Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2018 03:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Jeden stánok na trhoch v Bratislave je skutočne nevšedný: Predávajú tam niečo, čo ste ešte asi ani nevideli

Toto by ste nečakali! Vianočné trhy sú každoročne sprevádzané vôňou vareného vína, pečenej klobásky či domácej lokše. Málokto by tam pátral po čínskych pochúťkach alebo nebodaj exotike. Číňanka Yao Ye vo vianočnom stánku Bu Tiger je naozajstnou raritou.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Okrem toho, že predáva tradičné čínske kysnuté knedličky s mäsovou náplňou, sa s Novým Časom podelila aj o svoj životný príbeh a o prekážkach, ktoré musela od detstva zdolávať. Už na prvý pohľad je jasné, že Yao svojím exotickým výzorom na trhu pritiahne pozornosť.

Útle dievča sa prekvapujúco nenarodilo v Číne, ale v stovežatej Prahe, no zákazníkom sa prihovára rýdzou slovenčinou. V stánku brigáduje ako čašníčka popri štúdiu na vysokej škole. Ponúka čínsku špecialitu baozi, čo sú tradičné knedličky s mäsovou náplňou, a ako sama priznáva, je o ne naozaj veľký záujem.

Otvoriť galériu
Napriek širokému úsmevu, ktorý jej dnes na tvári nechýba, v detstve prežila trpké chvíle, na ktoré sa ťažko zabúda. „Mala som šesť rokov, keď ma mama odviezla do Číny, kde ma nechala u jednej učiteľky,“ rozrozpráva sa Yao s tým, že túžbou jej rodičov bolo, aby sa naučila rodný jazyk a vybudovala si vzťah k svojej rodnej krajine.

Mama jej však nič nevysvetlila, jednoducho ju ubytovala u učiteľky a odletela preč. „Vôbec som nevedela, že ma v Číne nechá. Veľmi som za ňou plakala, s rodičmi sme telefonovali len raz týždenne. Teraz chápem, že inak to nešlo. Musela som byť v tom prostredí, aby som čínštinu zvládla,“ spomína dievčina, ktorá rada cestuje.

 

Podľa nej pobyt v Číne bol dosť stresujúci, spolužiaci totiž vedeli, že rodičia pracujú v Európe a patrične jej to dali pocítiť. Na slovenčinu postupne zabudla, lebo mesiac prázdnin v Bratislave nestačil na to, aby si ju obnovila.

Otvoriť galériu
Študuje na Slovensku

Do Bratislavy sa Yao vrátila už ako 12-ročná, aby dokončila druhý stupeň na základnej škole. „Na začiatku som vedela len jednu vetu - Kde je záchod?“ smeje sa Yao. A opäť na ňu spolužiaci pozerali inak, ale tentoraz ako na Číňanku. „Nebolo to až také ťažké, lebo som mala kamarátku Sašku, ktorá mi pomáhala,“ pousmiala sa šikovná Číňanka, ktorá miluje kapustnicu a bryndzové halušky, len musia byť pripravené doma, v reštaurácii by si ich nedala.

Okrem toho na slovenskej škole sa nemusela báť telesných trestov. „Raz som v Číne odpovedala učiteľke so zlým prízvukom a tak mi dala po ústach, že ma zaliala krv,“ opisuje Yao drsné podmienky v tamojšej škole. Ďalšej výzve musela čeliť, keď nastúpila na Britskú medzinárodnú školu, kde predmety sa vyučovali v angličtine a tú neovládala.

Otvoriť galériu

S úspechom však zvládla aj to a momentálne študuje na Filozofickej fakulte, rada cestuje a páči sa jej naša príroda. „Chcela by som sa zamerať na špeciálnu pedagogiku a prepojiť prácu v obidvoch krajinách, lebo si naozaj neviem vybrať, kde chcem byť natrvalo,“ priznala Yao s tým, že pri výbere partnera by určite uprednostnila Číňana. „Hlavne preto, lebo je veľmi ťažké žiť s niekým, kto má iné zvyky,“ vraví Yao s tým, že u nich v rodine rešpektujú aj iné kultúry. Napokon aj jej starší brat, ktorý sa narodil v Číne, chodil do školy v USA. Doma na Slovensku majú stromček. Darčeky však nedostávajú a na Štedrý večer pripravujú čínske jedlá.

Aká je základná škola v Číne:

  • Žiaci nosia školské uniformy
  • Učitelia majú obrovský rešpekt
  • Rodičia pri výchove úzko spolupracujú s učiteľmi
  • V triede je 50 až 60 žiakov
  • V školách sú povolené fyzické tresty
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život