Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Takto sa piekli oblátky v 18. storočí: Tradičný postup dodržiavajú aj dnes

Obľúbenú pochúťku pečú historicky! V Starej Ľubovni vyrábajú oblátky pár dní v roku pred Vianocami pomocou nástroja, ktorý je presnou replikou formy z roku 1721. Tradičná technika zabezpečuje, že oblátky sú chrumkavejšie ako tie, ktoré sa dnes dajú kúpiť v obchodoch.

V slovenských dedinách bolo pritom pečenie oblátok výsadou učiteľov. „Rozdával ich všetkým obyvateľom dediny a na revanš dostal vajíčka, mlieko alebo iné potraviny," vysvetlil Dušan Janický zo staroľubovnianskeho skanzenu. Ako sa teda robili? V slovenských dedinách bolo pečenie oblátok výsadou učiteľov.

Otvoriť galériu

„Učiteľ v obci bol osobnosť, preto mal aj právo na pečenie oblátok. Rozdával ich všetkým obyvateľom dediny a na revanš dostal vajíčka, mlieko alebo iné potraviny," vysvetlil Dušan Janický zo staroľubovnianskeho skanzenu. Podľa neho je recept veľmi jednoduchý. „Cesto tvorí len múka a voda. Nepridáva sa doň ani soľ. Dve ingrediencie postačujú," prízvukuje Janický, ktorý oblátky pečie v nástroji pripomínajúcom kliešte a na ich čeľustiach sú vyobrazené náboženské výjavy.

„Cesto sa do nich naleje, a keď sa k sebe priklopia čeľuste, cesto sa samo roztečie, nie je ho treba rozotierať. Kliešte sa potom vložia do pece na priamy oheň. Tam ich necháme približne 15 sekúnd. To postačuje na to, aby sa oblátka upiekla. Keby to bolo menej, tak by bola ešte tekutá. Pri dlhšom čase v ohni by zase bola príliš spečená. Táto technika spôsobuje, že oblátky sú chrumkavé. Napokon ich stačí obstrihnúť a tradičná potravina môže ísť na sviatočný stôl," dodal.

 

Postup výroby

1. Cesto z múky a vody sa naleje do nástroja, ktorý pripomína kliešte.

2. Kliešte sa vložia do pece na priamy oheň na 15 sekúnd.

3. Napokon ich stačí obstrihnúť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO