľko hodín pred utorňajším útokom prišli do mužovho bytu, aby ho zatkli, na mieste však našli len výbušniny. Morisse tiež dodal, že vojenská hliadka na trhoch páchateľa postrelila. 

 

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Motív jeho konania zatiaľ nie je známy. Polícia podľa agentúry Reuters strelca obkľúčila a na mieste sa odohrala prestrelka. Bezpečnostné zložky uzavreli okolie námestia Place Gutenberg v blízkosti katedrály, páchateľ je podľa polície na úteku. Do pátrania sa zapojilo približne 350 členov bezpečnostných zložiek a dve helikoptéry. Kvôli bezpečnosti bolo preventívne uzavreté aj sídlo Európskeho parlamentu, ktorý tento týždeň v meste zasadá.  

Parížsky prokurátor vyhlásil, že začali vyšetrovanie prípadu pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu v spojitosti s terorizmom. Vláda tiež zvýšila stupeň výstrahy pred terorizmom. 

 

V Štrasburgu sa v týchto dňoch konajú hojne navštevované vianočné trhy. List Les Dernières Nouvelles d'Alsace na svojom webe uviedol, že polícia preveruje hypotézu teroristického útoku. Podľa informácií tohto regionálneho denníka strelec začal paľbu v ulici Rue des Grandes Arcades, ktorá je frekventovanou obchodnou tepnou. "Boli počuť výstrely a ľudia utekali preč. Trvalo to asi desať minút," povedal stanici BFM jeden z miestnych obchodníkov. Francúzske ministerstvo vnútra vyzvalo ľudí, ktorí sa v centre Štrasburgu teraz nachádzajú, aby nevychádzali von kvôli "vážnemu narušeniu bezpečnosti" v meste. Prezident Emmanuel Macron do Štrasburgu vyslal ministra vnútra.

Otvoriť galériu

"Po útoku v centre Štrasburgu je Európsky parlament uzavretý. Nikto nemôže dnu ani von," uviedla na twitteri česká europoslankyňa Katarína Konečná. "Sme v centre Štrasburgu v rest Gutenberg, personál nás požiadal, aby sme sa schovali vzadu a nevychádzali von," napísal na rovnakej sociálnej sieti jej kolega Jaromír Štětina. "K situácii v Štrasburgu - podľa poslednej správy, čo mám od príslušného parlamentného útvaru, ktorý je v permanentnom kontakte s políciou, útokov bolo podľa všetkého súbežne niekoľko," uviedol na twitteri europoslanec Pavel Telička. Túto informáciu polícia zatiaľ nepotvrdila. Páchateľ útoku je podľa všetkého stále na úteku. S odvolaním sa na políciu to na svojom twitterovom účte uviedol tiež generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland. Tiež RE má v Štrasburgu svoje sídlo a vedenie inštitúcie varovalo zamestnancov, aby nevychádzali von.

Prezident Emmanuel Macron je o vývoji situácie priebežne informovaný, uviedol Elyzejský palác. Sústrasť v súvislosti so streľbou vyjadrili na twitteri okrem iného predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, alebo za nemeckú vládu jej hovorca Steffen Seibert.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!