Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2018 10:55 | Správy | Politika

Smer chce zabodovať novým balíčkom pre mladých: Odborníci však Fica razantne schladili

Delegátom rozdal úsmevy, médiám kritiku a ľuďom nový sociálny balíček! Predseda Smeru Robert Fico (54) vystúpil na straníckom smere s hodinovým prejavom, čo je v ostrom kontraste s tým, koľko pri rečníckom pulte strávil premiér Peter Pellegrini (43). S čím Fico vyrukoval a ako hodnotia jeho obsiahle vystúpenie politológovia?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Útok na mladých voličov. Tak by sa dal nazvať balíček sociálnych opatrení predstavený Smerom na poslednom slávnostnom sneme. Patria doň 100-eurový príspevok na nákup pomôcok pre prvákov, zníženie DPH na nákup pomôcok pre novorodencov, oslobodenie novomanželov od poplatkov pri zmene dokladov po uzavrení sobáša či zvýšenie rodičovského príspevku, poprípade predĺženie materskej dovolenky.

S avizovanými opatreniami už štát v rozpočte podľa ministra práce Jána Richtera počíta: „Je tam balík štyristo miliónov rezervy, a to je určené presne na tieto účely.“ Snem Smeru však nebol len o rozdávaní občanom. Fico vo svojej One Man Show prehovoril aj do vnútorných radov. „Peter, chcem ti zagratulovať k  našej, tvojej vláde, máš podporu štruktúr,“ povedal Fico smerom k premiérovi, no dodal, že má aj požiadavku.

„Jediné, o čo ťa prosím, hovorte viac o Smere. Ste zaťažení množstvom práce vo vláde, ale ste členmi tejto strany,“ uviedol Fico, pričom premiéra i ministrov vyzval, aby sa hrdili odznakom sociálnej demokracie pri každom možnom úspechu. „Ľudia to potrebujú počuť. Vy ste náruč. Inú nemáme,“ povedal.

 

Napriek predsedovým teplým slovám na margo premiéra sa v kuloároch hovorí o ich vzájomnom mocenskom konflikte. Tak to vidia aj nami oslovení politológovia. „Bola to taká pozlátka, Fico tým výrazným nepomerom v dĺžke prejavu jasne ukázal, kde je Pellegriniho miesto v strane,“ uviedol politický analytik Grigorij Mesežnikov a súhlasí s ním i Ján Baránek.

„Jednoznačne to ukázalo Ficovu dominanciu,“ potvrdil politológ. Či sa Fico vidí v budúcnosti na premiérskej stoličke, bolo aj témou nedeľnej diskusnej relácie na TA 3, expremiér však na otázku priamo neodpovedal. „Ako predseda politickej strany, ak voľby vyhráme, budem viesť delegáciu, ktorá bude rokovať o zostavovaní novej vlády,“ uzavrel Fico.

Je v poriadku, že predseda hovorí dlhšie

Otvoriť galériu

Tie sociálne opatrenia sú skôr drobnosti, mladých tým zrejme neoslovia. Nových voličov by skôr motivovala dobre platená práca a lepšia spoločensko-politická klíma, aby mali chuť tu ostať. Nevidím až taký problém v nepomere dĺžky prejavov Fica a Pellegriniho. Na sneme strany je najdôležitejšou postavou predseda strany, on tam patrí. Na druhej strane z úcty k druhej najvyššej ústavnej funkcii mohol byť premiérov príhovor dlhší.

Neviem, čo oslavovali

Otvoriť galériu

Je to ich tradičný formát, takzvaný slávnostný snem. Otázkou je, čo vlastne oslavovali. Smer prešiel tento rok jedným z najhorších období. Je to podľa mňa hodnotovo vyprázdnená strana zameraná čiste na technológiu moci. Ten sociálny balíček tam bol iba prilepený, i keď zrejme to nejakých voličov osloví. Kým nemajú ľavicovú alternatívu, líder strany bude mať stále pocit, že má čo povedať.

Mladým sa mal prihovárať Pellegrini

Otvoriť galériu
Ján Baránek
Zdroj: anc

Nepomer v dĺžke prejavov ukázal Ficovu dominanciu. Ak boli predstavené sociálne opatrenia mierené na mladé rodiny, mal ich komunikovať premiér. Mladých voličov môže osloviť skôr Pellegrini, ktorý má ešte potenciál na ich oslovenie. Mám pocit, že mu to ale Fico nedovolí. Malo to byť preto vyváženejšie. Viac ako odkaz voličom vyzeral Ficov prejav ako odkaz členom strany a vyjasňovanie si personálnej pozície.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!