Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2018 11:55 | Správy | Peniaze

Koľko zaplatíme za vianočný nákup: Ceny potravín oproti minulému roku stúpli o 2,3%

Do Vianoc zostávajú dva týždne. Aj keď ceny potravín a nápojov už nerastú tak rýchlo ako pred rokom, štedrá večera a pohostenie nás vyjdú viac ako vlani. Z výpočtov Nového Času vyplýva, že v obchode zaplatíme asi o štyri percentá viac.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Oproti vlaňajšku sú napríklad cibuľa a mrkva drahšie takmer o 50 percent, majonéza a zemiaky o 19 percent. „Aktuálnymi ťahúňmi medziročného rastu cien potravín sa stali viaceré druhy zeleniny a niektoré mliečne výrobky,“ uviedla Eva Sadovská zo Slovenského farmárskeho družstva.

Otvoriť galériu
Naopak, oveľa lacnejšie ako vlani nás vyjdú cukor a viaceré druhy ovocia (kivi, hrozno, banány a jablká). „Ani maslo, ani vajcia už nefigurujú medzi ťahúňmi cenového rastu potravín. Cena vajec je rovnaká ako pred rokom a maslo dokonca zlacnelo - o takmer šesť percent,“ dodáva Sadovská. Z údajov Štatistického úradu za október vyplýva, že ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vzrástli o 2,3 percenta.

Otvoriť galériu
Vlani pred Vianocami to bolo oveľa horšie. Desiatka vajec z roka na rok zdražela o 63 percent, malá kocka masla o 50 percent a kilogram hrozna o 33 percent. V novembri sa ceny potravín medziročne zvýšili o 6,5 percenta. A to ešte nebolo všetko. 

 

V januári tohto roka ich medziročný rast dosiahol až 6,8 percenta! „V letných mesiacoch sa však cenový rast potravín začal spomaľovať. Mliečna kríza aj fipronilová kauza totiž postupne odznievali a nová úroda tlačila ceny vo svete aj u nás smerom nadol,” tvrdí analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Odvod môže zrýchliť zdražovanie

Otvoriť galériu

Analytici predpokladajú, že tohtoročná inflácia asi prekoná odhady a prekročí hranicu 2,5 percenta. Ceny tovaru a služieb stúpajú aj preto, že mzdy rastú. Kúpyschopnosť obyvateľstva sa zvyšuje. Veľkou neznámou zostáva, čo s cenami potravín urobí špeciálny odvod, ktorý vládna koalícia nanútila obchodným reťazcom.

Rozhodnutie parlamentu spred niekoľkých dní sa môže ľuďom vypomstiť. „Rýchlejší rast cien potravín by zasiahol najmä nízkopríjmové domácnosti či domácnosti dôchodcov, ktoré vykazujú vyšší podiel potravín vo svojom spotrebnom koši.”

Sme najdrahší z krajín V4

Otvoriť galériu
Lucia Dovalová
Zdroj: anc

Potraviny a nápoje v slovenských obchodoch sú najdrahšie v porovnaní s krajinami V4. V Českej republike a Maďarsku nájdeme na cenovkách potravín v priemere o 8 až 9 percent nižšie sumy ako u nás. A v Poľsku sú dokonca potraviny a nealkoholické nápoje až o takmer 30 percent lacnejšie ako u nás. Veľa Slovákov však chodí za nákupmi aj do Rakúska, aj keď tam si priplatíme takmer 40 percent. Závisí však aj od toho, aké potraviny ideme do Rakúska nakupovať, pretože niektoré tam môžeme kúpiť aj lacnejšie ako u nás.

Výdavky nielen na darčeky

Otvoriť galériu

Do vianočného nákupu sa započítava aj nákup potravín či náklady na cestovanie, nakoľko mnohí na Vianoce cestujú niekoľko stoviek kilometrov domov. Celkovo však vianočné sviatky nahrávajú maloobchodníkom, nakoľko sú ich tržby v tomto období najvyššie počas roka. V priemere sú tržby maloobchodu len počas decembra vyššie oproti ostatným mesiacom roka o zhruba 10 až 20 %. Najvyšší nárast tržieb je tradične u predajcov potravín, elektroniky, kozmetiky či športových potrieb. Na druhej strane, po mesiaci žatvy prichádza pre obchodníkov pokles, ktorý prichádza so začiatkom roka, kde majú ľudia tendenciu viac šetriť, a to práve po mesiaci hojnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Čavojec, Ivan Šuplata, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné