Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Záchranná stanica v Zázrivej: Zraneným zvieratám dáva druhú šancu

Pomáhajú bezbranným tvorom v núdzi. V odľahlejšej časti Zázrivej na Orave nájdete unikátne miesto, kde ľudia s dobrým srdcom na čele s Metodom Macekom (50) zachraňujú zvieratká pred krutým osudom.

Bránami stanice už prešlo za vyše 20 rokov už viac ako 2 000 pacientov či osirelých mláďat. Poďte s nami navštíviť toto nevšedné miesto. Pri dverách Záchrannej stanice Zázrivá nás srdečne víta belgický ovčiak Akim a tesne za ním prichádza aj usmievavý majiteľ a správca rehabilitačnej stanice v jednej osobe Metod Macek. Z Meďa, ako ho všetci volajú, sálajú na prvý pohľad pokoj a dobrota. Veď taký človek, ktorý sa s obetavosťou venuje zvieratám, ani nemôže mať zlé srdce.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Tichí pacienti

Na dvore, medzi peknými zelenými domčekami, nám správca bližšie predstavuje činnosť stanice. „Vznikli sme v roku 2001 rozhodnutím úradu životného prostredia. Stanica stojí na súkromnom pozemku, je to bývalý gazdovský dvor. Všetko sme prerobili na účely záchrannej stanice a ekocentra, kde robíme prednášky pre verejnosť,“ vysvetľuje Metod, ktorý pracuje ako strážca v Národnom parku Veľká Fatra.

Otvoriť galériu
Emu Adela
Zdroj: Michal Hanko

 

Starať sa o tri hektáre pozemku a množstvo zvierat znie síce ako práca na plný úväzok, no keďže slovenská legislatíva až do takej miery staniciam záchrany nepraje, robia, čo vedia. „Napríklad v Česku sú stanice garantované štátom, čo sa týka rozpočtu aj zamestnancov. My si našu prevádzku musíme zabezpečovať sami. Peniaze na potravu máme od Štátnej ochrany prírody, na ďalšie fungovanie zháňame financie cez rôzne granty a sponzorov,“ prezrádza Macek.

Popritom, ako nám Akim k nohám nosí jednu palicu za druhou a prosí o aport, počúvame o pacientoch, ktorých tu už vyliečili. „Sme multifunkčná stanica, vďaka čomu dokážeme prijať akékoľvek zviera. Mali sme tu azda všetky voľne žijúce zvieratá, ktoré sa u nás vyskytujú. Rôzne vtáky – vodné, spevavce či dravce, na ktoré sa špecializujeme, ale aj cicavce vrátane veľkej trojky – vlk, rys, medveď. Malé medvieďatá sa objavujú zhruba každé štyri roky. Tento rok to boli Kvetka a Albert, ktorí už vyrástli a momentálne sú v zoo,“ hovorí Meďo.

Hneď volajte

Ako tak prechádzame okolo veľkých voliér s rôznymi operencami, okrem ich životných príbehov sa dozvedáme aj to, ako má záchrana zvieraťa vyzerať. „Snažíme sa naučiť ľudí, čo robiť, ak nájdu v divočine zraneného tvora či mláďatko. Vždy záleží na situácii, no nie všetko, čo sa v prírode objaví a nevie utiecť, treba brať do záchrannej stanice. Napríklad ak nájdete mláďatá vtákov, ktoré vyleteli z hniezda a nie sú zranené, nie je potrebné ich brať, rodičia sa o ne postarajú. Dokonca sme urobili na túto tému aj kampaň – neberte mláďatá ich rodičom, pretože ľudí to láka. Potom sa nám tu zbytočne kopia mláďatá, zaberá nám to čas, priestory a v konečnom dôsledku im nikdy neposkytneme takú starostlivosť ako rodičia,“ radí správca.

Otvoriť galériu
Medvieďatá
Zdroj: facebook/záchranna stanica zázrivá

Ak však nájdete zranené zvieratko, najlepšie je hneď volať buď priamo do záchranných staníc, alebo správe národných parkov či linku 112. „Najlepšie je s ním nehýbať, no ak už s ním musíte manipulovať, treba si dať pozor a najlepšie je mať rukavice. Vhodné je aj prikryť ho dekou. Pracovníci záchrannej stanice prídu pre zviera do niekoľkých hodín.“

Neberte ich domov

V žiadnom prípade si neberte zvieratko domov, pretože si môžete poriadne zavariť. „Väčšina zvierat je zákonom chránená, a ak aj nejakého tvora v dobrej viere zoberiete domov, koledujete si o problém. Mali sme raz skúsenosť s jednou paňou, ktorá prevážala zranenú srnku, zastavili ju policajti a takmer obvinili z pytliactva. Našťastie sa to vysvetlilo.“

Otvoriť galériu
Jelenica Mia
Zdroj: Michal Hanko

Ľudia sú však tvory nepoučiteľné, a tak sa stáva, že si domov zoberú napríklad malého ježka. Veď na instagrame to vyzerá tak krásne... „Lenže potom nám volajú, keď majú zablšený celý byt, aby sme si, preboha, po neho prišli. Okrem toho ľudia v neznalosti môžu zvieratkám ublížiť. Často ich kŕmia nevhodnou stravou. Hmyzožravému ježkovi krájajú ovocie, veď v knižkách vidia, že na chrbte nosí jabĺčka, alebo mu nalejú do misky mlieka ako mačke. Ak sa napije, dostane črevné problémy a často uhynie,“ poznamená Metod a dodá, že zvieratá sa dokážu priotráviť jedlom aj v lese. „Napríklad sa nám stalo, že srnka sa nažrala hnilých jabĺk, ktoré tam ľudia vysypali, a takmer sme ju nezachránili.“

A aké sú najčastejšie zranenia zvieratiek? „Kedysi najčastejšie zapríčiňovalo úrazy elektrické vedenie, dnes sú to určite nárazy. Napríklad zrážky s autami, a bohužiaľ, vo veľkom všade pribúdajú presklené plochy. Zo skla sa robia autobusové zástavky, budovy, protihlukové steny, kam narážajú tisícky vtákov. Je to taká novodobá pohroma. Ale stretávame sa aj s otravami, postrelenými zvieratami a inými nelegálnymi aktivitami.“

Náhradní rodičia

Potichučky nazeráme do voliéry, kde na nás spoza stromov nakúkajú iba dve veľké oči sovy myšiarky. Nádherné prostredie záchrannej stanice je rajom každého milovníka prírody. Metod Macek donesie zraneného myšiaka lesného, ktorého po ošetrení a týždňovej aklimatizácii prenáša do rozlietacej voliéry. Krásavcovi sa veľmi lietať ešte nechce, ale rozlieta sa. Potom ho čaká voľná príroda.

Otvoriť galériu

„Tie zvieratká, ktoré môžeme, vraciame do voľnej prírody. Musíme preto zabezpečiť, aby sa nenaviazali na ľudí. Máme tu zopár zvieracích pestúnov, napríklad pár orlov, ktoré sa starajú o nájdené mláďatá. Fungujú ako adoptívni rodičia, aby väzba na človeka bola čo najmenšia,“ vysvetľuje Metod a ukazuje nám orlicu Zunu, ktorá už vychovala tri mláďatká.

V stanici neprichádza do úvahy žiadne hladkanie a mojkanie, lebo to nerobí žiadnemu divožijúcemu zvieratku dobre. „Nie sme kontaktná zoo,“ povie rozhodne Metod a vtom mu zazvoní telefón. „Áno, prídem. Labuť? Dobre, sadám do auta a idem,“ hovorí človeku na druhom konci linky. Musíme sa rozlúčiť, pretože anjel strážny v zelenej uniforme opäť vyráža do terénu. Záchrana totiž nepočká. Odchádzame však s krásnym pocitom, že dobrí ľudia ešte stále nevymreli. 

Medvieďatá

Kvetku, Alberta a ich dvoch súrodencov nechala medvedia mama z neznámych príčin opustené v brlohu. Strážcovia parku tam dali fotopasce, aby videli, či sa matka nevráti, no neukázala sa. Pred istou smrťou v tuhých mrazoch ich nakoniec zachránil presun do záchrannej stanice, ktorá opatruje medvieďatká približne každé štyri roky.

Otvoriť galériu
Vydra Leo
Zdroj: Jakub Krška

Tento krásavec sa dva dni túlal v Oravskej Lesnej bez matky. Keďže veľmi hlasno na seba upozorňoval, hrozilo, že bude napadnutý miestnymi psami. Útočisko našiel v Zázrivej a neskôr putoval nazad do prírody.

Otvoriť galériu
Kuna Vasil
Zdroj: Michal Hanko

Vasil sa našiel zabalený v uteráku pri kontajneri na Kysuciach. Mysleli si, že to je malinké šteniatko a doniesli ho do útulku. Nakoniec sa dostal do záchrannej stanice.

Otvoriť galériu
Netrdaičná rodina
Zdroj: Michal Hanko

Somár Ondrej (pri Metodovi) šéfoval stádu, ktoré vypásalo pod Muráňom pasienky pre sysle. Keďže robil ostatným zle, dostal sa do Zázrivej. Tu sa z neho stal šťastný a pokojný otec. S Irenkou (vpravo) má malú Hanku. Koník Tobi sem prišiel na zaslúžený dôchodok. Je to taký ich adoptívny dedko.

Jelenica Mia

Túto fešandu našli ako osirelé jelenča pri Ružomberku. Priviezli ju poľovníci a do prírody sa už nevráti, pretože sa naviazala na ľudí.

Emu Adela

Adelka sa približne mesiac túlala po Banskej Bystrici a nikomu nechýbala. Dostala sa teda do záchrannej stanice a tu je viac ako šťastná.

Otvoriť galériu
Ošetrenie
Zdroj: Jakub Krška

Metodov syn, Meďo junior je budúci veterinár. Na fotke ošetrruje orla skalného. Stanica sa špecializuje práve na záchranu a ochranu týchto dravcov.

Otvoriť galériu
Myšiarka ušatá
Zdroj: Michal Hanko

Krásna sovička nám takto zapózovala. Hovorí sa, že je to najužitočnejšia sova, pretože loví množstvo hlodavcov.

Otvoriť galériu
Vlčica Daisy
Zdroj: facebook/záchranna stanica zázrivá

Je to jeden z najsilnejších príbehov stanice. Malú vlčicu našli opustenú na Liptove a takmer zomrela. Silný ako vlk sa však nehovorí nadarmo. Daisy dnes žije v bojnickej zoo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť