Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2018 19:25 | Správy | Zahraničné správy

Čína zadržala bývalého kanadského diplomata: Pomsta za zatknutú finančnú riaditeľku Huawei?!

Bývalý kanadský diplomat Michael Kovrig bol začiatkom tohto týždňa zadržaný v Číne. Stalo sa tak v čase čínsko-kanadskej roztržky kvôli zatknutiu finančnej riaditeľky kanadskej pobočky firmy Huawei na začiatku decembra. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Mimovládna organizácia International Crisis Group (ICG) uviedla, že podľa jej dostupných informácií bol na začiatku tohto týždňa v Číne zadržaný jej poradca pre severovýchodnu Áziu Michael Kovrig. Presné dôvody zadržania nie sú známe. Incident prichádza krátko po tom, čo kanadská polícia 1. decembra na americkú žiadosť vzala do väzby finančnú riaditeľku a zároveň dcéru zakladateľa čínskeho výrobcu inteligentných telefónov Huawei Technologies Meng Wan-čou. Peking tento krok ostro odsúdil.

Podľa agentúry Reuters nie je bezprostredne jasné, či spolu tieto dva prípady nejako súvisia. Obavy z čínskej odvety proti členom zahraničnej obchodnej komunity v Číne sa však objavili ihneď po zadržaní čínskej finančnej riaditeľky v Kanade. Čínske úrady sa k udalosti zatiaľ nevyjadrili a takisto kanadské veľvyslanectvo v Pekingu odmietlo záležitosť komentovať. Kanadské firmy pôsobiace v Číne podľa dobre informovaného zdroja už údajne začínajú pociťovať odstup svojich čínskych partnerov.

"Dôsledky (kanadsko-čínskej roztržky) sa už začali," uviedol zdroj a dodal, že v nadchádzajúcich týždňoch mala jedna kanadská firma podpísať v Číne veľkú obchodnú dohodu, z čoho ale zrejme zíde. "Miestny partner, čínsky súkromný subjekt, svojmu kanadskému partnerovi povedal, že pre podpísanie dohody nie je vhodná doba," uviedol zdroj, ktorý si kvôli citlivosti témy prial zostať v anonymite.

 

Čínsky hovoriaci Kovrig pracoval pre ICG na plný úväzok ako expert od roku 2017. Podľa jeho profilu na sociálnej sieti LinkedIn pôsobil v rokoch 2003 až 2016 ako diplomat, okrem iného aj v Pekingu a Hongkongu. Po zadržaní Mengovej si Čína v sobotu predvolala kanadského veľvyslanca v Pekingu a varovala ho pred "vážnymi" následkami, ak Ottawa riaditeľku okamžite neprepustí. V utorok sa má Mengová postaviť pred vancouverský súd, ktorý má rozhodnúť, či môže byť prepustená na kauciu, kým bude čakať na vydanie do Spojených štátov. Washington ju viní zo zatajenia väzieb svojej firmy na spoločnosť, ktorá sa pokúsila napriek sankciám predávať vybavenie do Iránu.

Čínski experti uviedli, že Peking sa snaží oddeliť prípad Mengovej od pokračujúceho vyjednávania o obchodných vzťahoch so Spojenými štátmi. Súčasne ale varovali pred tým, že pobúrenie domácej verejnosti nad krokom Kanady by mohlo donútiť čínskych predstaviteľov prijať opatrenia, ktoré zhoršia americko-čínske vzťahy a ohrozia rozhovory. V roku 2014 bol v Číne zadržaný kanadský pár. Stalo sa tak týždeň po tom, čo Kanada obvinila Peking, že jeho hackeri napadli jej kľúčovú počítačovú sieť. Jeden zo zadržaných bol obvinený zo špionáže, po dvoch rokoch vo väzbe bol však prepustený a vyhostený zo zeme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia